Poziciju u prostoru zbog (ziro) stabilisanja platforme

Forum koji ne mora biti vezan za elektroniku ali u kojem vrijede pravila foruma!

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Poziciju u prostoru zbog (ziro) stabilisanja platforme

Post by ArmyInfoForum.org »

Izradjujemo malu platformu - trebalo bi da bude zirostabilisana

U potrazi sam za elektronikom - koja moze da daje svoj polozaj u prostoru - precizno. Na jednom mestu sam ranije video cip koji daje sopstvenu poziciju po X Y Z korodinatama (sa ne znam koliko decimala) plus uglove sto nam je bitno da bi smo u odnosu na te podatke mogli da dobijemo poziciju platforme i ispravimo je upotrebom elektromotora

Da li iko ima informaciju o elektonskim komponenatama (semama i sl) koje bi nam mogle resiti problem. Softver i elektronika koji ce ocitavati (prihvatati) rezultate su nasi kao i kontrola elektromotora koji ce kontrolisati platformu.

Trazeci po netu sam nasao neke stvari, ali nas ne interesuje kupovina gotovog proizvoda vec sema ili ideja kako da to sami napravimo.

Unapred hvala za svaku sugestiju ili ideju, predlog i sl. Ako je neko radio takve stvari - super - voleo bih da popricamo o tome - javite mi se.

Spel
There is a huge difference between living and being alive!

http://www.armyinfoforum.org/
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Re: Poziciju u prostoru zbog (ziro) stabilisanja platforme

Gde je problem - da li je ovo jako retka "zverka" - Niko se ovim ne bavi ili?

Da li je ovo parce elektronike koje ce da odredjuje uglove pod kojim se nalazi platforma uopste poznato - nadam se da to nije tako RETKO - i da nista o tome ne moze naci :(

Opet molim za pomoc u pronalazenju resenja - ovog ili nekog slicnog koje bi nam pomoglo da nastavimo rad na proejektu

Ako je forum u kom sam postovao pogresan - molim administratora da ako smatra da mu ovde nije mesto da pomeri ovu temu na neko bolje mesto

Spel

Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Čitajući ovu temu, mislim da je najbolje mjesto da se ona obdani na :
http://www.ArmyInfoForum.org" onclick="window.open(this.href);return false;
Moram priznati, da nema nekakovog posebnog interesa, niti na tom specijalističkom forumu, koji se bavi militarističkim temama.
Apsolutno je neprimjereno da se se Army Info Forum implentira u ovaj Forum, gdje se raspravlja
sa radošču o elektroničkim problemima.
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

@Drago_Zg
????
Osim mog nicka na ovoj temi nije nista militaristicko - U pitanju je konkretan problem koji sam opisao. Ne vidim nikakvu implementaciju "ArmyInfoForuma" u ovaj forum, CAK i ne razumem sta to uopste znaci.

Vodim jedan projekat na kome radi vise ljudi (Hrvatska, Srbija a bilo ih je i iz BiH i Slovanije) i trudim se da im pomognem - sto bolje mogu - a to je na ovaj nacin - znaci raspitujuci se o onome na cemu konkretno sada radimo. Ne vidim zasto to ne bih radio ovde - do sada sam na ovom forumu dobio dosta feedbecka i kao takvog ga smatram referetnim pa sam iz tog razloga nastavio da postujem na njemu pokusavajuci da za neke stvari oko elektronike dobijem odgovore-

Da li je problem stabilisane platforme koju radimo "militaristicki" - sta u mojim recima, ili bilo cemu sto sam napisao navodi da je "ovo" militaristicko. (Pitam za ovo sto je napisano u mojim prethodnim postovima).

Istina je da ce se ovo vozilo koje polako pravimo (novcana sredstav ne dozvoljavaju brzi rad) koristiti za razne stvari pa i za deminiranje, demontazu bombi (verovatno svuda po Ex Yu) - ali ce se koristiti i u naftnoj inudstriji, u farmaceutskoj idnustriji i slicno.

Kakve to sad veze ima sa time ovom temom - Ova tema je vezana za stabilisanu platformu, odnosno za elektroniku koja ce nam omoguciti da dobijemo podatke o istoj.

Da li bi se neko lakse osecao da dodje neki moj kolega sa drugim nalogom i nastavi da pita ono sto nas interesuje - Nisam znao da je to PROBLEM - znaci - ne sta se pita - vec ko pita :(

Bezveze - uopste ne shvatam sta si hteo vik da postignes niti kakva ti je ideja - Sta je ovde problem - Da li sam postavio pitanja koja nemaju veze sa elektronikom ili ?

Voleo bih da mi objasnis - mada si bas bas otisao u off topic

Spel

PS Inace na ArmyInfoForum sam linkove ka nekim temama ovde licno ja postovao i usmerio ljude da ovde potraze neke dalje odgovore - Pa mi sad ovo ali uopste nije jasno

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

@Drago_Zg nisi u pravu, ovde se radi o platformi, a ne o tome kakvu ce ona opremu nositi, mislim da to nigde nije spominjano, ili jeste u jednoj temi, ne secam se :?
sto se tice pitanja, malo nas je koji se bave time, jer to nije elektronika, vec mehatronika(robotika).
takve stvari obicno resava google, ili pretrazivanje stranica raznih proizvodjaca.
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

@pedja089
Da li je cip tj elektronika koju trazim a koja mi treba za odredjivanje uglova mehatronika - Sumnjam - Mozda je ceo sistem takav - ali ne i to parce elektronike. Mi cemo sami da uradimo ostatak - i to skoro da vec imamo razvijeno.

Inace - Pedja089 - dobro se secas teme u kojoj se vec o ovome pricalo - stara je - evo je ovde - a evo mog poslednjeg posta gde se vidi kako su neke stvari zamisljene - http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =45#p65410" onclick="window.open(this.href);return false; - Ali da ne idemo u off topic na ovoj temi.

@all

Znaci trazio sam preko googla i nasao razne stvari - od cipova za stabilizaciju slike po x i y osi pa do brodskih uredjaja koji su namenjeni ovom, tacnije slicnom poslu. TI brodski uredjaji su gotova stvar - a mi ne bi smo da kupujemo gotove stvari - vec da uradimo elektroniku koja nama odgovara.

Ta elektronika bi trebalo da nam daje uglove u odnosu na povrsinu koji se negde mogu ocitati, a onda ce nas softver, ili obican pic kontroler da pegla iste i da se potrudi da ih dovede na "nulu".

Ako uspemo da nadjemo elektroniku a nadam se da cemo uz Vasu pomoc nesto uspeti da uradimo, i ako ona bude radila ono to nam treba, bice interesatno kako resiti "softverski" optimume u smislu uglova koje treba ispeglati - znaci kad se vozilo bude kretalo po nekom neravnom terenu, a na njemu bude kamera - pa to ce sasvim sigurno biti izazov odluciti koje varijacije treba peglati - u smislu ispravljati, tj svoditi najblize moguce ka nuli - da li ce + - 5 ili + - 10 ili ili ili. A da ne pricam da sad treba jos ustanoviti kako i koliko raditi stabilizaciju slike (po x ili y osi) itd itd itd - Treba videti da li ce stabilizacija platforme biti uskladjena sa stabilizacijom slike i slicno - i sve to treba da se ispita, da se vide uslovi i slicno

Stvar koju pravimo uopste nije jednostavna, i cesto me zaboli glava kad vidim sta se sve u ovom projektu krije.

Znaci sve sto bi nam moglo pomoci - a da je cip, ili vise od toga (neka elektronika) cije seme, odnosno nacin izrade mozemo videti - to bi nam bilo super - i unapred smo zahvalni na "tip-ovima" i konkretnim odgovorima.

Spel

Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

http://www.elektronika.ba/577/robotski- ... rajui-sto/" onclick="window.open(this.href);return false;
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Hvala feko

Interesatno - svakako

Na zalost nije primenjivo kod nas iz razloga sto se vozilo krece po neravnom terenu - Ako bi senzori bili na vozilu - kao sto je logicno, onda to ne bi imalo smisla jer se pomeranjem vozila pomeraju i senzovi - (a teren nije ravan kao sto je to u zgradi pa bi vozilo imalo potpuno pogresne podatke)

U svakom slucaju evo sta sam nasao na netu - http://www.analog.com/en/mems/gyroscope" onclick="window.open(this.href);return false; ... index.html

Pitanje je sad dobro se informisati sta ovo radi - Ja sam trazio ziroskope i slicno, a onda sam se setio da upisem digitalni ziroskopi (na engleskom naravno) - pa cemo videti sta cemo i kako cemo.

