Bušilica za PCB na kompresor
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- Feko
- Stariji član
Bušilica za PCB na kompresor
Zanima me jel netko probao bušiti sa tom bušilicom što se priključi na kompresor i koliko buke stvara sama ta bušilica? Ima ih za nabaviti za 200-tinjak kuna (30 €) i koliko vidim idu do 20 000 okretaja.
Re: Bušilica za PCB na kompresor
Feko nabavi zubarsku turbinsku bušilicu!
... vjerovatno znaš koliko i kako zuji...
Malo je skuplja...
... vjerovatno znaš koliko i kako zuji...
Malo je skuplja...
Uzmi DREMEL 125W 10000-37000rpm ~220V
Moja je koštala prije 10 godina 1700kuna.
Pozdrav.
Moja je koštala prije 10 godina 1700kuna.
Pozdrav.
- Feko
- Stariji član
Imam ja ovu proxxonovu i super je...
no htio bih namontirati jednu na ovaj jeftini stalak iz peveca kojeg sam platio 68 kuna (9€) a da to iskemijam sa nekom improviziranom ili s tom na kompressor...ovo kako je buco improvizirao od usisavača za auto čini mi se zanimljivo, još samo da nađem usisavač
Shenda, bome trebao bih se podsjetiti kako zuji zubarska bušilica jer zubi su mi u k_ _ _u
no htio bih namontirati jednu na ovaj jeftini stalak iz peveca kojeg sam platio 68 kuna (9€) a da to iskemijam sa nekom improviziranom ili s tom na kompressor...ovo kako je buco improvizirao od usisavača za auto čini mi se zanimljivo, još samo da nađem usisavač
Shenda, bome trebao bih se podsjetiti kako zuji zubarska bušilica jer zubi su mi u k_ _ _u
- Feko
- Stariji član
Pričvrstio sam motor od vodene pumpe vešmašine sada još samo moram smisliti kako na njegovu osovinu pričvrstiti steznu glavu za borere. Na njemu piše da je 100W što je sasvim dovoljno za bušenje PCB-a jedino neznam koliko je okretaja
Preko elastične sajle!
Ne znam broj okretaja, 1800 - 2000
Ne znam broj okretaja, 1800 - 2000
- Feko
- Stariji član
Buco, koliko si platio tu malu glavu u chipoteci, ne mogu ju naći u cjeniku, ....rasturio sam baterijsku bušilicu za koju više nemam valjanih baterija...i to malo čudo od motora vrti ko ludo po zvuku skoro ko moja proxxonica (dakle sigurno 5000 okretaja ) prijenos je bio sigurno 1:10 ili veći a imala je 550 okretaja.
Ide na 18 V, povuče 2A i za sekundu se stabilizira na 1,1A...napravit ću nožni gas
evo slike:
...i da, ja nisam stavio crijevo sa Space Shuttle-a nego potrošenu izolir traku i ko saliveno za ovaj moj motorić
- Feko
- Stariji član
edit:
Jel to ova
nema sliku
GLAVA ZA PROXXON MINI BUŠILICU
[Nema akcije] [Dostupan proizvod]
ŠIFRA 6069028941
CIJENA 37.80 kn
PROIZVOĐAČ PROXXON
Jel to ova
nema sliku
GLAVA ZA PROXXON MINI BUŠILICU
[Nema akcije] [Dostupan proizvod]
ŠIFRA 6069028941
CIJENA 37.80 kn
PROIZVOĐAČ PROXXON
može ta glava - to je ista glava kao na tvojoj PROXXON MINI BUŠILICI, ali moraš tokariti komad za prihvat na osovinu motorića (Ø8mm x 0,75 korak navoja). Ja sam kupio ovu glavu sa nastavkom http://www.chipoteka.hr/www_new/modules ... 8090015321" onclick="window.open(this.href);return false;
Rupa za osovinicu je 2,3mm, što se da povečati po potrebi
Rupa za osovinicu je 2,3mm, što se da povečati po potrebi
- Feko
- Stariji član
Ma kupit ću onda ko ta tvoja....dok plati tokaru...ispalo bi me i skuplje
lukavije bi bilo smontirati neku zubnu letvu i servo motor pa da bušilica putuje "na nogu", a ruke su slobodne. To mi je ovaj čas palo na pamet - moram malo razmisliti o tome...napravit ću nožni gas
- Feko
- Stariji član
da, ali onda baš i ne možeš iskoristiti ovaj stalak iz peveca...ustvari i možeš samo dodati navojno vreteno i servo motor ...ajd ti prvi a ja budem tebe iskopirao
koliki je promjer osovine na baterijskoj bušilici?
Vodi računa o tome da je vanjski promjer nastavka 10mm i da ti mora ostati "mesa" za bočne šerafiće kojima se nastavak priteže na osovinu
Vodi računa o tome da je vanjski promjer nastavka 10mm i da ti mora ostati "mesa" za bočne šerafiće kojima se nastavak priteže na osovinu
- Feko
- Stariji član
rekao bih da je 2 ili 2.5 mm (ne da mi se sada ići u garažu) tako da taman štima.
Sad si nešto razmišljam o zubnoj letvi...da maznem starom od puške za kobasice no malo su veliki zubi
Sad si nešto razmišljam o zubnoj letvi...da maznem starom od puške za kobasice no malo su veliki zubi
ne diraj mi kobasice!!!, naći ću ja rješenje
- Feko
- Stariji član
Evo, riješio i bez kupovanja mini glave za bušilicu
Uglavnom, rekao bih da motorić ima i 20 000 okretaja....dovoljno je tjerati ga i sa 12V iako je za 18V i buši ko ludo, pritisnem brzo i jako i ide ko u sir probao sam sa borerom 0.5mm i 1mm izbušio 50 rupa za probu, rupe savršeno izbušene bez čejanja...gledao i povečalom
Jedini nedostatak je što u ovakvom riješenju se mogu koristiti samo boreri sa tijelom od 3mm no takve samo i mislim koristiti
sad mi žao što sam prebio 4 borera od 0.8mm što mi je Volk donio ...no 36 kuna i kupiti 3 komada kvalitetnih borera koje bih trebao imati barem godinu dana.
Još samo moram riješiti nožno upravljanje brzinom i uključivanje bušilice.
Uglavnom, rekao bih da motorić ima i 20 000 okretaja....dovoljno je tjerati ga i sa 12V iako je za 18V i buši ko ludo, pritisnem brzo i jako i ide ko u sir probao sam sa borerom 0.5mm i 1mm izbušio 50 rupa za probu, rupe savršeno izbušene bez čejanja...gledao i povečalom
Jedini nedostatak je što u ovakvom riješenju se mogu koristiti samo boreri sa tijelom od 3mm no takve samo i mislim koristiti
sad mi žao što sam prebio 4 borera od 0.8mm što mi je Volk donio ...no 36 kuna i kupiti 3 komada kvalitetnih borera koje bih trebao imati barem godinu dana.
Još samo moram riješiti nožno upravljanje brzinom i uključivanje bušilice.
Ja sam to riješio sa papučicom sa "dva zgloba"... zapravo u papučici su dva mikroprekidača i dvije opruge - slabija i jača... kojima uključujem dva releja. Prvi relej uključuje bušilicu na neku manju brzinu, a drugi na veću, koju namjestin PWM-om... Tako izbjegnem onaj početni udar koji zna izbiti svrdlo iz centra... Bušim "iz ruke"...
Koristim zubarska svrdla i ne pamtim kad sam koje slomio...
Koristim zubarska svrdla i ne pamtim kad sam koje slomio...