Zavojnica

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Fedja
Napredujem
Napredujem

Zavojnica

Post by Fedja »

Evo radim neki FM transsmiter, pa imam jedno pitanje. Za ovo treba napraviti zavojnicu od 6nH. Zanima me da li se zavojnica moze napraviti od izolirane zice (ne lakom, nego plastikom, kao npr. tel. kabal), posto ne mogu da nadjem onu zicu koja je izolirana lakom..
isa
Penjem se :)

Post by isa »

Može, kako ne svaka izolihrana žicha je dobra :wink: :wink: . Ja koristim one izolirane svilom, znaš na radioprijemniku u VF zavojnici. Imam takvih milione i milione, samo reci ako treba, mogu slat poštom, ili mailom, ako imaš neki stroj koji iz računalnog koda replicira stvari, kao u Star Treku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
DRUG STARI
Pravo uznapredovao :)

Post by DRUG STARI »

možeš i od neizolirane žice, bitno da se namotaji ne dotiću
isa

Post by isa »

da može i to samo ti je razmak među zavojima od 1mm i zavojnica je ogromna, hehehe, bolje je sa izoliranom žicom, ako nemaš nemoj silit, rađe nabavi neku izoliranu, pa čak i g****m :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Fedja
Napredujem
Napredujem

Post by Fedja »

http://elektronika.ba/el.sheme/?akc=daj ... idgrupa=30
Evo ovu sam sad slozio, ali nije proradila iz prve.. Ne mogu sada ekserimentisati kasno je, sutra cu, ali samo da pitam umjesto ovog kondenzatora 1n5 na semi koji ide paralelno mikrofonu sam stavio 1n jer nisam imao 1n5. Je li to ima velik uticaj na rad ove bube i kakav? Da dzaba ne gubim vrijeme ako nece proraditi sa ovim 1n, i da ga idem negdje traziti.. A mozda sutra spojim 3 1n pa da dobijem 1n5 kapacitet (dva serijski i 1 paralelno tome :lol:)
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

prije da si krivo spojio tranzistor,pogledaj si pinove na izvornoj shemi http://www.belza.cz/hf/bug.htm
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

to je super bubac. jako dobro radi s tim jednim tranz,slozis u SMDu i stavis malu bat :shock:
vedran5

Post by vedran5 »

ja sam isto napravio tu bubu ali je ne mogu pronaci na radiu, mozete mi reci na kojoj radi frekvenciji tocno :?: :?: :?: :D
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

oko 88, ovisi kako radis zavojnicu,stavi promjenjivi kond.... ja ih sve stavljam na 115hmz i tako nastelam prijemnik da me ne hvata svaki radio. :shock:
Fedja
Napredujem
Napredujem

Post by Fedja »

Evo napravio sam je... Dodao sam jos jedan kond paralelno od 500p (tako da je sada kao i na semi 1n5), ali nije bilo do toga.. Ja sam to sinoc probao pipkajuci bubu :lol: Jutros sam tek otkrio kako je osjetljiva, pa sam je "oklopio" papirom od cokolade (koji je sa jedne strane aluminij a sa druge papir, da mi nesto ne prespoji). To sam radio vise onako eksperimentalno, ali je ispalo OK, pa sam tako i ostavio :lol:
Inace buba je strasna, i tacno je ono sto sam negdje procitao (a nisam vjerovao) da se cuje i sat kako tik-tara :lol:
vedran5

Post by vedran5 »

ja sam isto cuo da su bube osjetljive pa sam je oklopio tako sta sam je stavio u komad plasticne cjevi.... jedini problem je sta je nisam uspio pronaci frekvenciju ali sumnjam na jedan kanal nisam siguran mozda je to ta strasno mi krci i stalno se cuju kao neki impulsi neke vrste zujanja...ako neko zna do cega mi to moze biti neka mi javi.... :idea: :roll:
Knight
Napredujem
Napredujem

Post by Knight »

Evo ja sam danas baš radio ovu bubu, ali nije mi to prvi put. Napravio sam već dvije, ali ova danas nikako da proradi. Za tranzistor sam uzeo ovaj 2N3906, jer u chipoteki nemaju BF606 a ni BF324.
Ljudi koliki je vama MAX domet, ova moja radi i na 40m sa dvije AA baterije :wink:
Ako je napad najbolja obrana, onda je obrana najgora obrana!
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

meni ide do 200m. jako ti ovisi o prijemniku. i nije oklopljena,nema plocice i nema nikakvih duzih izvoda pa nije bilo ni potrebno.
vedran5

Post by vedran5 »

roby44 sa cim si je najbolje traziti ovakvu bubu??
radio,mp3 player sa Fm prijemnikom,mini radio prijemnik ili...??
:?: :?: :?: :?:
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

nikako ona digitalna sranja s automatskim trazenjem :shock:
kupis onaj mali radio za penzice,malo bolji :lol: sony, philips
DRUG STARI

Post by DRUG STARI »

@Vedran5, mozda ti nebi bilo lose sloziti frekvencmetar sa PIC16F84 imas topic i link tu na forumu, on ti odmah pokaze na kojoj si frekvenciji

Pozdrav
iq
Napredujem
Napredujem

Post by iq »

vedran5 wrote:ja sam isto cuo da su bube osjetljive pa sam je oklopio tako sta sam je stavio u komad plasticne cjevi
:shock: :shock: :shock:

plasticne???

no comment...
roby44
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by roby44 »

:D :shock:
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

ma haj samo neka je oklopljeno! :shock: :D 8)
vedran5

Post by vedran5 »

onu bubu koju sam napravio(jos prije) uspio sam pronaci na radiu i odlicna je...
pa sam htjeo napraviti jos jednu ali ima problem, nema tranzistora u chipoteci,koliko sam skuzio ne drze ih uopce ni BF606 niti BF 324 Zna mozda tko di ih ima za kupit u zagrebu??
ovaj prijasnji sam drpio u školi ali ih nema više pa sad moram tražiti okolo.... :evil: :evil:
Post Reply