Zagrijavanje vozila zimi

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Njucho
Posts: 2
Joined: 14-10-2009, 06:36

Zagrijavanje vozila zimi

Post by Njucho »

Poštovani,

Moj otac je srčani bolesnik. Dolazi zima i javlja se problem sjedanja u hladno vozilo. S obzirom da imamo privatnu kuću i utičnicu 220 V u garaži moja ideja je bila da u unutrašnjosti fixiram fen, koji bih spojio na utičnicu 220 V i daljinski aktivirao iz kuće, tako da bi on u nekih 5, 10, 15 minuta ugrijao vozilo na nekih 18 C stupnjeva. Prijatelji me odgovaraju zbog mogućnosti iskrenja fena i požara vozila, garaže i kuće...

Što Vi mislite o ovoj ideji (problem iskrenja)?
S obzirom da ste s elektronikom i ćudima struje 220 V puno više na Ti od mene koji sam totalni amater molim Vaš prijedlog rješenja ovog problema - bio bih zahvalan kada bi bilo za kupiti gotov grijač (nisam baš vješt sa sklapanjem uređaja :-) koji nema mogućnost da zaiskri/zapali a može se sigurno iskoristi za zagrijavanje vozila.

Svaki je prijedlog dobrodošao. Unaprijed zahvaljujem na svim prijedlozima, sugestijama & linkovima.
User avatar
Smjesko
Stariji član
Stariji član
Posts: 4012
Joined: 26-12-2005, 17:12

Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by Smjesko »

Pozdrav i tebi. Problem iskrenja možeš izbjeći tako da umjesto fena nabaviš grijaću keramičku ploču koju spojiš preko dva termostata (radi sigurnosti od zakazivanja jednog). Također, imaš programabilnih tajmera koji pokrivaju cijeli tjedan. Ako otac svaki dan u isto vrijeme treba auto, jednostavno postaviš program da svaki dan u isto vrijeme uključuje grijaću ploču. Vrijeme uključivanja i isključivanja odredi pokusom - što će ovisiti o snazi grijača u ploči i o šupljikavosti garaže, te o vanjskoj temperaturi. Ako nisi na "ti" sa strujom, angažiraj nekog električara da ti to sve pospaja.
Njucho
Posts: 2
Joined: 14-10-2009, 06:36

Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by Njucho »

Pretpostavljam da su 2 termostata potrebna da se ploča ne bi pregrijala pa napravila štetu. To sa timerima već znam - imam 2 doma...

Ako netko zna neki link za keramičke ploče, ima kakvu sliku ili pak shemu cijelog uređaja - pa da krenem po trgovinama. Bolje se potruditi nego da fen napravi nered.

Još jednom hvala svima.
Jamiel
Posts: 1
Joined: 25-10-2024, 17:38

Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by Jamiel »

To mi treba za jedan projekat tako da ne znam koji motor ce biti koriscen
rigmo
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 207
Joined: 02-10-2017, 21:17

Re: Zagrijavanje vozila zimi

Post by rigmo »

puhalica na topli zrak samo na prvoj razini grijanaj zatvoris vrata i upalis puhanjje.. najbrze zagrije unutrasnjos vozila... cca 15minuta ovisno o vanjskoj temperaturu ... najbolje 20-30min.. stavis na pod auta. mozes staviti na keremicku plocicu i dve cigle da se ne prevrsne s prednje i straznej strane.
npr ovi motori nemaju iskrenja..
https://tehno-mag.hr/grijalica-elit-cal ... zvod-2361/

Image
Post Reply