stanje akumulatora
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
stanje akumulatora
imam jedno vazno pitanje, idemo na 1. maj i idem autom zbog glazbe, mjerio sam napon na akumulatoru i pokazuje 12.6V e sad me zanima do koliko volti može pasti napon a da se auto moze upaliti, i dali ce akumulator ostat ispravan ako se isprazni tako da se auto ne moze upaliti pa ga se upali na guranje i napuni
pozdrav
pozdrav
- sasa45
- Odlično uznapredovao
Re: stanje akumulatora
evo ja cu reci svoje misljenje a drugi neka me isprave ako gresim...Akumulatoru tj svim baterijama je tesko preko napona odrediti koliko su puni...akumulator ima osobinu da jako dobro drzi voltazu i onda na kraju kada je prazan nago gubi napon...a inace napon na akumulatoru ti koliko se ja secam ide do 11,5v i tu mu je i kraj...
Akumulator nije pozeljno prazniti skroz na max...
A i sto se guranja tice koliko se ja razumem u automobile(a ne razumem se bas mnogo) koliko znam nije pozeljno automobile paliti na guranje ako je kaisni prenos do ventila...pri guranju vozila u opterecenju moze doci do proklizavanja kaisa i rasinronizovati radilicu i venile(ili neka druga dva dela)
A i sto se guranja tice koliko se ja razumem u automobile(a ne razumem se bas mnogo) koliko znam nije pozeljno automobile paliti na guranje ako je kaisni prenos do ventila...pri guranju vozila u opterecenju moze doci do proklizavanja kaisa i rasinronizovati radilicu i venile(ili neka druga dva dela)
mi za 1. maj idemo traktorom
u pikolicu stavimo 220Ah akumulator, zvucnike, oko 50l vina i sator
i muzika pici cjelu noc i cjeli 1. maj

u pikolicu stavimo 220Ah akumulator, zvucnike, oko 50l vina i sator

i muzika pici cjelu noc i cjeli 1. maj

Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
- juka vk
ja sam mjerio i napon bude 12.6 a kad auto radi 14 i kusur. tocno je da moze remen preskociti,ali mi se pokidala brava za paljenje pa smo ga dosta puta palili na guranje i nije nista bilo, pa se nadam da nece ni sad. a mislim da sam prije naiao na semu sa zener diodama i ledicama koji aj pokazivala kad se akumulator ispraznio, al nemogu naci. mislim da mora postojat nacin, eee pa jel ima u autu na kontrolnoj ploci lampica za akumulator, sta ona pokazuje, kad s palisasa45 wrote:evo ja cu reci svoje misljenje a drugi neka me isprave ako gresim...Akumulatoru tj svim baterijama je tesko preko napona odrediti koliko su puni...akumulator ima osobinu da jako dobro drzi voltazu i onda na kraju kada je prazan nago gubi napon...a inace napon na akumulatoru ti koliko se ja secam ide do 11,5v i tu mu je i kraj...
Ta ti se shema nalazi na ovom sajtu pogledaj je http://www.elektronika.ba/418/indikator ... 36657f5756" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozz
Pozz
- sasa45
- Odlično uznapredovao
to 14 i kusur ti je napon alternatora,sa toliko ti auto puni...i mislim da je malo jak napon ali to sad nije bitno za ovu temu...Ja bi ti savetovao da ne sidjes naponom ispod 11,5 i sve ce biti ok,a paljenje ne mogu da ti garantujem da ce na 11,5 imati dovoljno ampera da upali...ali ako si vec palio na guranje ona je sve ok...
- juka vk
da to je ta sema sa mo sto ona neprati kad je prazan enego kad se ispranio i kad je napon povisen, a nista pazit cu da neide ispod 11.5, a ako mu treba puno vremena da padne na 12 onda je ok jel cu upalit auto malo i gotovo, a ako slucajno nebude palio vjerojatno ima neko akumulator jos tamo pa cemo se spojiti
hvala svima!!!
e a jel zna ko kad se palo ona lampicaza akumulator na kontrolnoj ploci?
hvala svima!!!
e a jel zna ko kad se palo ona lampicaza akumulator na kontrolnoj ploci?
Nesmijes ga prazit ispod 1.8V po clanku znaci nikako ispod 10.8V jel moze biti stetno. Moj kad je puniji pokaze i +13V
Kod vecine auta ta se lampica pali davanjem kontakta a nakon palenja auta ona se mora ugasiti sto predstavlja signalizaciju da je alternator za punjenje OK.juka vk wrote:e a jel zna ko kad se palo ona lampicaza akumulator na kontrolnoj ploci?
Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti
- juka vk
ok
e a sa teorijskog gledišta, ako je akumulator 55Ah, a pojacalu vuce 1,6A (recimo da ga zaokruzim na 2A), onda bi akumulator mogao izdržati cca 25 sati, a dali bi on nakon npr 10 sati takvog opterećenja mogao upaliti auto, jel jednom mi je radio ostao preko noći ali skroz stisan i ujutro se nije mogao upaliti, e sad ma to malu buni, neka je struja kad je radio stisan 0,5 ampera, on bi trebao onda izdrzati 110 sati a preko noci se ispraznio?????
e a sa teorijskog gledišta, ako je akumulator 55Ah, a pojacalu vuce 1,6A (recimo da ga zaokruzim na 2A), onda bi akumulator mogao izdržati cca 25 sati, a dali bi on nakon npr 10 sati takvog opterećenja mogao upaliti auto, jel jednom mi je radio ostao preko noći ali skroz stisan i ujutro se nije mogao upaliti, e sad ma to malu buni, neka je struja kad je radio stisan 0,5 ampera, on bi trebao onda izdrzati 110 sati a preko noci se ispraznio?????
najbolje bi ti bilo da posudis akumulator iz traktora, zeninog auta, auta od frenda, staroga...
izracunao si da bi izdrzao preko 25 sati (to ti je valjda dovoljno)
drugi dan ga napunis i vratis onome od koga si ga posudio.
edit:
mislim da nakon 10h nebi mogao upalit auto jer kad netko ima stariji akumulator nemoze
upalit aute bez obzira sto se jucer vozio pa bi morao biti pun,
a nakon 10sati ti ga ispraznis skoro do pola
izracunao si da bi izdrzao preko 25 sati (to ti je valjda dovoljno)
drugi dan ga napunis i vratis onome od koga si ga posudio.
edit:
mislim da nakon 10h nebi mogao upalit auto jer kad netko ima stariji akumulator nemoze
upalit aute bez obzira sto se jucer vozio pa bi morao biti pun,
a nakon 10sati ti ga ispraznis skoro do pola

Sačuvajte drveće => pojedite dabra.