TDA7294 Pomoc

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

Napravio sam plocicu polemio elemente i tako to po semi ovde sa sajta, e sada ako sam sve lepo povezao, a trebalo bi da jesam nesto ne stima. ja mislim da je problem sa napajanjem nemogu naci adekvatno ali probao sam sa napajenjem od kompa , nekim ispravljacem za punjenej baterije od mini busilice 25v itd, i aiwine mini linije sam izvadio kompletan ispravljac i sa njim takodje probao , e sad nisam ocekivao da cu sa bilo cim od toga dobiti super zvuk ali bar da se cuje da znam da radi pa da kupim trafo i pravim pravi. meni se desava sledece kada prikacim input na komp , napanje (neko od gore navedenih), zvucnik na izlaz
i dole na shemi gde pise SW1 kratko spojim + sa srednjim delom (kontam da tako treba , mozda gresim). stavio potenciometar na sredinu i neki put cujem neko sustanje mislim kao da se cuje muzika ali to krci i toliko se slabo cuje da se ne raspoznaje ni kad se prisloni uvo ali kapiram da je zvuk koji se cuje sa inputa ,kad smanjim potenciometar ili komp necuje se nista, probao sam direktno na zvucnik komp i cuje bistro tako da nije do ulaza valjda (kad sve to ide kroz pojacalo krcanje i necist zvuk su slabiji direktnog na zvucnik). da li je problem u meni u napajanju ili cemu vec. mozda nesto nisam dobro povezao , negde sam procitao da bi to na 12v trebalo da se cuje ok ,e sad neznam i da jedna stvarcica neki put se necuje nista neki put to kao krcanje u ritmu zvuka sa inputa, jako tiho. stavicu slike kada dodjem kuci pa mozda ce onda biti jasnije, mislim vrv sam negde pogresio , nadam se da nije u semi nego negde van kad sam povezivao, sema je odstapana sa sajta na pausu fotopostupak na plocicu nema nigde ni sitne greskice bas je extra ispala plocica sobrzirom da nisam nesto spretan (nemislim sa elektronikom nego inace sam trapav), sve je zalemnjeno ja mislim ok. molim vas za pomoc. i da postavicu sliku i transformatora od te aiwe na kraju sam odstranio plocicu i uzeo samo transformator pa da li cu od njega moci da napravim napanje za ovo pojacalo? dosta je masivan ali me buni sto ima na primaru cini mi se 5-6 pinova a na sekundaru 8 (nisam siguran za ove informacije provericu kad dodjem kuci a postavicu i slicicu. jako bi mi znacila pomoc oko cega je problem. e da u semi imaju - i + oznaceni kao za povezivanje gledao sam neke teme oko tda7294 i svi pominju da se kace tri zice +/- i gnd. na ovoj semi nevidim gde bi isao gnd osim da ga nalemim na srednji pin SW1??? molim za pomoc.
http://img171.imageshack.us/i/7294aw.png
http://img269.imageshack.us/i/7294c.png
User avatar
stefaca
Napredujem
Napredujem
Posts: 143
Joined: 28-04-2009, 20:16
Location: Bor
Contact:

Re: TDA7294 Pomoc

Post by stefaca »

ajde da krenemo mada bice, nadam se, odgovora lica koja su strucnija od mene. prvo napajanje. TDA radi sa minimalnim naponom od 10V jer tako kaze u datasheet-u ali za audio tehniku malo je smesno dati samo toliki napon chipu. 25-30V bi po meni bilo kako treba. sa druge strane spominjes neko napajanje neke mini busilice. koliko struje moze da da taj ispravljac? ovo je ipak pojacalo i vuce struju.

da krenemo sa ovime pa cemo nastaviti
copyrighted by STEFACA®
kan042
Napredujem
Napredujem
Posts: 111
Joined: 26-12-2007, 19:13

Re: TDA7294 Pomoc

Post by kan042 »

Ja ne vidim tvoje slike pa ne znam koju si shemu koristio. Inače, shemu imaš u datasheetu. Savjetujem ti da skineš datasheet pa ćeš vidjeti gdje je šta spojeno. Napajanje jeste sa 3 žice tj. ima pozitivan napon i negativan napon a u odnosu na srednji izvod tj. masu (GND). Imaš i izgled pločice u datasheetu.
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

Pa cini mi se za mini busilicu da je 2000mA sto je 2A. e sad naravno da nisam ni mislio na muziku da svira nego samo kako test da se cuje bar slabo. ali ma jok krcanje sustanje po semi ovde sa ovog sajta sam pravio ali je prikazano jedino +/- bez gnd e sad po meni bi islo na srednji vod od ovog SW1
http://img403.imageshack.us/gal.php?g=7294a.png evo ga ovde slicica
nesto nemogu da postujem slicicu da se vidi stalno pise prevelika rezolucija i ako stavim na najmanju ali evo vidi se valjda ovde. znaci gde da stavim gnd i evo postavicu za nekih pola sata slicicu moje plocice i svega i postavicu slicicu transformatora za koji mislim da moze da mi posluzi. hvala sto se trudite da mi pomognete. zaista nisam ocekivao ovako brze odgovre :D mislio sam da ce stajati tema bar par dana :D thx kad postavim slicice pa ako neko uspe da vidi da sam negde pogresio , (u plocici prakticno nemoguce stampao sliku sa sajta fotopostupak i lemio sve kao ovde) e sad jedino ako nisam nesto drugo zeznuo. znaci da postoji mogucnost za to tiho sustanje krcanje u ritmu inputa ako je napanje slabo ili sta vec , ili nemoze da ima veze sa tim. nisam bas nesto strucan pa oprostite ako su pitanja glupa.
Shenda

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Shenda »

Hmmm... :roll:

Šema je pomalo... zbrčkana, nema simetrično napajanje, bar ga ja ne vidim... Zapravo tip je umjetno dobio srednj izvod kondima i otpornicima... SW1 je "mute" prekidač - znaš ono ništa se ne čuje, a nije isključeno...

Dakle, napajanje plus na plus, minus na minus... Gnd je minus!
Ako si na SW1 spajao +, lako se može desiti da si spržio čip... Lijek za tu bolset znaš i sam :wink:

Spoji kako sam ti rekao pa javi šta si dobio...

Btw. pitanja su takva kakva jesu... onaj koji pita može to učiniti sa više ili manje pameti... :wink:
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

pazi + spajao na + , - na -. e sad SW1 znam ima 3 pina, donji pin je - gornji je + a sredina treba da se spoji sa minus ili plus u zavisnosti od toga da li je mute ili aktivno. znaci ako srednji spojim sa + pojacalo treba da svira ako je srednji spojen na minus mutovano je. koliko kontam stavim da bude mute nakacim napon onda prebacim na + i polako pojacavam potenciometar e sad. da li je to tacno? meni stoje samo pinovi mogu li tu nakaciti nekakav klizni prekidac sa 3 pina, tako da spaja donji srednji ili gornji srednji u zavisnosti od pozicije? mislim da sam se pravilno izrazio ono tipa ovako izlgeda _--_ i sad kao ide levo desno? moguli to da stavim i dali uopste to radi po tom principu? hvala puno. e sad ako to nije problem , tj. ako sam sw1 koristio kako treba da li je moguce da se gnd koji je tako preko kondenaztora ili cega vec dobijen nisam bas skapirao kako je dobijen gnd mislim ok kapiram da je sema ok ljudi su govorili da je radila koji su pravlili. ali moguce da je neki kond sjeban ili tako nesto? mislim ako gnd nije podesen tako da je nula nego da ima neki napon onda se pojavljuje to sto se meni desava ili ne? mnogo hvala.
Shenda

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Shenda »

... aha, SW1 ima na srednjem izvodu djelitelj napona... OK!

Možeš to tako spojiti kako kažeš...

Da li su kondi ispravni i da li sve radi kako treba - trebaš imati polovicu napona na priključku zvučnika koji NIJE na strani IC-a... Zapravo, ako ulaz kratko spojiš, na priključcima zvučnika moraš imati 0V!
poppay
Posts: 12
Joined: 08-07-2009, 23:38

Re: TDA7294 Pomoc

Post by poppay »

neboj se nisi nista sprzio kao sto rece kolega jer po shemi ti mozes staviti + na taj otpornik od stby 9 nozica ali mi se cini da si ustvari tek sad postavio MUTE pa zato nemas zvuka.
Probaj da odspojis taj SW1 sa + i stavis na masu a onda jos probaj da nespajas nigde ni sa plusom ni minusom znaci sa 9 nozice na otpornik i onda prazno bez prespajanja pa probas , ako ni tada nedobijes nista onda imas problem sa napajanjem jer mozda ipak treba +, -, gnd
sad sam se setio jos da proveris potenciometar na ulazu dali si dobro spojio (raspored nozica) uvek sa srednje nozice od pot. treba da ti signal odlazi u pojacalo, a one dve krajnje biras koju ces na ulaz a koja je masa.
PozZ
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

cek nisam skapirao da ako povezem +od inputa na +od zvucnika dok je pojacalo aktivno? probao cuje se muzika ali ista kao kad je bez pojacala + /- input +/- zvucnik evo slicice od pojacala i slicica od transformatora iz aiwe mini linije mislim da je dosta jak trebalo bi da pogura pojacalo ali je problem sto ima 6 zica na primar i 9 na sekundar tako da nemam pojma sta je sta?
http://img146.imageshack.us/gal.php?g=slika6.jpg
evo pogledaj ovo. samo mi pojasni ovo gde si mislio da izmerim napon i sta kratko da spojim. izvini nisam bas skapirao ali mislim da znam sta hoces da kazes.
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

sto se tice potencimoetra tako i jeste srednja na pojacalo leva masa desna ulaz
izvinite za 2 posta za redom nisam video drugi odgovor dok sam pisao post :(
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

ne znam zasto ali nece da radi edit izvinite sto pisem ovako obrisite posle post pa cu lepo napisati. sad sam skapirao za ono input . input spojim kratko + i masu , a na out merim napon? jel sam lepo razumeo ? i treba biti 0v. ono gore u predhodnom postu je bila glupost sa moje strane :( . a ovo polovicu napona na dugom kraju zvucnika znaci ne na onom sto iz IC-a. sta znaci to polovica napona?
Shenda

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Shenda »

Pa pola! :wink:

Ako imaš npr. 30V, onda na tom priključku trebaš imati 15, svejedno, da li mjeriš u odnosu na + ili na 0...

Slike su ti kriminal!

Izvode trafoa češ najlakše da odrediš tako da ga vratiš na pločicu sa koje si ga skinuo, i pratiš pcb... ovako... na suho... teško češ pogoditi koja je kombinacija izvoda u igri... :roll:
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

e jel su lose slike? sa mobilnog su?

a ovo drugo je isto problem xD jer plocice nema
slomljena je i mislim da sam je bacio. ali imam kuci jos jednu neispravnu aiwu mini liniju e sad verujem da su ista ili bar slicna napajanja a ovako su linije na oko izgledaju jako slicno i istog su godista od prilike. 3-4 godine stara. ja mislim .ako je isti trafo pogledacu tu plocicu. nadam se da cu uspeti, gledao sam ja pre nego sto sam skidao alli je skroz istripovana ima neko sranje prvo sam mislio da je gretz kao samo zapakovan u kuticu ali kad sam odlemio 4 pita pise na elementu 220v 30vdc 12vdc i tako neke nebuloze malo je kako neki cetvrtasti kond mozda velicine zip upaljaca .malo manje. neznam sta je to to me je bunilo.a nisam sada kuci pa da mogu da pogledam to.
sve u svemu znaci prikacim sve izmerim na izlazu treba da pise 12v ako je napanje 24v onda kratko spojim input i trebalo bi da pokaze 0. ako to radi onda je pojacalo ok?
samo ostaje kako SW1 funkcionise kada je bez icega je aktivno ili kad je na + ili kad je na masu. to je malo zabuna. e a sta je sa slikama slikao sam na brzinu fonom jel se nevidi nista?
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

evo literatura koja ide uz semu samo sam je preveo moguce je ono sto mi je neko rekao da ne ide SW1 nigde nego nista ne spajati da bi bilo aktivno. moguce i da nije probacu pa javljam a ovde pise napon ide ok 10v-80v a 25v je kao u praksi minimum. ja to ne bi dizao preko 30v mislim da bi sve izgorelo. e a na mojih 25v doduse vrv nije bilo dovoljno jako je samo krcalo , e da da li moze sa akumulatora od kola da se pokrene pojacalo? to je 12v ali ima dosta A e sad mene samo zanima ako je slaba struja ili napon da li se onda dobija sustanje i krcanje u ritmnu onoga sto je nakaceno na input ali jako slabo, ili totalno nema veze sa napajanjem mislio sam ako nekako sa slabim napanjem mogu bar da dobijem neki zvuk razuman pa onda da pravim ispravljac?
User avatar
RazoR
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 255
Joined: 01-08-2008, 15:14
Location: Hrvatska

Re: TDA7294 Pomoc

Post by RazoR »

Mogao si malo pročitati datasheet.

