Step motori i driveri
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Step motori i driveri
Pozdrav,
Razmišljam da napravim manju (više eksperimentalnu) CNC mašinu za manju obradu relativno laganijih materijala (plastika, drvo, stiropor, i sl.)
s obzirom da nemam puno iskustva sa elektronikom, da li mi možete preporučiti kojim putem da idem za odabir step motora i drivera. (Financijska sredstva su mi relativno ograničena s obzirom da sam student, i ovo je više onako eksperimentalni projekat)
Trenutno razmišljam o tome da negdje kupim gotove drivere (gdje i kako, prijedlozi su dobrodošli )
a da za motore koristim par step motora iz štampača. S obzirom da su oni vjerovatno slabi, da li bih trebao dodavati neki "mjenjač" s kojim bih smanjio brzinu a povećao snagu?
hvala unaprijed svima na odgovorima i odvojenom vremenu
Lijep pozdrav
Razmišljam da napravim manju (više eksperimentalnu) CNC mašinu za manju obradu relativno laganijih materijala (plastika, drvo, stiropor, i sl.)
s obzirom da nemam puno iskustva sa elektronikom, da li mi možete preporučiti kojim putem da idem za odabir step motora i drivera. (Financijska sredstva su mi relativno ograničena s obzirom da sam student, i ovo je više onako eksperimentalni projekat)
Trenutno razmišljam o tome da negdje kupim gotove drivere (gdje i kako, prijedlozi su dobrodošli )
a da za motore koristim par step motora iz štampača. S obzirom da su oni vjerovatno slabi, da li bih trebao dodavati neki "mjenjač" s kojim bih smanjio brzinu a povećao snagu?
hvala unaprijed svima na odgovorima i odvojenom vremenu
Lijep pozdrav
Re: Step motori i driveri
Ti motori iz pisača su sranje, osim ako imaš neke veće matrične pisače. Dobro je da je motor sa korakom od 1,8 stupnjeva jer mu to daje veću preciznost u odnosu na mnoge u pisačima koji imaju veći korak i slabiji su. Za izradu CNC stroja nije najvažnija elektronika - što mnogi smatraju - već mehanika. Ako budeš petljao s komadima mehanike iz pisača i prijenosima radi dobitka na okretnom momentu u slučaju upotrebe slabijih motora, to te neće (ne će) daleko dovesti. Ako budeš kupovao elemente specijalizirane za CNC strojeve (navojna vretena, matice i ostalo), to će te skupo koštati (a za to nemaš love kao što si rekao). U časopisu "Everyday Practical Electronics" (imaš ovdje na forumu linkove s kojih možeš skinuti najnoviji broj) imaš reklamu gdje prodaju kit (drajver i motor, ili pojedinačno samo drajver). Ako se dobro sjećam, oko 31 funtu ti košta jedan kit, plus troškovi slanja plus carina, plus PDV na transport (ovo zadnje je idiotarija, ali što ćeš - živimo tu gdje živimo i vode nas ovakvi kakve zaslužujemo). Kad sve to zbrojiš i oduzmeš, pomnožiš i podijeliš - doći ćeš do zaključka da je najbolje odustati od te vrlo zanimljive ideje izrade CNC strojčeka. Izrada ima smisla ako planiraš kupovati elemente koji su predviđeni za taj stroj i ima ih na tržištu, jer je to jeftinija varijanta od vlastitih projekata za koje treba skupa strojna obrada, te ako imaš neki posao koji će ti u najmanju ruku kompenzirati uložen novac. Ovo zahtjeva i puno znanja i računanja. Najbrži način i vjerojatno najjeftiniji je kupiti gotov stroj i onda se njime igrati. Može ih se naći već za oko 1000 eura.
hvala na odgovoru
mislim da ću još malo istraživati prije nego što odustanem
>Ti motori iz pisača su sranje, osim ako imaš neke veće matrične pisače.
hmmm, mislim da ću imati pristup za projekat matričnom A2 štampaču... tako da možda to iskoristim...
kad ga budem dobio, imat ću tačne specifikacije motora pa mogu znati više detalja
Ovih dana ću otići u Obi i slične centre, da vidim kakvih mogu naći dijelova za šine, V-ležaj (ili kako se već prevodi kod nas i sl.) - to bi trebalo biti korisno istraživanje, možda budem imao neku inspiraciju za dizajn
(prijedlozi su dobrodošli, zasad najviše gledam buildyourcnc.com)
U međuvremenu, na stranici
http://elektronika.rs.ba/data/projekti/ ... a_v3.shtml
sam našao
CNC-INT : CNC interfejs za povezivanje do 3 motor-drajvera na LPT port PC-ja 40 €
Ovo mi se čini jako povoljno, ako bih uspio pronaće adekvatne motore na otpadima i sl., mogao bih tu značajno srezati troškove
da li bi mi ova komponenta mogla poslužiti za projekat ili sam pogrešno posložio stvari?
