wireless usb kartica

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
cikljamas
Pravo uznapredovao :)

wireless usb kartica

Post by cikljamas »

jucer sam u chipoteci kupio D-link wireless usb karticu i prilicno sam razocaran rezultatom, naime
ta kartica ima najmanje duplo, a ko ne i trostruko losiji prijem od kartice ugradene u laptop,
valjda sam se zeznuo sto nisam kupio karticu s mogucnoscu nadogradnje jace antene, odnosno
bolje receno karticu s antenom, jednu odserafis i priserafis drugu...zna li neko kako pojacati
signal za ovu usb karticu i zasto je ova kartica ugradena u laptop toliko jaca u smislu prijema
signala od ovog usb govanceta...izgleda da je istina sto mi je neki dan rekao jedan tip u Vemilu,
tj. da kvaliteta prijema ne ovisi toliko o anteni koliko o elektronici same kartice...
banana
Shenda

Re: wireless usb kartica

Post by Shenda »

cikljamas wrote:...zna li neko kako pojacati signal za ovu usb karticu...
Znam ja... nikako! :(
cikljamas wrote:... i zasto je ova kartica ugradena u laptop toliko jaca u smislu prijema signala od ovog usb govanceta...
To svaki Cigo zna - kol'ko para, tol'ko muzike... :roll: :wink:
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

pa izvadi van malu antenu koja je nutra i umjesto nje stavi konektor na koj onda mozes spojiti
antenu kakvu zelis :wink:
http://www.josepino.com/?linksys_usb_antenna" onclick="window.open(this.href);return false;
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
cikljamas

Post by cikljamas »

Mataya, al ima li smisla rastavljati taj pimpek od usb kartice i prikacivati antenu na njega,
ako je u pitanju govance od elektronike ???
banana
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

mozes probat i stavit gore antenu
http://www.dealextreme.com/shoppingcart.dx" onclick="window.open(this.href);return false;
cikljamas

Post by cikljamas »

mislis valjda kantenu,eh,jucer nabasao na to cudo na netu, danas ga napravio i zaista radi,
iako me covjek u jednoj elektronickoj trgovini dugo uvjeravao da te kvazi napravice nece
dati rezultata...e vala daju itekakvog rezultata, i sam sam nemalo iznenaden...samo se
pitam kako to da mi niko na ovom forumu ne htede prisapnuti tu carobnu rijec : kantena ???
nije valjda da me sabotirate ???...ne, nije to, ne verujem da je to, nego eto valjda niko
nije to do sada radio, al ne mogu da verujem ni da je to, ma nema veze, evo ja napravio
pa doso ovdje ko malo dete da se poveselim s vama i da vam kazem da radi, ako je neko
ikad hteo to da isproba pa nije, eto, sad moze jer garantujem da radi...dakle, da ponovim :
jucer nabasao na netu prvi put na taj pojam uopce, danas napravio, prikopcao i radi...
banana
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ma radio sam i ja puno toga...
kantene, bikuad, korner...
bilo je puno toga, ali sve sam to rasprodao jer mi nije potrebno :wink:

@japek ti je strucnjak za te stvari...
http://lea.hamradio.si/~s55wt/Sklopnik%20merjenje.html" onclick="window.open(this.href);return false;

a ima i jos nekoliko clanova koji se bave slicnim stvarima.
cikljamas

Post by cikljamas »

Mataya, daj mi reci jel se moze za biquad upotrijebiti za onu plocu aluminij ili mora biti bas bakar
odnosno mesing i jesi mozda kombinirao kantenu sa satelitskim tanjurom, odnosno jel moze umjesto
satelitskog tanjura bit i nesto slicno, odnosno od kojeg materijala i kakva konkavna zakrivljenost
mora biti zadvoljena da bi to sto zamjenjuje satelitski tanjur moglo odigrati ulogu satelitskog tanjura...
...eto, ak ti se da odgovorit odgovori, a ak ti se ne da daj neki japekov link na tu temu...
banana
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ovo sa tanjurom nisam isprobavao tako da nisam siguran ali najbolje tanjur koristiti
jer je jeftin a doma ga neces tako lako napraviti,

moras koristit bakar ili mesing jer aluminij nemozes lemiti.
cikljamas

Post by cikljamas »

cuj, jucer sam radio do 5 ujutro ovaj biquad i stvar radi, ali imam s njim duplo losiji prijem
nego s kantenom, znam da je to vjerojatno zbog toga sto kantena prima usmjereni signal,
al za biquad govore da je opcenito puno kvalitetnija antena, pa me zanima sta ti kazes na
ovo...
...druga stvar : obaj biquad kad ukljucujem u karticu prikapcam ga na vec postojeci kabel
tako da u odnosu na kantenu koja je prikljucena na kabel od 4.5 m, biquad s obzirom na
njegovih 2.5 metara kabla plus ova 4.5 m kabla od kartice, dolazi na karticu preko 7 m
kabla...koliko je ovaj dodatak od 2.5 m kabla moguci razlog slabijem prijemu preko biquada...