Ako je neko imao iskustva sa ovim stvarima - super - - ako neko ima predloge za druge proizvodjace - jeftinije a kvalitetnije - opet super

Spel

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

senzor jeste elektronika, ali taj senzor niko nece koristiti ukoliko se ne bavi i razvojem mehanike na koji bi se taj senzor montirao.
pokusaj na GooGle da trazis digital angle sensor ili Inclinometers, mislim da ces naci sta ti treba...
Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

ovo nije moje podrucje kako kaze mile
da bi se platforma mogla kretati po neravnim terenima mora imati (z) os sto opet nije jednostavno za sastavit , mozda bi se to moglo rijesiti tako sto bi se platforma navodila po "dva zida" visine 1-1.5m zavisi do reljefa(koji bi predstavljali x,y os ) i senzorima za daljinu , i senzorom na platformi koji bi omogucavao kretanje po (z) osi ili tako nesto.
kakve su sposobnosti platforme za prevladavanje reljefnih zapreka :?:
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

@Hrvoje_v

_ rad u svim vremenskim uslovima - kisa, sneg, bare, blato, oranica, pesak
_ rad pri temparaturama od minus 30 do plus 70 celzijusa
_ max nagib po pravcu kretanja je plus ili minus 30 deg.
_ max bocni nagib je plus ili minus 30 deg.
_ da moze da savlada sledece vrste prepreka (vazi za vece vozilo):
max. visine 300 mm
max. duzina jarka = 400 mm

To su TTZ - Oni variraju jer je planirana je serija vozila i to po velicini - znaci od malih ka velikim - menja se samo snaga motora, i velicina vozila, tj i njegova korisna nosivost. Ostalo ostaje isto - ili skoro 90 % isto. Ako se uzme da je jedna trecina vozila korisna nosivost, znaci za nosivost 50 kg tezine, celo
vozilo treba da bude tesko oko 150 i vise kg. Za nosivost od 200 Kg - vozilo treba da bude tesko oko 600 kg.

E sad - Nisam bas razumeo tu ideju vodjenja po dva zida

Znaci - evo pokusacu da u jednom primeru objasnim kako je to zamisljeno

Imamo vozilo - neko vozilo - hajde da kazemo ficu - svi ga poznajemo - Na njega su namestene 4 fiksne kamere za voznju - napred, nazad, levo i desno. Taj fica na sebi ima nekih dodataka koji su namesteni na njega. Obzirom da ce se ficom upravljati daljinski i da ce ici gde god da moze da prodje, potreba je da se odredjene stvari stabilisu - i da se tacno zna pod kojim su uglovima u osnosu na odredjenu tacku. Jedna od tih platformi na kojoj ce se nalaziti neki senzori (izmedju ostalog kamera za osmatranje koja nije isto kao i kamera za voznju) treba da bude kao sto rekoh stabilisana. Moramo imati elektroniku koja nam mora davati podatke o poziciji te platfoeme - jer ista prati pokrete vozila. U odnosu na te podatke ce elektronika nastojati da "ispegla" to i da te uglove svede na minimalne vrednosti - koliko je to moguce.

To nam treba jer kad je vozilo na primer na nekoj uzbrdici, a trebamo da snimimo nesto sto je udaljeno 1000 m od nas na levo - da je kamera cvrtsto vezana za vozilo slika bi bila beznadezno kriva i mozda cak i neupotrebljiva - tako da nam treba platforma koja ce da bude zirostabilisana. To se postize tako sto cemo na istu da stavimo cip koji ce nam davati njene uglove u odnosu na povrsinu, koje ce neka druga elektronika primati i izdavati komende nekom od sistema da to kompenzuje. Tih sistema ima 3 - sa elektormotorima, pneumatikom i hidraulikom. Bitno je da sistem bude sto laksi da bi sve to moglo da se namesti na vozilo jer je izabran elektro pogon a ne sus motor.