Minimalni napon napajanja je +-10 V, što za tebe znači 20 V jer se umjetno dobiva "nula".
Isto tako maksimalni napon je po toj tvojoj shemi 80 V, što je u redu jer u datašitu piše +-40 V.
Moj TDA7294 radi s +-38 V i nema nikakvih problema!
Pojačalo radi kada je na MUTE/ST-BY više od 3,5 V, a ne radi kada je manje od 1,5 V. Ja sam na SW1 spojio: na sredinu mute/st-by s pojačala, gore masu i dolje +.

Ako si ga napajao sa manje od 20 V moguće je da je to problem što neradi.

BTW. mogao si raditi po normalnoj shemi :wink: Ja sam mislio da se ovakvo dobivanje GND može koristiti samo za male struje, možda do 100 mA, ali izgleda da sam bio u krivu.

@Shenda
LM3886 je bolji od ovoga :wink: . Jedan kanal gotov i radi super! Thx
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

aha nisam znao za to, isprobao sam trafo od aiwe-ali samo sa gretzom na brzinu nisam nista dalje radio samo sa unimerom, ima 32v+ 32v- u sredini 0 ili 63v+ 63v- i 0. da li je to +/-60v dovoljno da gura napajanje po ovoj semi? izmerio sam napon na izlazu u odnosu na masu i + kada je 12v prikaceno na drugom kraju zvucnika je 6v sto se poklapa sa onim sto mi je neko rekao. a kada merim out, a in spojim kratko na out nije 0 nego je prvo bilo 0.02v pa se onda povecalo vremenom do 0.10v. jel to nije ok ili mora bas cista 0 da bude.
nisam radio po orginal semi posto mi ova izgledala jednostavnije zbog napajanja mislio sam da je tesko dobiti +/- i jos 0 izmedju. posle sam shvatio da je to lakse ali plocica je vec gotova. idem sutra na more pa kad se vratim pokusacu da izradim napajanje. hvala svakako pisem rezultate :ohno:
User avatar
RazoR
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 255
Joined: 01-08-2008, 15:14
Location: Hrvatska

Re: TDA7294 Pomoc

Post by RazoR »

Ne treba ti 0 (sredina) jer se ona valjda dobiva kondenzatorima (C11, C12) i otpornicima (R12, R13) na toj shemi. Iako već ima te kondenzatore od 1000 uF, trebao bi u napajanje staviti neke bar malo veće, a ne samo greatz. Znači ne treba ti simetrično napajanje nego samo uzmeš dvije žice trafa među kojima ti napon odgovara (i maksimalna struja tj. snaga) i njih spojiš na greatz. Ispravljeni napon s greatza na kondenzator(e) pa na pojačalo. Pri ispravljanju moraš računati da će se napon povećati 1,4 puta (minus gubitci na greatzu (1,4 V)) u odnosu na izmjenični napon na izvodima trafa. Ispravljeni napon mora biti manji od 80 V, pa nemožeš uzeti 0 i 63 V, nego 0 i 32 V.
Nadam se da si me razumio.
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

razumeo sam, nego sam mislio da 32 ne bude slabo ali ok, ako bude pojacacu ali necu preko 70v sve cu ja to napraviti pa cu videti nadam se da ce biti ok. cim se vrnem sa mora pravim pa ako bude valjalo svaicu step by step tutorial. mislim bice od pomoci nekome kako ja. hvala svima sto ste mi pomogli. mislim da su ovi postovi od velike koristi i da sam sve skapirao videcemo kako radi.
Stefan840
Penjem se :)
Penjem se :)
Posts: 53
Joined: 16-07-2009, 09:39

Re: TDA7294 Pomoc

Post by Stefan840 »

konacno sam sve sklopio i radi napravio sam ispravljac +/- 50v dc , cuje se ok. moram da izvrsim jos neke prepravke pa cu da postujem i slike i sve.
User avatar
RazoR
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)
Posts: 255
Joined: 01-08-2008, 15:14
Location: Hrvatska

Re: TDA7294 Pomoc

Post by RazoR »

Pa što nije +/- 50 V previše za taj chip :?: :ohno: :?:
Uostalom oliko sam ja shvatio za tvoje pojačalo ne treba simetrično napajanje nego obično, ili ti možda koristiš samo 0 i +50 V iz tog ispravljača?
Post Reply