Switcher napajanja

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Benjamin

Switcher napajanja

Post by Benjamin »

Ovako trebam nekakvu shemu kak da izvedem sljedecu stvar...

Zamisao je ugraditi na skuter xenon..pa mi se javlja problem napajanja...kolko sma nabavio info regler na skuteru puni akumulator sa strujom od samo 0.5A,a za napajat xenon mi trebaju minimalno 1.46A.u tom slucaju bi xenon raiod tak dugo dok se aku nebi sprazio a to mi nije cilj..

Moja zamisao je bila ovakva...

Buduci da kuter ima posebne namotaje za njegovo orginal osvjetljenje mislio sam preko njih spojiti xenon...tam ima pak drugih problema...sadasnje osvjetljenje je AC napon..za xenon trebam DC...to je laksa stvar..ti namotaji su napajali zarulju 12v 35w...mjerio sma napon na zicama bez zarulje daje AC output od 8.5-10.5V visno o okretajima...u voznji bi mogao max napon porasti jos...

Kad bi taj napon ispravio imao bi odgovarajuci napon ali nemam struju za upaliti jel namotaji nedaju dovoljno struje za upalit...a pogotovo ne na leru..a za pokrenut xenon prvih par sek mi treba struja od 7.5-8A.racunao sam da je napon na izlazima 12v a zarulja je bila 35w pa ispadne nekih 2.9A da daju taj tren..ali napon variira a time i struja...ali mislim da bi bila dovoljna da drzi xenon upaljeno jel je receno da xenon vuce struju od 1.46A a mozda i manje...

Moja zamisao je bila da slozim sklop koji bio upalio xenon s naponom i strujom iz akumulatora i onda bi se trebalo napajanje prebaciti na drugi izvor u ovom slucaju na ovaj AC izvor od orginal osvjetljenja..tam moram prije toga ispraviti napon na DC i neznam jel jos nesto treba..ili je dovoljno ubaciti greatz samo...

Sad je pitanje jel se da to tak izvesti...i jel se moze napajanje prebaciti nekako da xenon u meduvremenu ne ostane bez struje i zgasi se..

ili postoji mozda neka druga solucija...

Eto neke vrijednosti xenona:

min. 7V dc
max.16V dc
norma.13.2V dc

min.1.45A
max.<7.5A

Skuter:

org.zarulja. 35W 12V
mjereni napon na leru 8.5V ac
srednji okretaji 10,5V ac

Pa eto ak neko ima kakvu ideju kak bi se to dalo rijesiti..ak treba jos nesto informacija slobodno pitajte pa cu ih nabavit...

i molim bez gluposti da zasto cemu ti itd...oni koji znaju moblio bi da mi pomognu...a koji neznaju nek nedaju glupe komentare...

hvala..
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: Switcher napajanja

Post by elektor »

..tam moram prije toga ispraviti napon na DC i neznam jel jos nesto treba..ili je dovoljno ubaciti greatz samo...
najbolje bi bilo da poslje greatza stavis paralelno jedan kond..i poslje stavis stabilizator napona koji ce ti odgovarat..
Benjamin

Post by Benjamin »

ma dobro to je manji problem..to znam vise manje sve..a stabilizator neki tima LM mi niej potreban..jel nemora bit napon konstantan..smije variirati od 8-15V recimo...jel stabilizator je vec ugraden u sami xenon odnosno ballast njegov...
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

mani se corava posla, to ti bez premotavanja kalemova, i menjanja magneta, ugradjivanja novog reglera nece proraditi kako treba.
stoga nemoj bacati pare na svetla koja su skuplja od tog bicikla...
Benjamin

Post by Benjamin »

ovakve komentare sma htio izbjec..ali vidim vec sad da ovo ovdje nevodi nicemu..nema kvalitetnih ljudi...

rijesit cu sam onda kak i sve druge probleme za koji su drugi rekli da nejde...

i taj bicikl vrijedi malo vise..jel ga nema za kupiti nego je unikat...i uslo je malo vise novaca u projekt...tak da me 100-200-1000kn opce ne diraju kaj treba potrositi ak treba...

Trazio sam samo neko rijese mozda neko drugi raido nes slicno...jel su inace vise mozgova pamentiji od jednog...

ali nebitno..
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

pa rekao sam ti resenje :roll:
znaci moras skinuti sve stare namotaje,namotati nove, i staviti jaci magnet.
stim da moras onda promeniti i regler, koji ce moci obezbediti jacu struju za akumulator.
npr zgodan regler bi ti bio SH 633A-12. jer imas samo 3 faze, sa kalemova, + i -.
struju koju ovaj regler moze da da, zavisi od tipa, ali jako retko se srece slabiji tip, pa pretpostavljam da ces ti naci ovaj od 10A.
a sto se tice ulaznih napona, na nsr125 na leru je davao 35V u praznom hocu, a na 4000 obrtaja napoj je bio oko 100V.
pri opterecenju ga nisam merio.
kada uspes resiti namotaje,reger, onda ti ostaje prebaciti instalaciju za svetla na jednosmernu struju, ubaciti rele koji ce iskljucivati i ukljucivati ksenonska svetla, jer ce ti se prekidac verovatno istopiti.
e sad ne znam koji skuter imas, ako imas cdi paljenje, nemoj ni slucajno da bi skidao kalem za paljenje, jer novi ces tesko namotati, a da ti radi kako treba.
ako imas tranzistorsko paljenje onda ne brini.
ako to uspes uraditi imas ksenon koji ce sijati stalno.
ali i dalje ponavljam mani se corava posla...

i unikat je nesto recimo kao tomos e90 iz 79, koji ide i preko 130, zato i dalje tvrdim da je to bicikli....
a ako mi neverujes i u saobracajnoj ti verovatno pise...
hari poter
Napredujem
Napredujem

Post by hari poter »

Sijalica ne pravi razliku izmedju jednosmerne i naizmenicne. Sijalica, pa makar ksenonska, je termogeni potrosac i moze se napajati svakakvim djubretom....
...ako ima dovoljno snage.
Namotaji za napajanje su predvidjeni da daju pomenutih 35W snage. Tu se nema sta dodati.
Lepo kaze pedja: Jedino sto ti preostaje je zamena magneta i namotaja. A od toga oce da boli glava.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

uh uh malo se ne znaju neke stvari...
ksenonske sijalice nisu trsmogeni potrosaci. proguglaj malo o ksenonskim sijalicama pa ces videti i sam...
evo sta kaze google
How does Xenon light work?

The micro-discharge bulb is full of noble gases, of course including Xenon, and is unlike normal incandescent bulbs in that it does not have any filaments. Instead, it lights up when an arc is created between two electrodes of tungsten metal. Also called High Intensity Discharge lamps, or HID, Xenon light also comes with an electronic starter and a ballast to start up and maintain this arc and the resulting light.

The ballast is important as it converts and manages the high energy that fills and supplies the bulbs with energy. The ballast also controls the flow of energy. Its built in tracking system regulates the energy levels and automatically shuts off when voltage threatens to escalate beyond acceptable levels.
zmedak5
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by zmedak5 »

bolje da namota visonaponski svitak 20kv i zdravo.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

opet i to ne moze. jer nema dovoljno mesta da bi se kalemovi izolovali.
a i za sijalicu je potrebna regulacija, jer u pocetku sijalica vuce dosta vecu struju dok se gas ne zagreje i ne jonizuje, a posle treba smanjti struju kako bi se postigla odgovrtajuca boja i jacina svetla.
Post Reply