Pic i GSM nikako da resim

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
cih
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Pic i GSM nikako da resim

Post by cih »

Pokusavam vec mesec dana da resim jedan problem. Problem je koriscenje AT comandi sa pic mikrokontrolerom na gsm mobilni telefon probao sam svasta ali nista evo sta sam pisao i da li moze neko da mi pomogne da resim ovaj problem, tacnije hteo sam da posaljem mobilnom tel. AT i da mi on odgovi sa OK sto mislim da svaki mobilni podrzava, i kada pic primi karaktere OK kao odgovor njemu zasvetli led dioda.
Mobilni sam vezivao direktno na pic ako neko ima neku semu neka okaci zamolio bih. Evo koda sa kojim sam probao i nece, zahvalan sam unapred za svaki odgovor.

Code: Select all

INCLUDE "bs2defs.bas"
prima var b3

saljeAT:
pause 1500
serout portb.1,N9600,[65,84]
goto primaOK

primaOK:
Serin Portb.2,N9600,prima
if prima = 79 then pali
goto primaOK

pali:
high portb.3
pause 5000
low portb.3
goto saljeAT
end
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: Pic i GSM nikako da resim

Post by pedja089 »

a gde ti je znak CRLR? koji iznacava kraj linije????
i zasto jednostavno ne napises serout portb.1,N9600,["AT",10,13].
i proveri tu brzinu, ja bih rekao da je 2400...
prvo spoji na racunar mobilni pa salji komande iz HT
i kako mislis da pimis ok sa jednim znakom?
to se ovako radi

Code: Select all

low led
init:
serout tx,0,["AT",13]
   serin2 rx,396,1000,init,[WAIT("OK")] 
high led
cih
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by cih »

probao sam na kompu sa HT radi ali samo kada otkacim transmit iz com porta (resive iz pic-a)
Sta znaci serin2 rx,396,1000,init,[WAIT("OK")] tacnije 396,1000,init i da li mozes da mi das semu tj. da li treba na mojoj nesto da se doda posto sam ja kacio pic-a direktno na gsm bez icega dodatnog .
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa stavis kursor na serin2 i stisnes F1 pa citas. i tamo je sve lepo objasnjeno u detalje. semu mogu da ti dam ali nista nece pomoci jer na sebi ima max232 i predvidjena je za gsm modeme sa RS232 linijama.
a o hardverskom vezivanju mobilnog i pica imas gomilu stvari po forumu. pogledaj bilo koji traxov gsm kontroler :!:
tako na racunaru nista neces dobiti. jer ti treba max232. signali su ne invertovani!
a mislio sam da mobilni prikopcas na racunar preko max232 ili max 3232 pa da proanaliziras malo te odgove od mobilnog itd...
cih
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by cih »

Ja sve pisem u notepadu i samo posle izkopajliram pbp. Ako bih mogao da mi pojasnis malo blize i da postav ceo cod od pocetka do kraja da vidim kako to izgleda i semu sa kojom bi ti povezao mobilni sa picom. I za ovo do sada sto si pisao beskrajno sam ti zahvalan
yt1nvs
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by yt1nvs »

Zasto pises program u notepadu kad postoji MicroCode Studio koji ti mnogo olaksava posao pisanja programa u pic basicu.On ima i HELP pa se malo upoznaj sa pic basic naredbama kao sto je SERIN2 npr.Komande salji u formatu npr. "AT",10,13 a ne decimalno moze ali sam sebi otezavas posao.To ti je Pedja vec rekao.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

definitivno predji na mcs. a sto se tice seme vec sam ti rekao pogledaj trax-ove. moja ti nece pomoci jer na izlazu ima RS232 logicke nivoe a ne ttl kao sto zahteva mobilni. program ti necu dati jer je ovo pocetak, iznad ti ostaje samo symbole da ispises.
cih
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by cih »

koji naponski nivoi treba da idu gsm telefon?Da li odgovara 2,8V i da li odgovara ova sema
http://img7.imageshack.us/img7/1314/76692886.jpg
Post Reply