hvala na savjetima i odgovorima
mislim da ću još malo istraživati prije nego što odustanem
>Ti motori iz pisača su sranje, osim ako imaš neke veće matrične pisače.
hmmm, mislim da ću imati pristup za projekat matričnom A2 štampaču... tako da možda to iskoristim...
kad ga budem dobio, imat ću tačne specifikacije motora pa mogu znati više detalja
Ovih dana ću otići u Obi i slične centre, da vidim kakvih mogu naći dijelova za šine, V-ležaj (ili kako se već prevodi kod nas i sl.) - to bi trebalo biti korisno istraživanje, možda budem imao neku inspiraciju za dizajn
(prijedlozi su dobrodošli, zasad najviše gledam buildyourcnc.com)
U međuvremenu, na stranici
sam našao
CNC-INT : CNC interfejs za povezivanje do 3 motor-drajvera na LPT port PC-ja 40 €
Ovo mi se čini jako povoljno, ako bih uspio pronaće adekvatne motore na otpadima i sl., mogao bih tu značajno srezati troškove
da li bi mi ova komponenta mogla poslužiti za projekat ili sam pogrešno posložio stvari?
hvala na savjetima i odgovorima
Nisam gledao to sa elektronika.tzvrs.ba, ali ono na što moraš paziti je je li elektronika za unipolarne ili bipolarne motore, te koliku najveću struju može dati.
-
- Napredujem
pogledajte malo elektroniku i motore po ebay-u, jeftinije je i imas izbora
hvala na odgovorima
definitivno ću malo istraživati šta ima na ebay
definitivno ću malo istraživati šta ima na ebay
Update dešavanja:
Danas sam za 5 km (market.ba) kupio jedan stari scsi skener i canonov inkjet štampač.
Skener:
Najbolja stvar je mehanika, zaista je precizna, planiram čitav uređaj koristiti kao bazu za Y osu. Definitivno se isplatilo. Ako motor bude preslab, čitavu mehaniku mogu iskoristiti sa drugim, jačim motorom.
"Luft" čitave mehanike, je znatno ispod 1mm, što je za moje potrebe i više nego prihvatljivo.
također, za pomjeraj od 5mm, motor napravi 30 koraka.
Štampač:
Ovdje sam imao nešto manje sreće,
u njemu se nalaze 2 step motora,
Prvi motor služi za pomjeranje glave štampača. Ne postoji na njemu nikakva transmisija, 1 korak je otprilike 1 mm. Nije baš korisno
Drugi motor služi za pomjeranje papira. Motor je čini mi se nešto jači, i dolazi sa solidnom mehanikom. Moguće da ga budem iskoristio za X osu, ali to vjerovatno neće biti slučaj.
Slijedeći štampači koje budem kupovao, gledaću da budu ili A3 formata ili veće brzine
(veća brzina, vjerovatno je jači motor)
Pitanje za jačinu motora:
Da li bih korištenjem manjeg borera na bušilici (npr. širina 1 mm) smanjio potrebu za jačim motorima?
Pretpostavljam da bih smanjio otpor prilikom kretanja bušilice, što bi vjerovatno značilo da bih se mooožda mogao provući sa slabim motorima?
Naravno, negativna strana bi bila brzina mašine, što mi ne pretstavlja velik problem
Elektronika:
Gledao sam cijene po ebay.com, nisam našao ništa previše jeftino. Kako stvari stoje vjerovatno ću naručiti ovaj kit sa elektronika.rs.ba (vjerovatno će me doći oko 95km)
Ako neko ima da predloži bolju ili jeftiniju alternativu, bio bih zahvalan na prijedlogu
p.s. moderatori, znam da temu vjerovatno vodim u mali offtopic, al trudit ću se da ovdje budu stvari vezane za nabavku dijelova za cnc mašinu na budžetu. Ako se odlučim nakon istraživanja za pravljenje iste, informacije o tome će biti u drugom topic-u
Danas sam za 5 km (market.ba) kupio jedan stari scsi skener i canonov inkjet štampač.
Skener:
Najbolja stvar je mehanika, zaista je precizna, planiram čitav uređaj koristiti kao bazu za Y osu. Definitivno se isplatilo. Ako motor bude preslab, čitavu mehaniku mogu iskoristiti sa drugim, jačim motorom.
"Luft" čitave mehanike, je znatno ispod 1mm, što je za moje potrebe i više nego prihvatljivo.
također, za pomjeraj od 5mm, motor napravi 30 koraka.
