Da li je neko ovo napravio?
Ako jeste, kako vam radi? Ja sam sebi ovo sklopio prije 5 dana i radi kako bi trebalo
Ne mjerim nista nego cu ga koristiti kao parking senzor. Umjesto LCD displeja sam stavio LED-BAR sa 8 LE diodica, kako se priblizavam nekom objektu to se vise LEDs pali.
Konkretno ovaj SRF moze da mjeri od recimo 5cm - 2m. Ipak, nije da "mjeri" ali mjeri
Najveca udaljenost koju sam postigao je 3m... Mene interesuju malo manje jer necu da mi se ukljucuje na 3m dok se parkiram.
Jos to sve nije finalno pa evo sheme ovdje na forum, ako ko hoce da napravi sebi.
Eto @buco postavio sam i ASM kod pa da cujem kritike
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _srf04.rar
Ultrasonic Range Finder
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
To ti je radar ba Tacnije sonar http://electronics.howstuffworks.com/radar.htm koji radi na slijedecem principu:
1. Predajnik na trenutak emituje audio signal frekvencije 40kHz.
2. Onda ceka da mu se vrati echo. Echo ce se vratiti ako se taj zvuk odbije od neki objekt. U medjuvremenu dok se ceka taj echo signal nazad, mi mjerimo vrijeme.
3. Kada se detektuje signal mi zaustavimo mjerenje vremena. Sada imamo znaci vrijeme koje je proteklo dok je zvuk putovao do objekta i nazad.
Konkretno u mom primjeru se to vrijeme dijeli sa 58 da bi se dobila udaljenos od nas do objekta izrazena u cm.
Ja nisam izrazavao tu razdaljinu u "cm" nego pomocu 8 LE dioda. Kada se sve LE diode ukljuce znaci da sam na ~5cm od objekta a najveca duzina je 1,8m, to je kada je samo jedna LED ukljucena.
Znaci ovo nije mjerac razdaljine nego parking senzor gdje mi ne treba tacno izmjerena duzina
1. Predajnik na trenutak emituje audio signal frekvencije 40kHz.
2. Onda ceka da mu se vrati echo. Echo ce se vratiti ako se taj zvuk odbije od neki objekt. U medjuvremenu dok se ceka taj echo signal nazad, mi mjerimo vrijeme.
3. Kada se detektuje signal mi zaustavimo mjerenje vremena. Sada imamo znaci vrijeme koje je proteklo dok je zvuk putovao do objekta i nazad.
Konkretno u mom primjeru se to vrijeme dijeli sa 58 da bi se dobila udaljenos od nas do objekta izrazena u cm.
Ja nisam izrazavao tu razdaljinu u "cm" nego pomocu 8 LE dioda. Kada se sve LE diode ukljuce znaci da sam na ~5cm od objekta a najveca duzina je 1,8m, to je kada je samo jedna LED ukljucena.
Znaci ovo nije mjerac razdaljine nego parking senzor gdje mi ne treba tacno izmjerena duzina
Pogledat cu cim stignem , ja se nadam uskoro, zanimljivo je svakako !!!
Ima jedna primjedba na pocetku a to je freq ultrazvuka , da se malo podigne za koju 10-tinu Khz bio bi precizniji , znas ono kao dupin , nize freq za grubo odredjivanje pozicije visoke za precizno odredjivanje pozicije .Mozda bi bilo zanimljivo kad dodje u polje centimetarsko da se digne freq ultrazvuka i dobije preciznija slika .A zasto ne LCD !! Pa lijepo na ekranu imas objekte i svog ljubimca kako se koprca lijevo/desno gore /dole u pokusaju da se "ubaci" kako treba ili vec kako ..?.
