Izvadio sam iz starog miša s kuglicom dvije ir diode ispred kojih su dtojali dva mislim tranzistora (foto ili kako već).
kako da znam koje je emiter a koje kolektor (baza je valjda ona koja prima svijetlo) jer na tranzistorima ništa ne piše.
evo slike:
to su diode i ti tranzistori.
tranzistori imaju nekakvu plastiku na sebi.
na slici sam jednom skinuo, ako se vidi.
foto tranzistori i diode iz misa
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: pomoć oko nepoznatog dijela
to sa tri pina jesu foto tranzistori, ali su po 2 u pakovanju sa zajednicikum emiterom. bar sam ja takve vadio. ispitaj unimerom. mozes meriti na podruciju za diode, i gledaj kako se menja napon u zavisnosti od osvetljenja. mada to zna i da pise na plocici misa...
Re: foto tranzistori i diode iz misa
na piše ma pločici.
možeš li me uputiti na neku dobru literaturu o trantistorima jer se na razumijem baš.
znam da na multmetru ima ono čudo za tranzistore ali ne znam kako da se služim pa molim neku pomoć.
možeš li me uputiti na neku dobru literaturu o trantistorima jer se na razumijem baš.
znam da na multmetru ima ono čudo za tranzistore ali ne znam kako da se služim pa molim neku pomoć.
ovi nemaju bazu. ne citas rekao sam ti da ih ispitujes kao diode, tj da meris napon kolektro emiter
ma znam ali kako da skužim koji je kolektor a koji emiter?
u kolje smijeru ide struja?
u kolje smijeru ide struja?
prema podatcima koje dobijes... emiter ti je ona nozica na koju kacis crnu zicu. probas par mogucnosti vidis kako se ponasa itd...