jednostavni timer

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
tahiriadis
Pravo uznapredovao :)

jednostavni timer

Post by tahiriadis »

e ovako treba mi neka seMa za neki jednostavni timer koj na prImer ce pusti struju u releju tacNo u 18:23h!
tacnije neki timer povezan sa digitalnim saatom!
MOLIM VAS ZA POMOC! :|
Shenda

Re: jednostavni timer

Post by Shenda »

Digitalni sat sa budilicom... u paralelu sa buzerom optokapler, pa tranzistor pa relej... :wink:
Treba dodati i tajmer kojim podesiš koliko dugo želiš da ti je uključeno to što uključuješ...

Ili iz nekog starog Vidoja izvadiš sat... tamo imaš gotovo sve što ti treba!
DaTi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by DaTi »

Imam ja takav jedan primer sa pic16f628 ide pic, lcd2x16 i rtc(real time clock) radi kao sat i imaš na njemu datum, onda imas opciju da namsetis vreme kada zelis da upališ relej, i kada zelis da ga ugasis. Cena pic sa programom je 10e, a mogu ti i kompletan uredjaj napraviti, to nisam jos racunao koliko bi izaslo...
tahiriadis

Post by tahiriadis »

hvala ti ali ja sam is makedoniju pa tako da... :D :D :D
tahiriadis

Post by tahiriadis »

Shenda wrote:Digitalni sat sa budilicom... u paralelu sa buzerom optokapler, pa tranzistor pa relej... :wink:
Treba dodati i tajmer kojim podesiš koliko dugo želiš da ti je uključeno to što uključuješ...

Ili iz nekog starog Vidoja izvadiš sat... tamo imaš gotovo sve što ti treba!
ja nisam bas neki strucnjak u elektronici pa zamolio bih te dal mi mozes nacrtati semi i tacnije mi kazes kakav tranzistor da stavim?!
hvala ti unaprjed
Shenda

Post by Shenda »

Pa ne baš...

Komp na kojem pišem je na poslu... sa admin zabranom za instalaciju programa, a ovo što je na njemu je bljak...

Tranzistor je npn, a Ic mu treba biti dovoljan da izdrži struju releja, te antiparalelno treba vezati diodu...
tahiriadis

Post by tahiriadis »

probacu nesta da osmislim...ali ja sam mislio nekako da isfiltriram taj napon sa kondezatora sta dolazi do buzzera pa onda preko neki mali trafo da priklucim relej...ali neznam kako da isfiltiram to osvim kako sto mi ti kazes?!?!
Shenda

Post by Shenda »

Ma ne... Ako filtriraš napon - ne možeš ga transformirati... Uvjet transformacije je izmjenična struja!
tahiriadis

Post by tahiriadis »

ouu da jeste sad sam se setio u trafo mora da ide AC...da da lepo sta si me potsetio:D tnx
Post Reply