Eto - okvirno to je to.

Znaci i dalje nisam razumeo tu pricu sa zidovima. Ne planiramo da pravimo nas sospstveni sistem za inercijalnu zirostabilizaciju - vec da uzemo cipove koji to rade i integrisemo ih u nasu elektroniku. Eto - mislim da sam uspeo da objasnim sta zelimo da postignemo - sad jos treba da saznamo kako to da uradimo - tj da sastavimo elektroniku kad se odlucimo za cip.

Ako je negde nesto slicno ili isto radjeno - bio bih zahvalan za linkove, seme i slicno.

Veoma mi prija kad raspravljam (diskutujem) sa ljudima koji u vecoj ili manjoj meri razumeju problem - jer polako uz diskusiju dolazimo do nekih ideja, resenja ili barem predloga i usmerenja za razmisljanje. - Hvala svima - nadam se da ce se tema jos razviti.

Spel

Hrvoje_v
Napredujem
Napredujem

Post by Hrvoje_v »

vidio sam da iphon moze mjeriti koliko je stupnjeva nagnut kao vaservaga (sve elektronicki), on te podatke sto je primio reproducira tebi kao sliku stupljeva ali to se sredi pa da on zavisi koliko je stupnjeva nagnut poravnava kameru ili sto vec na horizontalnu liniju neznam jesam li dobro skuzio sto se tice toga
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

@Hrvoje_v
Ok - da ti pricas o slici - sto je vezano za "stabilizaciju slike" - i to je u redu - ali cemo da se vratimo na problem stabilizacije plartforme.

Pa u sustini to je hajde da kazemo to - Ali to je u telefonu - Imas mozda slicnu stvar na onim konzorala Wii consolama (mislim da je nintendo) gde ti u daljinskom koji drzis u ruci imas ocitavanje polozaja - Tako da mozes "kvazi" realno igrati tenis - ili pingpong ili slicno.

@all

To je to - ali nama to treba kao nasa izvedba - Sad kad sam video da postoje cipovi ostaje mi da vidim kako ih ugraditi u elektroniku i kako ih najbolje iskoristiti. Verujem da svi oni imaju svoje prednosti i mane - pocevsi od preciznosti pa do cene - pa sad treba napraviti izbor vezano za to - Shvatiti kako daje rezultate svojih merenja i kako mi to dalje da iskoristimo - to je osebna prica :)

Kad vidimo kako to izgleda - mislim na stabilizaciju platforme, onda prelazimo na pricu o tome kako "upariti" stabilizaciju platforme i slike - Mozda se cak podaci sa ovog cipa budu mogli koristiti i za to - ali - to je tek tema ra dumanje :(

Eto toliko za sad

Spel

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

u konzolama se koriste 3 axis acelerometer. jer kod njih nije bitan polozaj, vec samo kuda se pomera gamepad. to je radjeno iz razloga sto je jako tesko drzati game pad savrseno paralalno sa podom, da bi mirovao.
i dalje ne znam cemu tolika komplikacija oko tih senzora, poslao sam ti linkove gde imas i analogne i digitalne izlaze.
evo acelerometer http://www.dimensionengineering.com/DE-ACCM2G.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Pa nema komplikacija - samo sam odgovarao na pitanja koja su momci ovde imali - Linkove sam dobio - hvala za to (zaboravih da se zahvalim na pp izvini ).

Toliko za sada

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ma nema na cemu, nisam na tebe mislio. nego na ova pod pitanja.
radi se o tome da ti treba chip koji meri ugao, izlaz digitalni/analogni i to je to.
evo jos nekih senzora http://search.datasheetcatalog.net/key/ANGLE+SENSOR" onclick="window.open(this.href);return false;
ArmyInfoForum.org
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Evo sta sam ja nasao - http://www.dimensionengineering.com/DE-ACCM3D2.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
To je sa jednog od tvojih linkova - ovog iz proslog posta - samo sto je ovaj 3d

i primer - http://www.societyofrobots.com/sensors_ ... eter.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ali obrati paznju, ti senzor ne mere uglove, vec ubrzanje :!:
Post Reply