Kontrolna kutija..

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Anarchist

Kontrolna kutija..

Post by Anarchist »

Ovako.. nov sam na forumu (registrirao sam se bas radi ove sheme) ali mi je ovo jako vazno.. vrlo je jednostavno al ja sam jos pocetnik.. dakle.. treba napravit kontrolnu kutiju za paljenje i gašenje svjetala..u kutiju ulazi jedan kabl.. na kutiji je 10 utičnica i 10 prekadača.. svaki prekidač kontrolira priloženu mu utičnicu.. u prekidače se ubadaju reflektori od 500w.. sad mi treba shema kako to unutri spojit, kakve kablove uzet (monofazni su samo me debljjina zanima), koje prekidače, utičnice (šuko ili normalne) za vas je to nadam se 10 minuta posla sve nacrtat a meni je jako važno..
unaprjed hvala..
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Kontrolna kutija..

Post by Feko »

Nema se tu šta crtati! Dovod struje obavezno 2.5 mm, a od prekidača do utičnica može 1.5 mm. Ako možeš bolje uzmi punu žicu PGP 3x2.5mm i 3x1.5mm. Uzemljenje od svih (dovod i utičnica) vežeš u jedan spoj, također i nulu (plava žica) vežeš u jedan spoj. Fazu (smeđa ili crna žica) vežeš redom na sve prekidače a od svakog prekidača jedan po jedan do utičnice. :wink:
Anarchist

Post by Anarchist »

hvala.. a koje uticnice da uzmem i koje prekidace i dal da uzmem neki osigurač kao glavnu sklopku i kao zaštitu?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Prvo mi odgovori da li je to stacionirano (nepokretno) ili i dovod struje ide preko utičnice i utikača? Jer ako je tako onda bi trebao prekidati i fazu i nulu sa prekidačem jer ne znaš kako si okrenuo utikač? A ako je to nepokretno (na zidu itd) onda ti ni netrebaju utičnice nego sve spojeve izvedi direktno u toj kutiji pa samo imaš prekidače za paljenje tih reflektora. Ušteda na 10 utičnica i utikača nije zanemariva....a i bolje je riješenje da samo imaš prekidače na tom ormaru. Poželjno je imati ispred svega i glavni prekidač a i možeš iza svakog prekidača staviti osigurač od 6A :wink:
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Izaberi šuko-utičnice (podžbukne ili nadžbukne - ovisno o kutiji u/na koju ih kaniš montirati. Prekidači moraju moći podnijeti najveću struju tereta. Osigurač možeš staviti. 16A ide za 2,5mm kvadratna. Možeš staviti automatske osigurače koji ti onda mogu služiti kao pojedinačni osigurač i kao prekidač za svaki pojedini teret. Moraš voditi računa o ukupnoj snazi trenutno uključenih tereta, te da njihova ukupna struja ne pređe 16A, jer ako pređe onda će ti crknuti glavni osigurač. U slučaju pojedinačnih osigurača, kod preopterećenja ti može crknuti glavni osigurač u instalaciji zgrade gdje budeš priključio tu svoju upravljačku kutiju, a ako je taj osigurač jači (25A), postoji mogućnost da ti kod preopterećenja izgori glavni dovod ili utičnica na koju ga priključiš. Zbog ovoga je preporučljivo svakako staviti glavni osigurač na dolazni vod u tvoju upravljačku kutiju.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Sad si ga Smješko samo zbunio :lol: ...no najisplativija i najjeftinija je ta ideja sa automatskim osiguračima. Ako još nemaš kutiju onda kupi (veliku) kutiju za te automatske osigurače i sve spojiš unutri pa su prekidači ujedno i osigurači. Glavni od 16A a pojedinačni (za 500W) 6A (ne znam jel ih ima manjih :?: ) :wink:
Anarchist

Post by Anarchist »

to je prenosivo..
evo slika kako bi to trebalo izgledat.. malo je lose jer je u paintu al da imate viziju o tome..
http://img229.imageshack.us/img229/9568/lamped.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ako je prenosivo onda moraš uzeti duple prekidače za 16A...ima ih kružnih, jer moraš prekidati i fazu i nulu (preporučljivo) jer ne znaš kako ćeš glavnog utikača što dovodi struju okrenuti tj gdje je faza a gdje nula.
I stavi samo jedan osigurač od 16A na dovod struje...ne treba previše komplicirati :wink:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Evo, ovdje imaš prekidače...ako ne želiš industrijske koji baš nisu jeftini.
http://www.kronos.hr/prekidaci-energets ... e9e38a2b0a" onclick="window.open(this.href);return false;
las2

Post by las2 »

Borna sve sam ti vec objasnio. Dečki ce se vjerovatno složiti samnom uzmes ove http://www.commel.hr/shop/products.asp? ... 20&colID=4 prenosive utičnice one su dovoljne snage i zdržati ce 5 lampi. Samo kupis utikače i prekidače, malo kabla i sve potrpaš u kutiju i to je to. Nema potrebe da kupiješ utičnice kad imas ove prenosive.

Ps. nemoj traziti da ti netko crta shemu nisi bas toliko nesposoban.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

U biti da, zašto komplicirati ako nema potrebe! Te razvodne "letve" izdrže max 3600W, kupiš 2 i riješio si problem :wink:

edit:
I u svaku utičnicu ubodi ovu bežičnu i imaš daljinsku kontrolu svakog reflektora :lol:
http://www.kronos.hr/uticnice-220v-dalj ... e9e38a2b0a" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply