samo me zanima dali se isplati raditi sat sa nixie cijevima, ali da je on upaljen 24h dnevno 365 dana u godini. koliko bi mu trajale nixice??? nailazio sam na svakakve podatke o životnoj dobi tih cijevi, od 5000h do 200 000h,. bilo bi dobro kad bi istrajao bar 20 godina, ako neko ima iskustva molio bih da kaže
Ja mislim da te cevi traju dok se ne razbiju, jer ne postoji nista sto se u njima menja u toku vremena. Koriste se metalni delovi u inertnom gasu(ili kombinaciji) tako da stvarno ne vidim nacin na koji bi se svojstva cevi mogla promeniti. Tako da mislim da se definitivno isplati raditi sat sa njima. Ukoliko ih nadjes negde za kupiti, javi i ja sam zainteresovan za njih.
Koliko se ja sjećam, nixie-dixie cijevi koje sam imao i kasnije bacio, imale su neke segmente mrtve, a neke oslabljene (slabije su svijetlili). Ako sam dobro vidio, ti segmenti su izrađeni od žarnih niti, pa time imaju svoj rok trajanja kao i svaka žarulja.
Imaju nesto slicno zarnim nitima ali se ne uzare. Nixie cijevi su neonke.
Ima nesto sto se zove "cathode poisoning" o cemu procitaj ovdje: http://www.tube-tester.com/sites/nixie/" onclick="window.open(this.href);return false; ... soning.htm
U sustini, kod sata je pametno svake 2-3 minute ukljuciti sve katode na kratko vrijeme, da se malo "osvjeze". Cak i nakon zaprljanja katode, moguce ju je ocistiti vecom strujom kao sto se vidi na linku kojeg sam ti dao. Znaci, prakticki su neunistive
Hvala trax, ali da nisam bacio one svoje, možda bih i potrošio vrijeme čitajući ovaj tekst s priloženog linka. Ako mi kakve opet dođu pod prste, sjetit ću te se.
Ok, hvala na odgovorima, njihov rok trajanja me je najviše brinuo, npr slavne in18, 6 kom koštaju oko 200 dolara, bilo bi suludo dati toliko novca za nešto što nemože potrajati ni godinu dana , nixie možete kupiti na ebay, ima ih na tone , mislim da ih na balkanu nitko ne prodaje (nisam vidio nikakav oglas)
ma ja sam samo to naveo za primjer, pa 200 dolara je preeeviše, ko da su od zlata. te in8 mislim da nisu baš malene, samo bi trebalo i naručiti nogice koje se lemu na pločicu