radar

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Shenda

Re:

Post by Shenda »

tox master wrote:... mozete misliti kakva bi "slika" bila kada bi "skenirao" sumu za koju se podrazumijeva da je puna drveca :) i jos kada bi bio u pokretu!
nema sanse da bi nesto moglo da se razazna tako da i ne bi imao funkciju.
Nikakva "last time" tehnologija...

Sve se zasniva na fizikalnom principu da se frekvencija vala reflektiranog od nekog objekta mijenja ovisno o brzini kretanja tog objekta... i to na više ako se objekat kreće prema prijemniku (promatraču), a na niže ako se udaljava... stvar poznata iz 17. stoljeća...

To je tzv. Doplerr efekt! :wink: :roll:

Godinama to koristi murija u svojim radarima, Dopler UTZ se koristi u dijagnostici patologije najčešće krvnih žila (ovdje je objekt koji se kreće eritrociti!), a poznati su u Doplerr radari u borbenim avionima, koji prikazuju samo objekte koji se kreću... sve refleksije koje su stacionarne se brišu...

Isto tako, puno drveća koje daje konstantnu sjenu se jednostavno izbriše, a sjene koje se miču se prikažu...

Za sheme je najlakše da se obratite direktno Pentagonu... :lol:
... ili nekoj sličnoj ustanovi kod baćuški... :wink:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Re: radar

Post by Smjesko »

U jednom (ili dva, a možda i tri) Elektoru je objavljen projekt radara za mjerenje brzine vozila. Možda bi to moglo poslužiti za tu paintball zajebanciju, odnosno za ono što bi htio pokretač ove teme. A možda bi se mogle koristiti i termovision kamere.
Elektronicar
Pravo uznapredovao :)

Post by Elektronicar »

Da li znas u kom broju elektor se nalazi radar ja sam nasao neki u Everyday Practical Electronics.
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Koji su to brojevi Everyday Practical Electronics magazina? Možda je to to, jer i ja imam puno tih EPE-a pa mi se sve pobrkalo. Ne znam više gdje je što. :? :roll:
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Neznam tacno nesto kao jan - feb 2009
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Evo, sad sam pogledao. To je ipak Everyday Practical Electronics i to brojevi 12/2008 i 01/2009.
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Evo ti radar(cic): http://www.pyroelectro.com/projects/ir_radar/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply