Automat za kasnjenje - potrebna sema
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
Automat za kasnjenje - potrebna sema
Pokušavam doći do nečega...
Potrebna mi je šema gdje će sklop nakon dobivanja napajanja, koji je u ovom slučaju 5V, sa vremenskom odgodom (oko jedne sekunde) otvoriti tranzistor ili uklopiti relej.Najbolje da bude što manjih dimenzija.
Dakle prvo dobije napon i onda za sekundu otvori tranzistor i drži sve do isključnja.
Znam da je ovo starijim i iskusnijim članovima glupo pitanje, ali ja neznam i molim vašu pomoć.
Potrebna mi je šema gdje će sklop nakon dobivanja napajanja, koji je u ovom slučaju 5V, sa vremenskom odgodom (oko jedne sekunde) otvoriti tranzistor ili uklopiti relej.Najbolje da bude što manjih dimenzija.
Dakle prvo dobije napon i onda za sekundu otvori tranzistor i drži sve do isključnja.
Znam da je ovo starijim i iskusnijim članovima glupo pitanje, ali ja neznam i molim vašu pomoć.
Ne vjeruj u čuda - računaj na njih!
Re: Shema...pitanje...
Da ti neradim copy/paste.Pogledaj celu temu
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=57&t=10265" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=57&t=10265" onclick="window.open(this.href);return false;
Ide li ovo na 5V? Dakle ako mi ne treba žarulja, tj. neko trošilo, kratki spoj će biti između emitera i kolektora tranzistora Q2? Tako? Hvala...
- nikola91serbia
- Pocetnik na forumu
Mozes staviti relej na 5v umesto sijalice(zarulje)...
Da, a mogu li samo spojiti te kontakte na mjesto gdje trebam kratkospojiti...?
nemozes tu mora da ide potrosac (sijalica, relej....)
Ipak, relej je dosta velika potrošnja, imate li kakvih drugih shema?
- nikola91serbia
- Pocetnik na forumu
Jel tebi treba vremenski prekidac?
Ako bi lepo objasnio zasta ti treba lakse bi se sporazumeli a ne ovako da ti nabrajamo.Link koji sam postavio sa semama je ono sto ti treba a ti umesto sijalice stavi sta hoces ali nemoj da pravis kratak spoj jer nema te seme koja nece da izgori ako kratkospojis.
Pazi sta si napisao
Pazi sta si napisao
A posle kazesPotrebna mi je šema gdje će sklop nakon dobivanja napajanja, koji je u ovom slučaju 5V, sa vremenskom odgodom (oko jedne sekunde) otvoriti tranzistor ili uklopiti relej
Ova sema ti pali sijalicu ako zelis izbacis sijalicu ona ti otvori tranzistor ako hoces ti umesto sijalice stavi relej pa preko njega sta god zelis.Ipak, relej je dosta velika potrošnja, imate li kakvih drugih shema?
- nikola91serbia
- Pocetnik na forumu
Re: Automat za kasnjenje - potrebna sema
Paralelno sa relejem zmozes staviti i zastitnu diodu..
[
[
Re: Automat za kasnjenje - potrebna sema
Evo jedna obična. Kad dobi napon počinje odbrojavane zatim privuče rele. Vrijeme zavisi od ulaznog napona RX i CX te otpora relea zato stavi trimer nekih 10ak Ko.
- Attachments
-
- Kašnjenje
- Kašnjenje1.jpg (26.04 KiB) Viewed 2137 times