Termoregulator sa PIC i PT100
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Termoregulator sa PIC i PT100
Dali je ovo moguće izvesti sa nekim "pristupačnijim" PIC-om (16F627, 16F877) i koliko je komplikovano obraditi analogni signal sonde u programu, pošto sam ja do sada radio samo sa 16F84 i to neke jednostavnije stvari ???
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
Re: Termoregulator sa PIC i PT100
nikakav problem. ukljucis ad i u zavisnosti koji koristis imas rezultat od 0-255(8bitno ad) ili od 0-1024(10to bitni)
ono sto je tezi deo je napraviti R/U pretvarac. iznaz treba da mu bude od 0-5V za ceo merni opseg.
ja bi ti preporucio da pogledas datasheet od max4080, pogotovo opbrati paznju na onaj sto ima pojacanje 5X. i ulazni napon diferencijalni napon mu je 1V.
sto bi znacilo jedan strujni izvor koji bi napajao pt100, i na izlazu imas napon od 0-5V sto odmah dovodis na adc i dalje ti ostaju u programu kako pretvoriti broj od 0-1024 u prikaz temperature...
ono sto je tezi deo je napraviti R/U pretvarac. iznaz treba da mu bude od 0-5V za ceo merni opseg.
ja bi ti preporucio da pogledas datasheet od max4080, pogotovo opbrati paznju na onaj sto ima pojacanje 5X. i ulazni napon diferencijalni napon mu je 1V.
sto bi znacilo jedan strujni izvor koji bi napajao pt100, i na izlazu imas napon od 0-5V sto odmah dovodis na adc i dalje ti ostaju u programu kako pretvoriti broj od 0-1024 u prikaz temperature...
OK
Koliko sam razumio Pic sa savojim vlastitim AD pretvaračem prihvata napon 0-5 V i dalje se to programski obradjuje.
Važi li to i za 16F627, on ima nekakav AD komparator ?
Možda za vježbu probam to odraditi sa pasivnim R/U pretvaračem (naponski razdjelnik) čisto za vježbu da vidim kako će to programski ići, a kasnije onda profesionalnija verzija.
Uglavnom mislio sam to probati u nekoj bliskoj budućnosti pošto je kod lokalnih dilera ponestalo jeftinih kineskih termoregulatora.
U svakom slučaju hvala ti, i računam na tvoju pomoć ako nešto zapne u izvedbi ili programu.
Koliko sam razumio Pic sa savojim vlastitim AD pretvaračem prihvata napon 0-5 V i dalje se to programski obradjuje.
Važi li to i za 16F627, on ima nekakav AD komparator ?
Možda za vježbu probam to odraditi sa pasivnim R/U pretvaračem (naponski razdjelnik) čisto za vježbu da vidim kako će to programski ići, a kasnije onda profesionalnija verzija.
Uglavnom mislio sam to probati u nekoj bliskoj budućnosti pošto je kod lokalnih dilera ponestalo jeftinih kineskih termoregulatora.
U svakom slučaju hvala ti, i računam na tvoju pomoć ako nešto zapne u izvedbi ili programu.
ok. tebi ne treba komparator vec ad konverter.
komparator poredi samo 2 vrednosti.
a konverter iz jedne pretvara u drugu. pogledaj datasheet, ne znam napamet...
i obrati malo paznju na registre adcon1 i adcon2 ako ih ima..
komparator poredi samo 2 vrednosti.
a konverter iz jedne pretvara u drugu. pogledaj datasheet, ne znam napamet...
i obrati malo paznju na registre adcon1 i adcon2 ako ih ima..
- Elektronicar
- Pravo uznapredovao :)
Nevazi jer 16f627 koliko se secam nema ad konverter nego analog comparator input RA0-RA4
- Feko
- Stariji član
Nemaš šta razmišljati kada ima gotovo, samo napravi svoj program za PIC i dodaj (ako želiš LCD display)i to je to
http://epraktikum.iz.rs/projekti/termop ... opar01.php" onclick="window.open(this.href);return false;
http://epraktikum.iz.rs/projekti/termop ... opar01.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Zanimljiv i jednostavan termoregulator samo sto se radi o termopar sondi a ne o pt100, a nije loš ni za učenje pravljenja programa za obradu signala.
Malo ću se narednih dana izguglat i vidjeti šta mi je na raspolaganju i kakve su potrebe za odrađivanje s PT-sondom. Ukoliko uspijem šta konkretno napraviti (kao ideju), javit ću se za daljnu pomoć (koja će mi sigurno trebati)
Malo ću se narednih dana izguglat i vidjeti šta mi je na raspolaganju i kakve su potrebe za odrađivanje s PT-sondom. Ukoliko uspijem šta konkretno napraviti (kao ideju), javit ću se za daljnu pomoć (koja će mi sigurno trebati)
Jel neko radio termoregulator sa PIC, PT100 ili PIC i TC i naravno PBP?