usb2com
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
usb2com
Pozdrav, da li je bilo na forumu neka kombinacija da se USB port prilagodi i koristi kao COMM port. Naime kupio sam allpic programator u medjuvremenu napravio jos jedan a da nisam ni vidio da na svom PC-u nemem ni jedan serijski port
Ako nije bila tema zna li neko kako da to rijesim. Hvala!!
Ako nije bila tema zna li neko kako da to rijesim. Hvala!!
- Feko
- Stariji član
Re: usb2com
Ako je desktop računalo onda ima sigurno serijski port (barem jedan) samo ga više ne izvuku na kučište Moraš kupiti ili skinuti sa starijih računala onaj kratki kabel za serijski i uštekati ga na svoju ploču
Ako je u pitanju laptop onda ništa od toga...jedino riješenje je napraviti ovaj programator...radi odlično
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=6007" onclick="window.open(this.href);return false;
Ako je u pitanju laptop onda ništa od toga...jedino riješenje je napraviti ovaj programator...radi odlično
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=6007" onclick="window.open(this.href);return false;
hvala, nisam gledao pokusacu rijesiti posto je desktop novijeg tipa
- Feko
- Stariji član
Provjeri, ima 100%. Ako imaš knjižicu od matične tamo ti sve piše
edit:
...a možeš i ovakvo nešto kupiti...
http://www.diskont24.com/product.php?pr ... 164&page=1" onclick="window.open(this.href);return false;
edit:
...a možeš i ovakvo nešto kupiti...
http://www.diskont24.com/product.php?pr ... 164&page=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Da, i ja sam bio u istoj situaciji novi komp, stede prostor na zadjoj strani.. pa imas mali konektor na maticnoj ploci, na koji ustekas prelaz sa tog konektora na ploci na klazican COM port.. i bice ti na pozadini kucista
Pozz
Pozz
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Ako se dobro sjećam, negdje je bila rasprava o USB -> RS232 adapteru gdje je spomenuto da ne emulira potpuno serijski port i da programatori za serijski port ne rade na ovakvom adapteru. Ne mogu tvrditi da je to slučaj i s navedenim adapterom, ali trebalo bi ga svakako isprobati u praksi.
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
ja sam također imao isti slucaj ali mi je frend rekao da na maticnoj ima prikljucak.
kabel koj se s jedne strane prikljuci na maticnu, a s druge ima com skinuo sam se jednog starog
neispravnog racunala. sve radi normalno bez ikakvih prerađivanja ili neceg slicnog.
kabel koj se s jedne strane prikljuci na maticnu, a s druge ima com skinuo sam se jednog starog
neispravnog racunala. sve radi normalno bez ikakvih prerađivanja ili neceg slicnog.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
-
- Pravo uznapredovao :)
E, nije baš tako! Sve je moguće.Feko wrote:.....Ako je u pitanju laptop onda ništa od toga...
Čitaj!
E, tako je!mataya wrote:ja sam također imao isti slucaj ali mi je frend rekao da na maticnoj ima prikljucak.
Prvo razmisli (provjeri), pa onda gukni!
Real Radios Glow in the Dark!
- sindja1204
- Odlično uznapredovao
Koji je to konektor na kablu koji ide na maticnu plocu, i da li radi allpic programator na tom serijskom portu?mataya wrote: kabel koj se s jedne strane prikljuci na maticnu, a s druge ima com
OK, momci hvala, trebalo je samo da pogledam u knjizicu od MB koju sam dobio uz racunar i da problem bude rijesen Ima prikljucak. Iz starog kompa sam izvadio port sa kablom. Ugradjeno, fercera!!
Sad cu se baciti na programiranje pa da vidim kako ce to ici. Allpic sam kupio gotov a imam i plocicu koju sam radio, mada nisu jos sve rupe izbusene poklanjam prvom ko se javi
Sad cu se baciti na programiranje pa da vidim kako ce to ici. Allpic sam kupio gotov a imam i plocicu koju sam radio, mada nisu jos sve rupe izbusene poklanjam prvom ko se javi
evo o ovom kablu sam pricao:
http://www.ocean-server.com/images/c_3.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ocean-server.com/images/c_3.gif" onclick="window.open(this.href);return false;
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Ne, problem je bio sa adapterima USB -> paralelni. Ovo će mu raditi sigurno. Preko USB-a se otvori virtualni COM port samo se u device manageru narikta da je jedan od COM1 do COM4 ovisno koji mu je slobodan jer aplikacije uglavnom koriste jedan od ta 4 i eventualno može postaviti propusnost ako je potrebno ali mislim da će mu defaultn-a 11920 biti dovoljna pa može ostaviti.Smjesko wrote:Ako se dobro sjećam, negdje je bila rasprava o USB -> RS232 adapteru gdje je spomenuto da ne emulira potpuno serijski port i da programatori za serijski port ne rade na ovakvom adapteru. Ne mogu tvrditi da je to slučaj i s navedenim adapterom, ali trebalo bi ga svakako isprobati u praksi.
@Uss, jesi li to isprobao u praksi?
Kupovni USB na RS232 provereno rade. Ja ih na poslu koristim vec duze vreme i nemam nikakvih problema. Samo je potrebno u Device manager-u podesiti Com port koji nije zauzet.
Pa da. Ne bi spominjao da nisam provjerio. Imam kod kuće jedan Bandridgeov i neki no-name kojeg sam neznam gdje pokupio. Isto tako na svoje uređaje neke sam stavljao chip FT232 koji ti je konverter USB->UART radi na istom principu ko i ti kablovi odnosno može ga se staviti da radi u virtual COM modu i sve ok.Smjesko wrote:@Uss, jesi li to isprobao u praksi?
Malo je stara tema ali...
Kod mene USB to COM sa Allpic-om na jednom laptopu radi, a na jednom ne.
Na ovom koji radi je XP i moram u podešavanju IC-proga postaviti interface na "Windows API" umjesto "Direct I/O". Onda programiranje dugo traje, ali odradi.
Na drugom laptopu je W7, i tu nisam uspio nikako podesiti ni IC-prog ni WinPic800 za programiranje, doduše na IC-prog sa "Windows API" uspije isčitati PIC, ali jako dugo traje.
Inače adapter je neki Gembird, baziran na PL2303 čipu.
Ima li neko rješenje za ovo ?
Kod mene USB to COM sa Allpic-om na jednom laptopu radi, a na jednom ne.
Na ovom koji radi je XP i moram u podešavanju IC-proga postaviti interface na "Windows API" umjesto "Direct I/O". Onda programiranje dugo traje, ali odradi.
Na drugom laptopu je W7, i tu nisam uspio nikako podesiti ni IC-prog ni WinPic800 za programiranje, doduše na IC-prog sa "Windows API" uspije isčitati PIC, ali jako dugo traje.
Inače adapter je neki Gembird, baziran na PL2303 čipu.
Ima li neko rješenje za ovo ?
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Meni allpic ne radi preko usb to serial adaptera, a nemam kompa sa serijskim Tj. imam jedan novi stolni ali je pod garancijom pa ga ne smijem otvarat!
Bila je ta tema vec nekoliko puta, i objasnjeno je zasto ne radi i zasto predugo traje. Jedino resenje ti je da napravis usb programator.