Štampač:
Ovdje sam imao nešto manje sreće,
u njemu se nalaze 2 step motora,
Prvi motor služi za pomjeranje glave štampača. Ne postoji na njemu nikakva transmisija, 1 korak je otprilike 1 mm. Nije baš korisno
Drugi motor služi za pomjeranje papira. Motor je čini mi se nešto jači, i dolazi sa solidnom mehanikom. Moguće da ga budem iskoristio za X osu, ali to vjerovatno neće biti slučaj.
Slijedeći štampači koje budem kupovao, gledaću da budu ili A3 formata ili veće brzine
(veća brzina, vjerovatno je jači motor)
Pitanje za jačinu motora:
Da li bih korištenjem manjeg borera na bušilici (npr. širina 1 mm) smanjio potrebu za jačim motorima?
Pretpostavljam da bih smanjio otpor prilikom kretanja bušilice, što bi vjerovatno značilo da bih se mooožda mogao provući sa slabim motorima?
Naravno, negativna strana bi bila brzina mašine, što mi ne pretstavlja velik problem
Elektronika:
Gledao sam cijene po ebay.com, nisam našao ništa previše jeftino. Kako stvari stoje vjerovatno ću naručiti ovaj kit sa elektronika.rs.ba (vjerovatno će me doći oko 95km)
Ako neko ima da predloži bolju ili jeftiniju alternativu, bio bih zahvalan na prijedlogu
p.s. moderatori, znam da temu vjerovatno vodim u mali offtopic, al trudit ću se da ovdje budu stvari vezane za nabavku dijelova za cnc mašinu na budžetu. Ako se odlučim nakon istraživanja za pravljenje iste, informacije o tome će biti u drugom topic-u
Update informacija o skeneru:
Hold on force (ako sam se dobro izrazio),
zahvaljujući mehanizmu transmisije, bez problema može izdržati težinu bušilice. Jednom rukom glavu skenera ne mogu lahko pomjeriti.
Hold on force (ako sam se dobro izrazio),
zahvaljujući mehanizmu transmisije, bez problema može izdržati težinu bušilice. Jednom rukom glavu skenera ne mogu lahko pomjeriti.
Kitu marjanovu ćeš sa ovim srezati, to nije 40€ nego 190€ trebaju ti i driveri za taj interfejs a svaki kosta 50€windu wrote: U međuvremenu, na stranici
sam našao
Ovo mi se čini jako povoljno, ako bih uspio pronaće adekvatne motore na otpadima i sl., mogao bih tu značajno srezati troškove...
ovo kupi
Code: Select all
http://www.probotix.com/3_axis_stepper_motor_driver_kits/3_axis_sidestep_stepper_motor_driver_kit/
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
hvala na odgovoru,
vidi se da sam neznalica u oblasti
mislim da ću vjerovatno projekat staviti neko vrijeme "na čekanje", jer je trenutno malo van mog budžeta...
hvala svima na odgovorima i odvojenom vremenu
vidi se da sam neznalica u oblasti
mislim da ću vjerovatno projekat staviti neko vrijeme "na čekanje", jer je trenutno malo van mog budžeta...
hvala svima na odgovorima i odvojenom vremenu
Sakupi oko 900€ i imas novi stroj od mene mozes kupiti mehaniku za oko 700€ radni hod 200X300 mm i ovaj komplet ti dodje oko 200€. Ako zelis vidjeti mehaniku picnem ti na mail.
trenutno to ne mogu priuštiti. Možda za par mjeseci budem imao novca za to. Hvala na ponudi.Sakupi oko 900€ i imas novi stroj od mene mozes kupiti mehaniku za oko 700€ radni hod 200X300 mm i ovaj komplet ti dodje oko 200€. Ako zelis vidjeti mehaniku picnem ti na mail.
U međuvremenu, za potrebe "eksperimentisanja" šta mislite o slijedećem:
http://www.hobbycnc.com/products/hobbyc ... board-kit/
63$, pretpostavljam sa dostavom, carinama porezima i sl. da bi trebalo doci oko 170km
mnogo interesantnih stvari bi se moglo isprogramirati sa 3 step motora kontrolisana od strane računara.
Jače motore, ako se odlučim za izradu CNC mašine bih mogao kupiti naknadno.
A ovako nešto..
Izvađeno iz rashodovanog uređaja za dijalizu... nisu samo printeri i skeneri izvor stepera...
Izvađeno iz rashodovanog uređaja za dijalizu... nisu samo printeri i skeneri izvor stepera...
- Attachments
-
- Steper.jpg (149.69 KiB) Viewed 4737 times