Nagrizanje pločica

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Nagrizanje pločica

Post by pepi »

Pronašao sam ovaj tutorial za nagrizanje pločica, može pomoći ako netko nagriza pločice sa HCl i peroksidom:
http://www.instructables.com/id/EFVWDTSLWYEV2Z8QB1/" onclick="window.open(this.href);return false;

Koliko sam skužio kad se bakar nagriza u solnoj kiselini i vodikovom peroksidu tvori bakrov(II)klorid koji nagriza bakar, tako da se kiselina ne mora bacat. Ja ću probat nagrizat tom metodom jer sam do sad bacao kiselinu. Kada se i ta potrošena kiselina potroši treba u nju uvest O2 što je opisano u tutorialu.
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Nagrizanje pločica

Post by elektor »

kiselinu mozes sacuvat za sljedeci put al ces s vremenom morati dodavati jos hidrogena..moj savjet ti je da svaki put radis novi rastvor..radi u malim kolicinama..
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

piii pa ja samo tu tehniku i poznajem...koja jos tehnika i postoji....

ja sam svoju prvu plocicu tako i napravio...marker na alkoholnoj bazi,sona kiselina 20% i hidrogen 35%...

kolicinu rastvora sam eksperimentalno utvrdio i sad imam merice koliko koje kiseline ide,ja koselinu bacam posle svake upotrebe...
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

mislim da je ovo poprilicno dobro rjesenje jer se kiselina nemora bacat
nego punoputa koristit :wink:
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Ja sam puno te kiseline pobacao. Od sad ću je ljevati u bocu od 2l i kad se napuni ponovo koristiti
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

nisam citao tutorijal ali kako vi kazete moze se koristiti ponovo dodavanjem O2....

A gde da nabavim O2 da bi ga dodao u potrosenu kiselinu....
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Nisam pročitao tutorial do kraja ali tamo je objašnjeno
VolkD
Napredujem
Napredujem

Post by VolkD »

Može se više puta upotrebiti smesu koja ostaje od nagrizanja. Ali treba kod toga voditi računa o tome da je hidrogen sklon samorazpadanju naročito ako je u smesi sa drugim substancama. Mnogo brže razpada na svetlosti. Razpadne u vodu i koseonik.
Prema tome je hranjenje ovakve smese malo neugodno. Naime stvaranjem kiseonika moguče je da se u zatvorenoj boci jako digne pritisak pa da bide i eksplozije. No ako se boco e zatvori onda kiselina voli da pobegne i da počne da grize sve u okolini (naročito voli alat - što je skuplji to više voli :D ).

Vodikov peroksid (hidrogen) obično se kupuje u embalaži (boce) koje su napravljene tako, da imaju neki sigurnostni čep, kako nebi došlo do eksplozije. Eto takva boca je najbolji način za držanje več upotrebljene smese. No ipak preporučujem, da se bocu nikad ne napuni do vrha.

Tako očuvanu smesu moguče je upotrebiti na barem dva načina. Dodavanjem hidrogena i jako malo kiseline. I tako, da se u smesu dovodi kisik. U tu svrhu dobrodošla je pumpa za akvarij.

Više o tome možete pronači ovdje:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtop ... 8874#38874" onclick="window.open(this.href);return false;
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

ja smatram da je nepotrebno se zezati sa ovim...ja kupim litru hidrogena od 35% za nekih 200 din (oko 2,2eura) i za moje potrebe traje toliko da zaboravim kad sam ga kupio...a 1 litra sone kiseline od 20% je nekih 40din( oko 0.5 eura) u zavisnosti od velicine plocita traje za nekoliko plocica... i tacno znam koliko cega da stavim i kakve ce mi rezultate dati...a ovako cu se jos dodatno zezati sa kiselinom i ne znam koliko je "jaka" i koliko treba da je stavim...

Gledaju ci sve u obzir...Kolicine koliko trosim,sigurnost "reciklirane" kiseline,dodatno trosenje vremena,cenu osnovnih sredstava...dolazim do zakljucka da je lakse praviti dovoljno kolicinu kiseline da je jednom upotrebom dobro iskoristim da ne bacam neiskoristenu kiselinu,posle upotrebe baciti i sledeci pot praviti novu...
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Meni se isplati reciklirat jer mi je problem nabaviti peroksid. O2 nabavim u kisikani besplatno
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

sasa45 wrote:ja smatram da je nepotrebno se zezati sa ovim...ja kupim litru hidrogena od 35% za nekih 200 din (oko 2,2eura) i za moje potrebe traje toliko da zaboravim kad sam ga kupio...

Gledaju ci sve u obzir...Kolicine koliko trosim,sigurnost "reciklirane" kiseline,dodatno trosenje vremena,cenu osnovnih sredstava...dolazim do zakljucka da je lakse praviti dovoljno kolicinu kiseline da je jednom upotrebom dobro iskoristim da ne bacam neiskoristenu kiselinu,posle upotrebe baciti i sledeci pot praviti novu...
meni je problem sto nigdje nemogu nabavit hidrogen :cry:
tako da kupujem 120ml 12% za 1,5€ kad proracunas nije bas jeftino :roll:
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ma mora biti hidrogena u svakoj ljekarni iliti apoteci...samo ih lijepo zamoli i objasni za cega ti treba i prodat ce ti cijelu litru i miran si barem 2 godine :wink:
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

trazio sam 2 tjedna i nasao sam u samo jednoj ljekarni i objasnijo za sto mi treba ali
mi je prodavacica rekla da smiju prodavat do 9% i samo punoljetnim osobama,
nesjecam se tocno ali i cjena je bila prilicno velika za 9% :?
Shenda

Post by Shenda »

A ništa... :roll:

... papica i griz i čekaj 18 godina!!! :wink: :lol: :lol:
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

ma nije to problem nego je ovih 12% za 1,5€ najjeftinije i najveci koncentrat sto sam nasao :(
morat cu jos pogledat po ovim seoskim ljekarnama :idea:
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

evo probajte hidrogen potraziti po radnjama koje prodaju stvari za frizerske salone(farbe za kose i te takve stvarcice)....

Ja tu na buvljaku imam jednu tezgu prodaje sve te takve preparate za farbanje kose...i on ima hidrogen u pakovanju od 1l i koliko se secam cena je oko nekih 200 din (oko 2,2eura) a meni jedno to pakovanje sluzi 6meseci ako ne cak i godinu dana...
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

U hrvatskoj je cijena duplo veca 34 kn ili 4,6€
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

ja sam za 2 godine potrosio pola litre hidrogena. uvek pravim koliko mi treba, i razredim ga uvek na nekih 15-20% jer ga je lakse dozirati, a mesecno napravim bar 3-4 plocice...
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

ja bez problema nabavim u ljekarni..treba samo pogoditi ljekarne koje same mjesaju otopine i ljekove..one imaju 30% hidrogen kojeg razrjeduju..ja sam bez problema kupio iako imam 16 god..pitali su me za sto mi treba ja im iobasnio i to je to..cijena je kako sto je feko reko oko 35 kn..moj frend je kupovo u drugoj ljekarni sve isto bez problema samo su ga trazili osobnu da mu uzmu osobne podatke..
VolkD
Napredujem
Napredujem

Post by VolkD »

Kod nas niko nikoga ništa ne pita. Možeš kupiti hidrogen i aceton zajedno, pa te ne pitaju ništa osim para. I to kolko sam gledao cijene kot vas, pitaju kod mene mnoooogo više.

p.s. Hidrogen +aceton = dosta jak e****ziv.
Post Reply