Ima jedna primjedba na pocetku a to je freq ultrazvuka , da se malo podigne za koju 10-tinu Khz bio bi precizniji , znas ono kao dupin , nize freq za grubo odredjivanje pozicije visoke za precizno odredjivanje pozicije .Mozda bi bilo zanimljivo kad dodje u polje centimetarsko da se digne freq ultrazvuka i dobije preciznija slika .A zasto ne LCD !! Pa lijepo na ekranu imas objekte i svog ljubimca kako se koprca lijevo/desno gore /dole u pokusaju da se "ubaci" kako treba ili vec kako ..?.
Ja sam hteo da pravim po ovoj šemi, u pitanju je AVR, ali još nije došao na red
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _Sonar.zip
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... _Sonar.zip
watchdog timer tamo ne treba !? ili on ili cnt1:cnt2 ==16bitni brojac , sto je bolja varijanta . Cudno da sustav starta prvo s trazenjem impulsa echoa a da prije toga burst signale nije ni poslao !? to bi bilo dobro preuredit . Ako imao max range oko 7,9m [brzina zvuka /42 otprilike] to bi znacilo da je oko 24mS[ zaokruzeno] max delay [ odnos dijelitelja je 42 i kad se sekunda podijeli sa 42 imamo oko 24mS za navedenu udaljenost] a kad se to prevede na 16 bitni brojac ili rutinu inc_cnt cnt2=93 cnt1=00 decimalno !!!! Pa iz toga se vec vidi da nikakvi wdt-i ne trebaju . kad cnt2 predje 93d/5Dh tad se zaustavlja proces cekanja i sve ide ispocetka[izvrsimo reset brojaca], tu necu u obzir uzet stvarna kasnjenja koja su generirana samim tokom programa gdije bi cnt2 bio jos puno manji za navedenu udaljenost .I jos nesto neznam sto ce vam uopce max232 !? iako i nije skup , a 2 piezoelektricna zvucnika/mic !? cudno to bi se isto dalo reducirat , ali dobro to je HW . Dijeljenje sa 8 5D00h/8==0b00h je prva dioda itd ali to mi se bas i ne svidja ? metoda. prva dioda je u zoni do 1m
e sad ako to znamo sami mozemo sebi postavit vrijednost min npr 1C ==1cm ali posto nismo u obzir uzeli kasnjenje u odvijanju programa to bi bilo netocno zato moramo rutine postavit tako ,tj parametere cnt-a , da imamo sva kasnjenja uvazena pa ce se i tocnost veoma dobro poklapat s tabelom ili kako vec zelimo !!! Preradit cu jedan dan za Atmele [ATm8] radi puno vece freq rada i preciznosti iako je i ovaj s 16F84 sasvim dobar samo treba rutine reorganizirat , izbacit wdt [ nije potreban] . toliko za sad!!!!!! Ja i dosta van je jedan izlaz s MCU za drive Zvucnika , sta ce van 2 ?? izlaz na tranzistor i sibaj !!!!!!!!!
e sad ako to znamo sami mozemo sebi postavit vrijednost min npr 1C ==1cm ali posto nismo u obzir uzeli kasnjenje u odvijanju programa to bi bilo netocno zato moramo rutine postavit tako ,tj parametere cnt-a , da imamo sva kasnjenja uvazena pa ce se i tocnost veoma dobro poklapat s tabelom ili kako vec zelimo !!! Preradit cu jedan dan za Atmele [ATm8] radi puno vece freq rada i preciznosti iako je i ovaj s 16F84 sasvim dobar samo treba rutine reorganizirat , izbacit wdt [ nije potreban] . toliko za sad!!!!!! Ja i dosta van je jedan izlaz s MCU za drive Zvucnika , sta ce van 2 ?? izlaz na tranzistor i sibaj !!!!!!!!!
Parkirni sonar
Ja imam shemu od parkirnog sonara i analogni je tako da nema nikakve potrebe za programiranjem procesora. Samo sto nigdje nisam nasao PCB pa da ga izradim i isprobam. Ako bi neko mogao izraditi PCB to bi bilo super.
....to mi je maturalni rad ....
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... arbone.gif
....to mi je maturalni rad ....
http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... arbone.gif