...kaj ti misliso tome, dakle moze li ova 2.5 m viska kabla prouzrociti 50 % slabiji signal ili
je taj postotak mozda 25 % plus 25 % koji otpada na USMJERENI signal kantene i to je to ???
banana
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

biquad je poprilicno kompliciran za napraviti.
bitno je da mjere budu TOCNO iste kao one u proracunu.
radi se o jako visokoj ferkvenciji. kakav kabel koristis?
ako je u pitanju obican coaxialni kabel gubici su ti ogromni on ima i po nekoliko
dB gubitaka po metru dok specijalni VF coaxialni ima ispod 0.25dB.
zato preporucijem da ti kartica bude cim blize anteni, a karticu spoji preko "produznog"
usb kabla.

kod kucne izrade ovakvih antena zica se odkine tako da je 2mm dulja pa se onda
turpija do tocnih dimenzija.
cikljamas

Post by cikljamas »

E sad, kakav je kabel, to je interesantno pitanje, ovako : uzeo sam gotov pigtail kabel s konektorima da
ne moram krimpati, ali da nisam uzeo gotov nego onaj u rinfuzi tj. bez konektora onda bi mogao lepo
da sednem i da na usnoj harmonici sviram "bilo jednom na divljem zapadu"...jer naime, jucer smo ti se
prodavac u chipoteci i ja gledali kak taubeka dva : veli on meni : to ti treba za kantenu ?...velim ja :
vis kak si ti pametan, a sad kad si tak pametan reci mi kak da ovaj hebeni n-konektor za na sasiju
spojim na wirelles karticu ?...veli decko : NE ZNAM...reko, pa lepo od tebe da priznas da ne znas, i sta
sad da radim, daj mi onda jos dva i po metra pigtaila pa da se nocas jebem do pet ujutro, i mislis da
se nisam hebo, al ajde, fala Bogu ipak sam slozio to cudo i brate radi ko sto sam ti i reko, samo naravno,
nemre se mjerit s kantenom...ovako : kantena mi daje od 24 do 56 mbps, biquad mi daje prosjecno 11 mbps,
a laptop mi sa svojom autonomnom antenom daje koliko i biquad, dakle prosjecno 11 mbps s tim da mi na
laptopu tih 11 mbps windowsi interpretiraju kao kvalitetan signal, a dole na stolnom racunalu gdje i spajam
ove antene na internu wireless karticu ovih 11 mbps mi se interpretira kao very low signal, to mi malo nije
jasno, al nema veze, ko ga hebe...
...ovaj kabel s konektorima ti je najmanje duplo tanji od ovog koji se prodaje u rinfuzi, to je interesantno,
al najinteresantnije je to sto na taj kabel u rinfuzi mozes staviti n-konektore ciji navoji ne odgovaraju
muskom konektoru od wireless kartice, to je ono sto meni nije jasno, jer ako neko koristi ove n-konektore
koji idu na taj deblji kabel onda bi morao pri spajanju na wireless karticu koristiti nekakav adapter da bi
mogao prikljuciti kabel na karticu, nisam li u pravu ?
...e sad, ono sto je interesantno u cijeloj prici je nacin i metoda koju sam morao primjeniti da onu zicu
od biquada zalemim na ovaj gotovi kabel s konektorima,al eto nije mi prvi put da moram glumiti Teslu
da bi napravio nesto tako naizgled jednostavno, a tako prakticki zeznuto...no da nije tako ne bi nakon
svih tih avantura uzivao u takvom zadovoljstvu kao sto je to kad izades pobjednik u bitci u kojoj ti
je problem ili protivnik bio tezak, a ne lagan...
banana
cikljamas

Post by cikljamas »

slusaj cikljamas, ti ne znas sta je pigtail kabel, to te malo hebalo u cijeloj toj prici,
pigtail ti ima s jedne strane n-conector, a s druge ovaj zenski kak se zove,hebo ga
ja, koji ide na karticu, to je tebe mucilo, a nisi ti kriv kaj ovi u chipoteci nemaju
pigtail nego su ti prodali kabel koji na obje strane ima ove konektore koji idu na
karticu, to je to, dobro, eto skuzio si, al i da si prije skuzio pitanje je bil se bolan
namucio manje il vise jer kad nema pigtaila(ko ti je kriv kaj zivis u selendri koja
se zove Zagreb),onda kupi kljesta za krimpanje konektora i sve si sam zakrimpaj,
ili se hebi do pet ujutro slazuci stvari na kubanski nacin i to je to, a sta ces, jos
malo i stici cemo u Havanu, ko Ponco i Toro, samo se bojim da Toro opet ne
izmlati Ponca kad shvati da su stigli u Heaven, a ne u Havanu jer mu je ovaj
zamijenio bocice pa je popio nitroglicerin umjesto vode...
http://www.youtube.com/watch?v=bjCrf2rr ... re=related" onclick="window.open(this.href);return false;
...sorry, uspio sam naci samo ovu slovensku sinhronizaciju...pa ko ume nek razume...
banana
Post Reply