preporuka za pojacalo

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

preporuka za pojacalo

Post by pedja089 »

drug hoce da pravi pojacalo, pa me je pitao imam li neku semu da mu preporucim. kako nemam iskustva sa tim moram pitati.
ima zvucnike 70W 4oma
svaki savet dobro dosao
hvala
stefaca
Napredujem
Napredujem

Re: preporuka za pojacalo

Post by stefaca »

ajde da se ukljucim. sto se pokrivenosti literaturom po forumima borin techno ili studio. nesto od ta 2 ti pije vodu. imas na sajtu semu, plocicu kao i raspored a mislim da ce se i konstruktor ukljuciti i pomoci ti ako zatreba
copyrighted by STEFACA®
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

imam problema sa javom. ne vide se meniji. probao sam reinstalirati ali ne ide...
Shenda

Post by Shenda »

LM3886! :wink:

...ili DOGC Mk II od Bore.

Oba vrlo dobro rade... a po snazi su tu negdje... dijelova uglavnom ima, malo se IRFD110 teže nalazi, ali ni to nije nemoguće...

http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=5563" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=5169" onclick="window.open(this.href);return false;
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

LM3886 verovatno cemo raditi. moram videti jos sa njim...
boraomega
Pravo uznapredovao :)

Post by boraomega »

Nema ni jednog GainClone pojacala koje moze prici DOGC MK3 po bilo cemu, i to ne kazem zato sto je to moj dizajn vec zato sto je to stvarno tako! U odnosu na GC, jedini ozbiljniji minus je veca komplikovanost za izradu (i verovatno cena! do izvesne mere). I snaga DOGC MK3 je veca. Ako je uradjen sa originalnim-kvalitetnim komponentama kako je dato na semi, dobija se zdravih 70-80W punog kvaliteta, a GC-ovi kvalitet zadrzavaju do nekih 50-tak vati... posle toga se "pripoveda"!
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!

Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

to znam. da radim pojacalo za sebe, radio bih vase pojacalo. iskreno ja nemam puno volje, a ni vremena da se upustam u neku ozbiljniju izradu pojacala. ispitni rok je poceo, a imam gomilu stvari koje cekaju da se zavrse...
nadam se da ce i ovo pojacalo sa LM3886 dati neki pristojan zvuk. u svakom slucaju bolji od onog sa kineskih zvucnika za racunar...
hvala na savetu
boraomega

Post by boraomega »

pedja089 wrote:nadam se da ce i ovo pojacalo sa LM3886 dati neki pristojan zvuk. u svakom slucaju bolji od onog sa kineskih zvucnika za racunar...
hvala na savetu
O da, to ce svakako dati zvuk neuporedivo bolji od bilo cega sto ide u PC-je. Da se razumemo, GC pojacala su sasvim dobre spravice do nekih 50-tak vati i ako su stvarno savesno odradjene lako ce nadmasiti gotovo sve mini i midi linije "standardne konfekcije". Ono sto im se cesto pripisuje a sto ona STVARNO NISU, to je da nisu HiEnd ni po cemu niti dolaze blizu te klase. GC su HiEnd isto toliko koliko je Skoda Oktavia trkacki auto! Ne treba mesati stvari! Ni DOGC MK3 nije HiEnd... mozda neka recimo visoka klasa, ali svakako ne HiEnd.

Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
gazzda

Post by gazzda »

da ne otvaram novu temu zbog jednog pitanja pitacu ovde :D
Gospodine Boro zanima me koliko snazan trafo mi treba za 2 pojacala (2 kanala) LEGEND-a
i isto to za STANDARD-a
hvala
boraomega

Post by boraomega »

@gazzda
Za dva kanala Standard pojacala ti treba trafo od minimum 250W za dobre rezultate a sve preko toga je bonus (normalno u razumnim granicama!).
Nisi rekao za koji model Legend-a? Generalno gledajuci, za neke nazovimo optimalne rezultate ja stavljam kao minimum oko 3x snaga jednog kanala. Recimo za osnovni model Legend-a (oko 120-130W) treba trafo barem 350W. Sve ovo govorim za slucaj kada jedan trafo napaja oba kanala i za postizanje nominalnih osobina kod pojacala u klasi AB koja su i najcesca! Sve vise od toga je samo bonus ali rekoh, u razumnim granicama, a na Internetu cete naici i na strasna preterivanja koja autori vrlo ubedljivo pokusavaju da brane.

gazzda

Post by gazzda »

Mislio sam na onog osnovnog Legend-a ~120w, i mislio sam na to da jedan trafo napaja oba kanala.
Hvala Gospodine Boro

nadam se da cu uskoro da sklopim to sto sam planirao :D
Post Reply