Rasipanje svetlosti
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Rasipanje svetlosti
Ovako, treba mi jedan izvor svetlosti kao sto je LED dioda ali sa sto manjim uglom rasipanja, odnosno potrebno mi je da intenzitet svetlosti ispod tog izvora(bilo bi idealno ako postoji takva LED dioda) bude sto veci. Da li neko mozda zna postoji li tako nesto?
Re: Rasipanje svetlosti
jel to nešt tipa lasera
Takav izvor svetlosti mi treba zbog sledeceg: Ukoliko se ispod njega nalazi fototranzistor i taj izvor mu se priblizi (za nekih 0,5 cm) promena napona na tom fototranzistoru treba da bude sto veca. Lasera se nisam setio, ali mi takodje treba da taj laser bude sto laksi, znate li mozda ima li mozda nesto tako? 

Nece to tako ici. jer sa bilo kakvim usmerenim svetlom priblizavanjem se nece promeniti kolicina svetlosti koja dolazi do foto tranzistora. Ona ostaje ista.
Mozes pokusati sa socivima izveti da ti se menja fokus, pomeranjem jednog sociva. ali mislim da je to prekomplikovano.
Detekciju pomeraja za 5mm bi moogao napraviti sa magnetnim induktivnim senzorom, pa pratis frekfenciju. U principu to je detektor metala.
Jednostavnu promenu frekfencije mozes detektovati sa 4017 i NE555. Tako sto na ulaz brojaca dovodis frekfenciju, a na reset mu dovodis signal sa NE555. Kada resetujes brojac u jednakim vremenskim intervalima, koji su 2 puta sporiji od frekfencije na ulazu, brojac ce ti stizati do Q1, ako se frekfencija poveca(na ulazu 4017), bice aktivni neki od Q2 do Q9.
Mozes pokusati sa socivima izveti da ti se menja fokus, pomeranjem jednog sociva. ali mislim da je to prekomplikovano.
Detekciju pomeraja za 5mm bi moogao napraviti sa magnetnim induktivnim senzorom, pa pratis frekfenciju. U principu to je detektor metala.
Jednostavnu promenu frekfencije mozes detektovati sa 4017 i NE555. Tako sto na ulaz brojaca dovodis frekfenciju, a na reset mu dovodis signal sa NE555. Kada resetujes brojac u jednakim vremenskim intervalima, koji su 2 puta sporiji od frekfencije na ulazu, brojac ce ti stizati do Q1, ako se frekfencija poveca(na ulazu 4017), bice aktivni neki od Q2 do Q9.
Hvala !