pomoć oko žice

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
R258

pomoć oko žice

Post by R258 »

Pozdrav!

Trebao bi mi savjet gdje potražiti izoliranu punu žicu oko 0.5 mm, kao "jumper wire" za eksperimentalnu ploču, zasebno ili u nekom tipu kabla. Izludio sam se već obilazeći trgovine s elektromaterijalom gdje nude samo lakiranu ili deblju od 1 mm.

Hvala!
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Re: pomoć oko žice

Post by elektor »

potrazi u krutim mreznim kabelima..u njima ti bude 8 parova zica..takoder mislim da takve zice imas u podzbuknoj telefonskoj instalaciji..al pazi..da ne bi kupio kabel a unutra meka zica tj.pletenica
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Ja sam imo te tvrde žice u kilometrima (telefonska), sve sam podijelio još mi je ostalo samo za antene od nekih predajnika i jumpere na eksperimentalnoj pločici.

Ako imaš telefonske žice odmah u ruci vidiš dal je kruta, nisam siguran dal ćeš išta naći u mrežnim kabelima
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

pepi wrote:...nisam siguran dal ćeš išta naći u mrežnim kabelima
Gotovo svi mrežni kabeli imaju tvrdu punu žicu! Jako rijetko se koristi licna :wink:
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

ja sam sam imao 50 metara mreznog kabela..i na moju zalost nije imao krute zice..a u jednom kracem sto sma ga raskopo su bile krute..
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Feko wrote:
pepi wrote:...nisam siguran dal ćeš išta naći u mrežnim kabelima
Gotovo svi mrežni kabeli imaju tvrdu punu žicu! Jako rijetko se koristi licna :wink:
Znam, ta žica je najbolja za one male praćke, ali ne može služiti za eksperimentalnu ploču jer je predebela

Elektor, svi podžbukni mrežni kabeli su od krute žice
elektor
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by elektor »

nismo se najbolje sporazumljeli ja sam pod mrezne kabele mislio na kabele za dsl i servere..svi instalacijski vodici su u 99% slucajeva od krute zice..bili oni pgp ( nadzbukni) ili pp ( podzbukni)..najcesce su presjeka od 2.5 kvadrata..
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

pepi wrote:...Znam, ta žica je najbolja za one male praćke, ali ne može služiti za eksperimentalnu ploču jer je predebela
Možda se nisam dobro izrazio kada sam rekao mrežni kebeli.....mislio sam na kompjuterski UTP kabel kojim se spajaju računalne mreže i switchevi, routeri, košta oko 2 kn/metar i ima 8 žica različitih boja i taman štima za one rupice na protoboard ploči :wink:
http://sistemac.carnet.hr/system/files/UTP_cable.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply