Single layer u Protelu

Programi za crtanje shema i pločica, simuliranje el. sklopova, savjeti. Diskusija o ostalim programima vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
sigor
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Single layer u Protelu

Post by sigor »

Kako se u Protelu dxp podesi da default PCB bude sa jednim slojem "bakra"? Kod mene je dvoslojna :(
Treba mi najjednostavnija varijanta tj sa strane elemenata prazna a sa donje vodovi...
Unapred hvala
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Single layer u Protelu

Post by Drago_Zg »

U Protelu DXP, PCB ima pored bakrene folije na sebi još nekoliko slojeva, kao što je sloj ili " layer " sa oznakama top overlay, pa bottom layer, nezaobilazni mechanical layer. Tako da se jednoslojna tiskana pločica ne može promatrati samo kao bottom layer. Nisi rekao koji program koristiš ? On ima svoje ime.
Naveo si jednu zbirnu imenicu koja nešto govori ali ne baš mnogo toga. Otvori u PCB okruženju, tab Design, potom tab rules. To ti je ishodično mjesto za projekat. Kad postaviš pravila koje smatraš da trebaju biti i da po njima program radi, tek tada počinješ rad na PCB.
Ako ti je teško učiti raditi na DXP posredstvom Help-a, postoji i knjiga koja daje elementarno ali dovoljno uputstvo za rad Protelom DXP.
Sada lijepo odi na forumsko predstavljanje, vrijeme ti je jer imaš već 6 postova!

Pozdrav!
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
sigor
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Re: Single layer u Protelu

Post by sigor »

Hvala na odgovoru,
Evo kako sam ja to sinoc resio: desni klik na plocicu (u PCB okruzenju) - rules- RoutingLayers - pa na padajucoj listi odaberem za component side Not Used i dobijem ono sto mi treba...
odoh na predstavljanje sad imam sedam postova .... 8)
Post Reply