Uhh Joj joj.Elektronicar wrote:Gresis, jer nista se ne prevodi u asembler. Asembler je programski jezik, i neubacuje se u chip vec se .hex ubacuje u chip.ubacim u program i on to sve prevede u asembler koji se ubacuje i sam chip. gresim li?
Gde ces pisati program je stvar tvog izbora.
Imas nekoliko varijanti pa mozes birati. Picbasic, MikroBasic, MikroC, MikroPascal ...Code: Select all
http://www.mikroe.com/en/compilers/
Sad ne znam jel se šalis, ali za slučaj da se ne šalis moram reagirati na ovo.
Procesor razumije jedino i isključivo asemblerske instrukcije. Nize od toga ne možes ici. Mislim mozes upisivati nule i jedinice direktno, no programiranje u asembleru je potpuno isto kao programiranju direktno nula i jedinica samo što eto..mozes koristiti oznake za instrukcije umjesto da upisujes kodove )
Svi visi programski jezici, npr C, kada se napisu kompajler ih prevodi direktno u asembler najbolje sto zna JER TO JE JEDINO STO CPU RAZUMIJE! Naravno, pitanje je zasto onda visi programski jezici kada mozes pisati u asembleru sve Pa samo zato jer je puno lakse i pridodnije za covjeka koristiti visi programski jezik.
Sorryte na dugom objasnjenje, sigurno svi ovo znate no ne znam zasto je covjek gore ono napisao.