Mjerenje brzine vjetra

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Luflee

Mjerenje brzine vjetra

Post by Luflee »

Molio bih,ako ko može staviti neku shemu.Prednost imaju rješenja s fototranzistorom,ali sve drugo je dobrodošlo.unaprijed hvala
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Re: Mjerenje brzine vjetra

Post by sasa45 »

pa sto ga ne sastavis sam to je bar jednostavno...jedan mikrocip i problem resen...brojis broj obrtaja u odredjenom vremenu i puta obim i to je to...ako nista drugo uzmi brzinomer za biciklu od kineza....napravi lopatice za vetar precnika tocka upisi tacnu vrednost u brzinomer i to je to...merac vetra po max ceni od 8eura i posla max 1 dan...

EDIT:

Napravis ovakve lopatice a da budu u precniku iste kao i tocak na bicikli,tj moze i manje ali moras da vidis koliko ti je najmanji obim tocka na brzinomeru...i to ti je sve od posla....

http://www.meteorologyshop.eu/produkte/ ... 30501x.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
buco22
Pravo uznapredovao :)
Pravo uznapredovao :)

Post by buco22 »

evo još jednog inovativnog rješenja

http://www.otherpower.com/anemometer.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Luflee

Post by Luflee »

Ja sam početnik u ovom.To smo dobili zadatak za seminarski rad.Koliko sam razumio potreban mi je 'propeler',fototranzistor,a/d pretvornik i mikročip.ako ko može malo detaljnije objasnit kako bi se to moglo izvest,molio bih.može i riječima već ću se nekako snaći.
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

iz cega radis seminarski,kako se zove tema...i sta treba da uradis...da li ti to treba da napravis ili samo treba teoretski da pises o tome....

Ako treba da ga pravis da li si ikada programirao ili ucio da programiras mikrocipove....

a elementi su ti potrebni mikrocip(i da napises program za njega),potreban ti je foto tranzistor i recimo IR dioda sa ti sija u fototranzistor,potreban ti je displej( lcd ili led)...koliko ja znam nije ti potreban A/D konvertor...

dovoljno ti je napisati program u cipu da ti broji koliko u odredjenom vremenskom perjodu imas inpulsa(prekida) na fototranzistoru....i drugi deo koda u kojem ces poznavajuci vremenski perjod,broj obrtaja(inpulsa),i obim propelera izracunati brzinu vetra....matematika ti zavisi da li zelis da meris u m/s ili Km/h....

Ako se i malo razumes ovo ce ti biti dovoljno od pomoci...a ako ne onda uci koliko ja znam niko ti nece uraditi uredjaj i reci ti izvoli gotov proizvod....a sto se tice pomoci uvek smo ti na raspolaganju....
Luflee

Post by Luflee »

Rad je iz digitalne instrumentacije.tema je mjerenje brzine vjetra.treba napraviti sklop.program mi ne pišemo,pošto nam je to prvi kontakt s tim,radi ga asistent,al i mi pomalo učimo pa ga zajednički pišemo.u biti naš zadatak je osmislit šta i kako dovesti na mikročip.molio bi ako neko može napisat kako to izvest.hvala svima
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

pa to ti je onda jako prosto...
prvo na cip povezi sve osnovno da bi cip radio(napajanje,reset,kvarc)
drugo na jedan pin mikrocipa dovedes fotodiodu ili fototranzistor
direktno na napajanje prikljucis recimo jednu IR diodu da ti daje osvetljenje za fotodiodu,i ugradis ih na neki nosac tako da ti IR dioda "gleda" u fotodiodu sa nekim rastojanjem od nekoliko milimetara....to ti je gotov senzor koji ce ti ocitavati okretaje lopatica...ovakav sklop mozes da kupis i gotov mislim da se zove fotomost...
i to ti je sve sto ti je potrebno od elemenata tj treba ti i LCD displej da bi mogao da ispises kolika je brzina...

ostalo ti je sve u cipu...

Napomena sto vise ocitavanja za jedan krug okretanja lopatica to ce ti ocitavanje biti preciznje...
znaci ako stavis samo jedan krak koji presecati senzor u jednom krugu bice ti grubo ocitavanje,ali ako stavis 3,4 kraka koja ti presecaju senzor za jedan krug lopatica otitavanje ce ti biti preciznije...

a sad da li ti treba i program idejno da smislis ili ne to vec ne znam...ali razmisli malo i bice ti ovo sve veoma lako napraviti....
CNC-man
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by CNC-man »

Vidio sam da je netko napisao da napravi lopatice promjera kao i kotač pa da namjesti toliku veličinu na brzinomjeru. :azdaja: :azdaja: :azdaja: :azdaja: :azdaja: :azdaja: :azdaja: :azdaja:
To ti je taj krivo rekao,jer kad radiš lopatice,onda ih možeš napraviti manje,veće,uže,šire...
I zato kad se stavi elisa na brzinomjer,onda uzmeš brzinomjer sa elisom i staviš ga na krov od auta,i onda ideš autom 100km/h i onda onaj kotačić namještaš dok ti na aneometru ne pokaže 100km/h.
Pozdrav.
Shenda

Post by Shenda »

:D :D :D genijalno :!:

Uvjet je da nema vjetra... da i njega ne računaš... :wink:

A opet... tačnost je velika mana svih brzinomjera u autu :!:
CNC-man
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by CNC-man »

Da,uslov mora biti da nema vjetra.
I cesta mora biti ravna bez rupa kada bi vozio taj aneometar na krovu od auta,onda je najbolje otić na avionsku pistu i tamo testirat. :wink: :!:
Post Reply