lak za viklovanje

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
tareee
Penjem se :)

lak za viklovanje

Post by tareee »

zdravo narode...
zanima me da li neko zna naziv nekog visokotemperaturnog laka koji se koristi za viklovanje i gdje bi se to moglo nabaviti

hvala 8)
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Re: lak za viklovanje

Post by Smjesko »

Ovi ti sigurno znaju: http://www.volta.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;

Taj lak služi za zaštitu namotaja, a ne za nikakvo "viklovanje" :!:
tareee

Post by tareee »

viklovanje je rijec naziv koji se koristi za premotavanje(el.motora)... i koliko sam ja upucen kada se vrsi premotavanje svaki sloj se premazuje visokotemperaturnim lakom,takodje kad se premotavaju zvucnici svaki sloj se premazuje tim lakom pa se "pece" na visokoj temperaturi... mene samo zanima da li neko zna kako se taj lak zove ili gdje ima da se kupi... hvala 8)

pozz
Laki5

Post by Laki5 »

Ne znam da li ima neke specijalan naziv za takav lak, mislim da ima vise razlicitih proizvodjaca al ja sam imao neki dolphs, videcu sa kolegom gde je to nabavljao pa kad saznam javicu....
Shenda

Post by Shenda »

Tim sistemom - namotati sloj pa lakirati, pa peći... - niko nikad ne bi namotao nikakav trafo, ni zavojnicu za zvučnike... :( :roll:

Obično se kompletan trafo (ili zavojnica, šta god... ), potopi u lak, pusti da se ocjedi, osuši, pa onda peć..

Hobisti obično koriste bezbojni (transparentni - kako cool riječ!), nitro lak, kojim se trafo premazuje dok god upija lak... Na kraju, može se i staviti u pećnicu na 120 - 150 C, jedno pola sata... :wink:

Ne gnjavim se s tim... ako ja moram snifati u garaži, nemora cijela kuća smrditi na nitro... 8)
tareee

Post by tareee »

hvala momci! nadam se da cu uspjeti da nadjem ovaj lak negdje! :D :D :D

Laki5 ako saznas gdje ima da se kupi taj lak javi mi ako nije problem... hvala :lol: :lol: :lol:
Post Reply