pitanja za razmišljanje o izradi ispravljača

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Ep66
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

pitanja za razmišljanje o izradi ispravljača

Post by Ep66 »

1*. da li da stavim sklopku koja istovremeno prekida i fazu i nulu, istovremeno i svijetli, veća je ILI da stavim onu 'standardnu' malu koja prekida samo fazu (ili nulu)?

2. imam shemu za LED voltmetar, pa dal stavim prikaz s 3 ili 4 displaya (88.8 ili 88.88?)

3. na koju stranu (stražnju ili prednju) da stavim sklopku iz pitanja br. 1?

4*. dal da stavim osiguraš sa izlaza iz regulatora?

5*. dal da stavim osigurač na sekundar trafa?

6. koji trafo bolje staviti: manji 1x18V ili veći 2x15V 2A?
______
Znam da bi neke stvari sam trebal odlučiti, ali se nemogu odlučit pa ako ništa drugo napišite kako bi vi.
pitanja sa zvijezdicom bi molio da svakako odgovorite
Hvala :D :lol:
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: pitanja za razmišljanje o izradi ispravljača

Post by pedja089 »

ako ti ne znas sta ti treba mi ti tesko mozemo pomoci.
1.,3.uvek je bolje prekinuti i fazu i nulu, sa koje ces strane tvoj izbor, kako ti vise pase,
2. pitaje je opet nebulozno, kako ti zelis, ako imas potrebu za vecom preciznosti stavi 4 displeja ako nemas stavi 3 ili mozda cak i 2
4.,5.osigurac bi trebao staviti u kolu primara, a drugi moze, a i ne mora negde pre regulatora, a sa izlaza regulatora bas i nema logike stavljati ga ako ce regulator da ti ogranicava struju.
6.koji ces trafo, opet tvoj izbor, kako nisi naveo struju ovog od 18V tu ti nista ne mogu pomoci.
moja preporuka ti je da napravis neko napajanje 300-400W, tj 30V 10A strujna i naponska regulacija i nemas brige da ce da ti fali... isto bih mogao prepraviti taj jedan voltmetar da ti bude i ampermetar, vrlo korisna stvar...
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

nadovezao bi se pa pedju..uvijek nastoji prekinuti i nulu i fazu zbog veoma jednostavnog razloga..kad ukljucujes napajanje u struju..o strani kako je okrenut utikac ovisi gdje ce biti nula a gdje faza..
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ma tako je svejedno dali kroz primar trafoa prolazi faza ili nula u krug do prekidača koji prekida strujni krug, daklem dovoljno je odvojiti jednu žicu tj staviti jednostruki prekidač. No ako ti želiš prekidati obje žice i da ti još i svijetli prekidač onda dovedi do njega obje žice :wink:
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

za trafo je svejedno ali ako se nade neki mudrac koji ce ic prckat po zicama..a prekinuta je samo nula..njemu nece biti svejedno..
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Ako se baš i nađe taj mudrac, prčkati će on i po prekidaču....o opet mu neće biti svejedno...

edit:
ne znam zašto toliko strahujete od 220V, bitno je da unutar kutije napravite sve kako treba i po propisima struke...dobro izolujete i uzemljite kučište....netko je rekao na forumu da struja ne ujeda :lol:
Shenda

Post by Shenda »

Ma da... malo ubija... al' ne ujeda :wink:
Ep66
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

pomoć oko trafa

Post by Ep66 »

odlučih se za onaj veći trafo (manji ne radi) pa je problem to što mi je 3-4mm veći od kutije, točnije kutija se da vrlo lako zatvoriti, ali onda je jezgra spojena s poklopcem kutije. 1. Da li to smeta? 2. Da li možda mogu okrenuti trafo (polegnuti) na namotaje, naravno namotaji su izolirani onim papirom i od dna kutije ih odvaja ona plastika koja je između namotaja (primara i sekundara) pa bi namotaji bili oko 5-6mm iznad dna?
3. pitanje je - kak pomoću sklopke složiti biranje između sekundara, točnije imam 2x15V i 2x2A, pa ak se može na neku foru složit da ako je sklopka u jednom položaju ona je 15V 4A, a u drugom 30V 2A?
4. ptanje- zadnje- izradil sam pločicu za ispravljač s lm723, dal mogu dovesti 30V, jer negde sam pročital da je max 24V?

Hvala
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by pedja089 »

max za lm723 je 36V
Ep66
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Ep66 »

gdje u hrvatskoj jeftino kupiti metalnu (aluminijsku) kutiju?
r2d2
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

u ducanu!
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
buco22

Post by buco22 »

Chipoteka
Post Reply