Kako efikasno kontrolirati glasnocu pojacala ?

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
Black Angel
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Kako efikasno kontrolirati glasnocu pojacala ?

Post by Black Angel »

Evo zanima me kako najbolje kontrolirati glasnocu (jacinu) izlaznog signala iz pojacala ?
Prijatelj mi je rekao da ce mi dati neku grdosiju od potenciometra izvađenu iz nekog pojacala.
Reko je također da ima mnogo izvoda pa mislim da necu znat to pristekat (ali to cu pitat vas kad mi ga da) i da je toliko jak da kontrolira glasnocu preko izlaznih kablova (nekako sumnjam) :lol:
Jel postoji neka shema preko koje se kontrolira jacina ulaznog signala ili samo između ubacim potenciometar ?

Btw,nabavio sam zvucnike za ono pojacalo što radim :lol:
Max. 100W na 8 ohma :P
Korg X5D <3
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Kako efikasno kontrolirati glasnocu pojacala ?

Post by Feko »

Black Angel wrote:...Reko je također da ima mnogo izvoda pa mislim da necu znat to pristekat (ali to cu pitat vas kad mi ga da) i da je toliko jak da kontrolira glasnocu preko izlaznih kablova (nekako sumnjam)...
To zaboravi, regulacija pojačanja se obavlja ispred izlaznog pojačala :!: Dakle napraviš predpojačalo pa na njegov izlaz ide potenciometar kojim reguliraš glasnoću. Vecinom je to 47K (Log) ili 100K (Log) ovo u zagradi je jako bitno jer mora biti logaritamski a valjda i znaš zašto :wink:
boraomega
Pravo uznapredovao :)

Post by boraomega »

Black Angel wrote:Evo zanima me kako najbolje kontrolirati glasnocu (jacinu) izlaznog signala iz pojacala ?
Prijatelj mi je rekao da ce mi dati neku grdosiju od potenciometra izvađenu iz nekog pojacala.
Reko je također da ima mnogo izvoda pa mislim da necu znat to pristekat (ali to cu pitat vas kad mi ga da) i da je toliko jak da kontrolira glasnocu preko izlaznih kablova (nekako sumnjam) :lol:
Jel postoji neka shema preko koje se kontrolira jacina ulaznog signala ili samo između ubacim potenciometar ?

Btw,nabavio sam zvucnike za ono pojacalo što radim :lol:
Max. 100W na 8 ohma :P
To sto ti je prijatelj rekao je isto kao kad bi brzinu automobila regulisao gusenjem-zapusavanjem izduvne grane motora! Svasta ljudima pada na pamet! :shock:
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!

Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Black Angel
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Black Angel »

Jedino sto je zavrsio elektrotehnicki faks i ovlasteni je serviser pojacala :roll:
Ipak vama vise vjerujem :wink:
Korg X5D <3
mataya
Pravi forumaš
Pravi forumaš

Post by mataya »

napisi na google "volume control schematic" i naci ces sheme.
vazno ja da preko potenciometra spajas ulaz na pojacalo, a ne izlaz.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
boraomega

Post by boraomega »

Black Angel wrote:Jedino sto je zavrsio elektrotehnicki faks i ovlasteni je serviser pojacala :roll:
Ipak vama vise vjerujem :wink:
Mozda ga ti nisi dobro razumeo, a ako ipak jesi, zamoli ga da ubuduce bude malo pazljiviji i odmereniji sa izjavama.
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!

Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Post Reply