Kako da sa Laptopa dobijem 12 V

Ako ste početnik ovo je pravo mjesto za vas. Sva opšta diskusija o elektronici i/ili elektrotehnici se treba odvijati ovdje.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Cyborg

Kako da sa Laptopa dobijem 12 V

Post by Cyborg »

Pozz raja...imam problem oko externog HDD koji koristi 2 napajanja 5V i 12 V...usb port daje 5V...sta da radim da bi dobio i 12 V kako bi externi HDD mogao da se napaja sa laptopa a ne sa posebnog napajanja...kad bi paralelno spojio 2 USB porta..ali samo + i - ,bez onih data provodnika..dali bi bilo rizicno po maticnu plocu..jer bi paralelnim spojem dobio 10 V i valjda bi bilo dovoljno za HDD... HVala unaprijed
Shenda

Re: Kako da sa Laptopa dobijem 12 V

Post by Shenda »

Dobiti 12V sa USB priključka nije nikakav problem... Maxim radi speci IC-e koji rade baš takve stvari, a može se i iskemijati kakav jednostavan svičer... problem je struja koju HDD treba!

... i kad HDD povuče preko 1A... odeeeee USB! :roll:

Kupi USB externi HDD... :wink:
Last edited by Shenda on 11-11-2009, 22:52, edited 1 time in total.
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Paralelnim spajanjem neces dobiti 10V. Opet ce biti 5V
Ja imam ext. HDD koji se napaja sa 5V i da bi radio bez ext. ispravljaca prikljucuje se na dva USB porta - paralelno.
Alexa
Cyborg

Post by Cyborg »

alexa_pg wrote:Paralelnim spajanjem neces dobiti 10V. Opet ce biti 5V
Ja imam ext. HDD koji se napaja sa 5V i da bi radio bez ext. ispravljaca prikljucuje se na dva USB porta - paralelno.
i ja mislim da on koristi samo ono napajanje od 5V a ne i od 5V i od 12V..12 V je namjenjeno optickim uredzajima...a tih 5 V koji mu je dovoljno ..nemaju dovoljno struje tj 1 A...usb port daje 0,5 A..tako da cu i probat paralelno spojit 2 USB porta i imat cu 5 V i 1 A...i nadam se da nece maticna pregorit..a ako pregori jbg imam garanciju heheh
alexa_pg

Post by alexa_pg »

Zar nisi fabricki dobio takav USB kabal. Na mom kablicu koji je dosao uz HDD na jednom kraju je konektor koji ide u HDD a na drugom kraju su dva konektora koja idu u PC. Od ta dva konektora, jedan je za napajanje i prenos podataka a drugi je samo za napajanje.
Alexa
Cyborg

Post by Cyborg »

alexa_pg wrote:Zar nisi fabricki dobio takav USB kabal. Na mom kablicu koji je dosao uz HDD na jednom kraju je konektor koji ide u HDD a na drugom kraju su dva konektora koja idu u PC. Od ta dva konektora, jedan je za napajanje i prenos podataka a drugi je samo za napajanje.
jarane ja ne koristim externi USB hdd..nego koristim externi hdd..znaci onaj sto se nalazi u Racunarima...a imam kabal koji se kopca na njega i onda u usb... ;) meni je dosao adapter s kojim se napaja taj hdd..ali ja hocu da ga napajam preko USB-a... pozzz
alexa_pg

Post by alexa_pg »

OK. Image Mali nesporazum.
Alexa
Shenda

Post by Shenda »

Cyborg wrote:...i nadam se da nece maticna pregorit... a ako pregori jbg imam garanciju...
Slutim sex... :roll: :lol:

A na garanciju ne bi baš računao... lako se skuži da si nešto kemijao, ako ti gori USB... :wink:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Cyborg wrote:...meni je dosao adapter s kojim se napaja taj hdd..ali ja hocu da ga napajam preko USB-a...
Nije moguce.
Cyborg

Post by Cyborg »

trax wrote:
Cyborg wrote:...meni je dosao adapter s kojim se napaja taj hdd..ali ja hocu da ga napajam preko USB-a...
Nije moguce.
pa navedi mi razlog zasto nije moguce???
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Procitaj koliko struje trazi taj tvoj HDD a koliko USB port moze maksimalno da da (http://talk.maemo.org/showthread.php?t=12595" onclick="window.open(this.href);return false;).
Mislim da bi i kinez koji je to pravio prosao jeftinije da je samo nakacio na USB, bez dodatnog adaptera - da moze :)
Mozda disk trazi vise struje na samom startu da bi se zavrtio, a USB portovi na pocetku daju maksimalno oko 100mA kako sam procitao na netu.
Pored toga, treba ti konverter sa 5V->12V koji ces takodje napajati preko USB-a. Ono sto si prvo napisao "serisko spajanje USB portova" e to ti nije moguce :) Napravio bi kurslus da spojis +5V od prvog USB porta na GND od drugog, jer su im GND-ovi zajednicki.
Cyborg

Post by Cyborg »

trax wrote:Procitaj koliko struje trazi taj tvoj HDD a koliko USB port moze maksimalno da da (http://talk.maemo.org/showthread.php?t=12595" onclick="window.open(this.href);return false;).
Mislim da bi i kinez koji je to pravio prosao jeftinije da je samo nakacio na USB, bez dodatnog adaptera - da moze :)
Mozda disk trazi vise struje na samom startu da bi se zavrtio, a USB portovi na pocetku daju maksimalno oko 100mA kako sam procitao na netu.
Pored toga, treba ti konverter sa 5V->12V koji ces takodje napajati preko USB-a. Ono sto si prvo napisao "serisko spajanje USB portova" e to ti nije moguce :) Napravio bi kurslus da spojis +5V od prvog USB porta na GND od drugog, jer su im GND-ovi zajednicki.
ali pitanje je dali hdd radi na +5V, ili na +5V i +12 V, ako je samo na +5V onda je to izvodljivo,onda samo paralelno 2 USB porta i imat cu 5V i 1 A
Player_One
Penjem se :)
Penjem se :)

Post by Player_One »

Stavi na kablove sa napajanja za pc do jacka za HDD prekidace na zice 5V i 12V i vidi hoce li raditi... ja cisto sumnjam u to da ce se disk pokrenuti samo na 5V...
Makar bio mudar, siromasan se smatra budalom...
Post Reply