fm predajnik

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
laki 101
Pravo uznapredovao :)

fm predajnik

Post by laki 101 »

znaci imam ideju da napravim za novu godinu nesto ovako : http://www.youtube.com/watch?v=9hjtd__e ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.youtube.com/watch?v=Np05Jrqc ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;

e sad posto sam u zgradi na cetvrtom spratu ne dolazi u obzir da muziku pustam na neke zvucnike jel da bi se culo dole mora biti tolko jako da bi me komsije ubile u roku od 10 min. nasao sam na netu da se uzme mali fm predajnik i onda se preko njega pusta muzika pa ko zeli moze lepo da stane sa radiom nekim ,nadje frkvenciju na radio slusa muziku u gleda svetla

e sad me zanima par stvari:

1.ONO OSNOVNO da li je uopste zakonom dozvoljeno da se to radi i ako je dozvoljeno sta je dozvoljeno da ne bi imao problem sa policijom i slicno

2.ako je ovo prvo uredu gde se mogu nabaviti i po kojoj ceni fm predajnici

hvala za svaku pomoc
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: fm predajnik

Post by VFDisplay »

što se tiče fm-a smiješ ali u vrlo malim snagama (svega par mW) inače bude velikih problema :ohno:

zašto bi ih nabavljao kad ih možeš napraviti! ovdje (u shemama) imaš ih brdo pa si odaberi koji ti najbolje odgovara :wink:
laki 101

Post by laki 101 »

da video sam seme nego sto su te seme u watima a ne miliwatima sto je problem pa me zanima kako to iskontrolisati i kako se kod ovih bez bilo kakvih potenciometara i slicnog kontrolise frkvencija?

i to oko problema ko to kontrolise i kod koga mogu da se raspitam tacno kakvi su propisi?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340018.html" onclick="window.open(this.href);return false;
procitaj clanak ...mislim 80 na dalje...i 94 je takodjer zanimljiv :wink:
VFDisplay
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by VFDisplay »

laki 101 wrote:da video sam seme nego sto su te seme u watima a ne miliwatima sto je problem pa me zanima kako to iskontrolisati i kako se kod ovih bez bilo kakvih potenciometara i slicnog kontrolise frkvencija?

i to oko problema ko to kontrolise i kod koga mogu da se raspitam tacno kakvi su propisi?
freq. se kontrolira najčešće sa trimer kondenzatorom ili promijenjivom zavojnicom no moraš imati na umu da ova freq. nije stabilna (ako se koristi neki jednostavni fm predajnik)
ako hoćeš stabilnu freq. onda si napravi fm predajnik sa pll
laki 101

Post by laki 101 »

dve stvari ova odluka je za hrvatsku a ja sam iz srbije :D tako da mi bas i nepomaze mnogo ali probacu da nadjem za srbiju

a fm predajnik sa pll mu dodje :?: to jest sta je pll
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

PLL = Pjevaj La La :wink: Ilitiga fazno vezana petlja.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

laki 101 wrote:dve stvari ova odluka je za hrvatsku a ja sam iz srbije :D tako da mi bas i nepomaze mnogo ali probacu da nadjem za srbiju

a fm predajnik sa pll mu dodje :?: to jest sta je pll
Vjerojatno je isto i u srbiji....ne vrijedi ti se raspitivati jer je zabranjeno! Napravi nesto male snage, nikome ne smetaj i vjerojatno budes dugo emitirao...... :azdaja:

edit:
Smjesto ti je odgovorio sta je to PLL...laicki to ti znaci da je jako stabilna frekvencija i ne ovisi o duljini antene, temperature, naponu napajanja....i drugim sitnicama koje smetaju FM bubicama :wink:
Post Reply