PIC16F84(A) + programiranje + Willem

Rasprava o PIC mikrokontrolerima, PIC projekti i drugo vezano za PIC-eve...

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
suad-explorer

PIC16F84(A) + programiranje + Willem

Post by suad-explorer »

Prije svega, želim da pozdravim sve kolege na ovom forumu koji svojim entuzijazmom doprinose boljem razumijevanju problematike s kojo se susrećemo.Obzirom da sam početenik na forumu,želim da se ukratko predstavim.Živim u Sarajevu imam 40 god.i elektronikom se bavim od srednje škole.Najviše iskustva imam sa analognom tehnikom i to iz domena TV i RF tehnike.Znanje o mikroprocesorima i mikrokontrolerima mi je skromno.Problem sa programiranjem PIC-a satoji se u slj:Posjedujem Willem programator, kojeg je izradio jedan kolega iz RTV servisa i softwer "Willem Eprom 097ja".Napomena:Softwer je skinut sa web str."elektronika.rs.ba".Programator besprijekorno funkcioniše kada vršim kopiranje hex-a iz PIC-a koji ispravno funkcioniše u nekom uređaju.Međutim nakon programiranja hex-om iz projekta skinutog sa neke stranice elektroničara PIC u strujnom krugu ne daje znake ikakvog rada.Ovo je utvrđeno mjerenjem "clock" signala osciloskopom.Prije upisivanja izbor početne konfiguracije tzv."PiC setting",a koja sadrži opcije:"POWERUP timer,OSCILLATOR;WATCHDOG i CODE PROTECT)takođe ispoštujem prema uputama autora projekta.Pokušao sam sa mnogo hex fajlova,ali nijednom mi nije uspjelo .Može li mi neko provjeriti ispravnost "Source-a"odnosno "Hex-a"iz projekta LED FLASHER 2,koji se nalazi na slj. web adresi: http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/e_pic6_b6.htm" onclick="window.open(this.href);return false; , a onda dati instrukcije kako izvršiti postavke prije "prženja"PIC-a :?: Još jedno pitanje-pretpostavka:"Dali u Source-u odn. Hex-u treba izvršitineke promjene prije upisivanja u eeprom PIC-a :?: Zasvaku pomoć unaprijed zahvalan.
pedja089
Administrator sajta
Administrator sajta

Re: PIC16F84(A)+programiranje+Willem

Post by pedja089 »

pozdrav dobro nam dosao
sours i hex nisu isti fajlovi. ovaj kod ili ti sours za koji si postavio link moras prebaciti u hex fajl. a to se radi odgovarajucim kompajlerom tj asemblerom.
ako se ne varam ovo moze da se odradi sa asemblerom iz MPLAB-a
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Dobro nam dosao na forum :wink:

Na kraju ovog lika sto si dao ima Hex i Source fajl upakovan u ZIP-u.Skines Hex i programiras :wink:

http://www.interq.or.jp/japan/se-inoue/zip/led2_hex.zip" onclick="window.open(this.href);return false;
Elektronicar
Pravo uznapredovao :)

Post by Elektronicar »

Hex koji si postavio na pomenutoj stranici funkcionise.
Nije potrebno vrsiti nikakve prepravke osim u slucaju da koristis drugi mikrokontroler, u tom slucaju moras da pravis novi hex. Ako ti nijednom nije uspelo problem je u progaramotoru ili softweru.
Dakle programator ne funkcionise ili softwerske postavke nisu odgovarajuce.
Ja nemam willem programator pa u konkretnom slucaju sto se tice postavki nista nisam dirao, ostavi tako kako jeste jer su postavke vec unapred odradjene.

Code: Select all

__config _hs_osc & _wdt_off & _pwrte_on & _cp_off
suad-explorer

Post by suad-explorer »

Hvala vam na ponudjenim odgovorima.Ako sam te dobro razumio kolega *Elektroničar*kažeš da bi greška mogla biti u programatoru ili softveru putem kojeg vršim programiranje PIC-a.A kako onda objasniti kad hex isčitam iz PIC-a koji uspješno radi u nekom uredjaju i isti upišem u drugi (naravno prazan istog tipa )mikrokontroler i tada je sve O.K :?: Ako neko ima Willem programator u njemu pripadajućem softveru na opciji task -bara "Device" u polju *PIC setting* stoje izmedju ostalih i dvije postavke pod nazivom "ID Edit (hex)" i "CONFIG". Može li neko dati preciznu infomaciju o kakvim ja postavkama riječ i kada se iste koriste :?:
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

@suad-explorer na onom linku sto si dao na kraju ima HEX i SOURCE u ZIP fajlu.Tebi treba HEX da upises u pic.Mozda gresis ako pokusavas da upises SOURCE.
Elektronicar

Post by Elektronicar »

Problem je najverovatnije u pogresnim postavkama.
CONFIG je omo o cemu sam vec pricao dobijas promenom postavki WDT, OSC(LP HT) dok za ID nisam siguran.
Jedino sam uspeo ovo da pronadjem http://www.xenocron.com/willem/index.ht ... rogramming" onclick="window.open(this.href);return false;
MHN

Re: PIC16F84(A) + programiranje + Willem

Post by MHN »

Pozdrav, mozda da pokusas sa nekim drugim HEX-om, ili veoma je jednostavno pravljenje AllPic programatora jer ako se zelis baviti mikrokontrolerima nece biti na odmet da imas vise programatora. Ni ja nisam radio sa Willem programatorom pa ti tu bas ne mogu puno pomoci, ali ako ti sta treba oko allpic-a tu sam. A ako ti je zapelo sa 16f84 veoma dobro radi i "Blesavi programator" koji imas na ovoj stranici. Ako sta pokusas od ovoga mozda na kraju skontas sta je problem s tim tvojim softwareom :)
Ljupco
Penjem se :)
Penjem se :)

Re: PIC16F84(A) + programiranje + Willem

Post by Ljupco »

Tako je ja imam WILLEM i nemozes da programiras sa SOURCE kod. I usput da ne otvaram drugu temu, hteo sam da pitam jel neko ima iskustvo sa programiranjem ATMEL mikrokontrolere na WILLEM !
Post Reply