Prepravka transformatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Prepravka transformatora
Sve sam vidio na forumima, ali da sam sebe citiras a post ti odmah iznad...
Alexa
Namjera je bila editirati post iznad, nemisliš valjda da sam namjerno citirao sam sebe
Nezna nitko kak da spojim taj transformator? za šta se bi to dalo iskoristit?
Ako za ništa drugo onda bude dobar za bakar!
Ako za ništa drugo onda bude dobar za bakar!
Za bakar OK, i ništa drugo.
Otpor je premali za spajanje na 220, to su neke prigušnice vjerovatno, kao što neko reče, iz starih stabilizatora.
Otpor je premali za spajanje na 220, to su neke prigušnice vjerovatno, kao što neko reče, iz starih stabilizatora.
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Zanima me ako razmotam ove transformatore, bez rastavljana limova, dal se može tako namotat nova žica da bude primar na 220 a sekundar po želji? U idealnom slučaju da se uzme tanja žica za primar a ova šta je sad na trafu da se upotrijebi za sekundar, ukoliko se ne ošteti lak prilikom skidanja!
Jel itko radio tako nešto?
Jel itko radio tako nešto?
- Feko
- Stariji član
Ajd ti uguraj slona u kuću a da ne razvališ vrata
No hajde jasno mi je! trafo je rastavljen, još samo treba žicu odmotati!
Žica je odmotana, jezgra transformatora je 4,2*4,2*5,7cm, , jel mi može netko izračunat površinu jezgre?
nisam siguran da dobro računam! znači jezgra je pravokutnog oblika!
nisam siguran da dobro računam! znači jezgra je pravokutnog oblika!
Yebo školu koju si završio, ako ne znaš dva broja izmnožiti...
Računa se površina presjeka jezgre, ne volumen.
4,2 X 4,2 = 17,64
Dovoljno za oko 310 VA...
Računa se površina presjeka jezgre, ne volumen.
4,2 X 4,2 = 17,64
Dovoljno za oko 310 VA...
hebiga meni treba crtati da shvatim!
Pošto mi varira napon gradske mreže, trenutno je 230V jel mogu uzeti pri izračunu taj ili 220V?
I kad je biti recimo napon u gradskoj mreži niži kako če to utjecati na napon sekundara?
Pošto mi varira napon gradske mreže, trenutno je 230V jel mogu uzeti pri izračunu taj ili 220V?
I kad je biti recimo napon u gradskoj mreži niži kako če to utjecati na napon sekundara?
smanjit će se proporcionalno... za punjače ne pravi neke probleme, a za ostale uređaje tu su stabilisani ispravljači.
Vezano za prvi manji transformator kojem sam odmotao sekundar, napon sekundara mi je 12,6V, pokušao sam spojiti PBU 605 izlazni napon koji dobim je 10,8V DC. Zašto je toliki pad u odnosu na napon sekundara?
http://www.datasheetarchive.com/PBU605-datasheet.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.datasheetarchive.com/PBU605-datasheet.html" onclick="window.open(this.href);return false;
aleksa,aleksa ..... imaš već 116 postova, da si još toliko pročitao na ovom forumu.....
Toliko puta objašnjeno, izmjenični sinusni napon od 12,6 V, punovalno ispravljen dobiješ pulsirajući sa amplitudom od 17,7 V, instrument mjeri neku srednju vrijednost, zakači na to neki elektrolit pa onda izmjeri.
Toliko puta objašnjeno, izmjenični sinusni napon od 12,6 V, punovalno ispravljen dobiješ pulsirajući sa amplitudom od 17,7 V, instrument mjeri neku srednju vrijednost, zakači na to neki elektrolit pa onda izmjeri.
pozdrav ljudi, ja sam se nedavno prijavio na forum i naišo na ovaj post. imam i ja jedan poveči transformator po mojim proračunima oko 900VA pa bi napravio neki obični auto punjač ali me ovi padovi napona su me zbunila. kolki krajnji napon bi ja trebao imat da mogu punit akumlatore
Naizmenicni napon na izlazu iz trafoa bi trebalo da bude oko 16V. Ne bi trebalo manje a volt, dva vise moze.
Alexa
A kakvi ispravljački sklop mi preporučate, nešto jednostavno samo mi treba za punjenje akumlatora
Mislim da je jednostavno za napraviti
http://www.elektronika.ba/432/kontrola- ... umulatora/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.elektronika.ba/432/kontrola- ... umulatora/" onclick="window.open(this.href);return false;
Alexa
Sviđa mi se mislim da u to i napravit