displey 2*16 cifri
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
- sasa45
- Odlično uznapredovao
displey 2*16 cifri
imam jedan problem vec duze vreme i na vise projekata....Radio sam jos davno neku automatiku sa obicnim logickim kolima i 7 seg sisplejima...shema je imala preko 20 ic kola serije cd40xx 4cifre 7 seg displeja,nekoliko stampanig ploca i mnooogooooo kablova koje su povezivali sve to u jednu celinu....
Isto tu automatiku sad radim i sa mikrocipovima...napravio sam vec jednu sa pic16f84...sad je prosirujem sa poc16f877 zbog nedostatka pinova...no nije to problem nego od kad sam poceo sa mikrocipovima i lcd displejima imam problem sa lcd displejom ali samo kad pravim sklopove koji rade i sa mrezom od 220v tj kad imam releje...napokon da kazem sta je problem mikrocip radi i ne gresi u programu nego mi se samo izgubi komunikacija sa displejom ostane mi jedan red skroz ukljucen a drugi skroz ugasen...sta bi to moglo da bude i gde gresim...tj sta se desi kad displej pogresi...
ne znam koliko ima potrebe za shemom i koliko ce se tu sta videti....
gomila tastera i izlaza za rele...i jedan konektor za displej...
Isto tu automatiku sad radim i sa mikrocipovima...napravio sam vec jednu sa pic16f84...sad je prosirujem sa poc16f877 zbog nedostatka pinova...no nije to problem nego od kad sam poceo sa mikrocipovima i lcd displejima imam problem sa lcd displejom ali samo kad pravim sklopove koji rade i sa mrezom od 220v tj kad imam releje...napokon da kazem sta je problem mikrocip radi i ne gresi u programu nego mi se samo izgubi komunikacija sa displejom ostane mi jedan red skroz ukljucen a drugi skroz ugasen...sta bi to moglo da bude i gde gresim...tj sta se desi kad displej pogresi...
ne znam koliko ima potrebe za shemom i koliko ce se tu sta videti....
gomila tastera i izlaza za rele...i jedan konektor za displej...
Re: displey 2*16 cifri
Na shemi koju si dao ne vidi se rele na 230 V AC, pretpostavljam da je ugrađen umjesto jednog od ovih od 12 V. Ulazne jedinice se vide, da napon preko tipkala dovodiš na optocupler. Dovoljno je nacrtati samo jednu jedinicu bilo ulaznu ili izlaznu. Mišljenja sam, da prijelazne pojave su se posvađale u tvojoj automatici. U kojem si jeziku pisao program i u čemu?
Postoje software bugovi koji bi se trebali ispraviti, nakon prijelaznih pojava, aktivacije releja, treba postaviti WDT, Povečati deburance na ulaznim linijama LCD, i samih ulaza. Software je software ali neki rade robusno, a neki su ispolirani. Ovo kod tebe je školski primjer. Program može biti sasvim u redu, samo nagađam!
Na shemi ulazne jedinice i izlazni sklopovi su sirovo napravljeni. To je samo princip. To se tako ne radi u sklopovima automatike.
Napajanje PIC izvesti sa LC filterima ( 100nF, 100uH )
Obavezno postaviti RSO filter na ulaz automatike.
Koliko je LCD udaljen od pločice?
LCD oklopiti, jer i on ima dva microcontrolera. i njih obvezno napajati sa filterima.
I na kraju ne smijemo zaboraviti da je to sklop u profesionalnoj elektronici, a tu se moraju poštivati neka pravila.
Pošalji povratnu informaciju!
Pozdrav!
Postoje software bugovi koji bi se trebali ispraviti, nakon prijelaznih pojava, aktivacije releja, treba postaviti WDT, Povečati deburance na ulaznim linijama LCD, i samih ulaza. Software je software ali neki rade robusno, a neki su ispolirani. Ovo kod tebe je školski primjer. Program može biti sasvim u redu, samo nagađam!
Na shemi ulazne jedinice i izlazni sklopovi su sirovo napravljeni. To je samo princip. To se tako ne radi u sklopovima automatike.
Napajanje PIC izvesti sa LC filterima ( 100nF, 100uH )
Obavezno postaviti RSO filter na ulaz automatike.
Koliko je LCD udaljen od pločice?
LCD oklopiti, jer i on ima dva microcontrolera. i njih obvezno napajati sa filterima.
I na kraju ne smijemo zaboraviti da je to sklop u profesionalnoj elektronici, a tu se moraju poštivati neka pravila.
Pošalji povratnu informaciju!
Pozdrav!
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
- sasa45
- Odlično uznapredovao
rele je 12v spulna kontakti su mu na 220v ac....
program je NicroCode Studio a jezik PicBasic...
e oko sheme imam pitanje...kazes sirovo je uradjena interesuje me kako bi je trebalo doraditi...posto sam sa optokaplerima jako nov.i nisam nasao detaljnije u ovoj mojoj knizi osim tog povezivanja kao na ovoj shemi...
lc filter treba dodati posle izlaza iz stabilizatora...ili kako?
za rso je ok to postavljam...
LCD je direktno na ploci...
i ako moze malo objasnjenje sta si smatrao sa pravilima koja se moraju postovati...
unapred hvala na objasnjenju i ako imas neku literaturu iz koje bi mogao malo bolje da se upoznam sa ovom tematikom...
program je NicroCode Studio a jezik PicBasic...
e oko sheme imam pitanje...kazes sirovo je uradjena interesuje me kako bi je trebalo doraditi...posto sam sa optokaplerima jako nov.i nisam nasao detaljnije u ovoj mojoj knizi osim tog povezivanja kao na ovoj shemi...
lc filter treba dodati posle izlaza iz stabilizatora...ili kako?
za rso je ok to postavljam...
LCD je direktno na ploci...
i ako moze malo objasnjenje sta si smatrao sa pravilima koja se moraju postovati...
unapred hvala na objasnjenju i ako imas neku literaturu iz koje bi mogao malo bolje da se upoznam sa ovom tematikom...
Prouci ovo. Mozda ti pomogne u pronalazenju rjesenja.
http://www.sprut.de/electronic/lcd/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sprut.de/electronic/lcd/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Microcontroler 16F877 kojeg koristiš, poželjno je blokirati Vdd sa Vss direktno na bottom layeru sa 100nF, a pin Vdd povezati preko L ili R na stabilizirani napon. Pazi imaš dva napajanja na 16F877 ! Paralelno su spojena. Na svakom tipkalu ili sklopci na ulazu postaviti paralelno RC član , vrijednosti oko 10 msec. Program također treba da to prati sa deburance. Oklapanje se podrazumijeva, zadnji post, sve skupa vezati na masu. Time postižemo da smanjimo efekte prijelaznih pojava na iskrištima kontakata releja ili drugih izvora smetnji.( motori, el. magneti.) Ne znam koji pravilnik koristite za elektro instalacije u industriji, ali njega treba svakako pročitati i primjeniti ga u praksi. Evo je metoda kada na slijepo detektiramo gdje je izvor smetnji i kako ga otkloniti. U tu svrhu postoje osciloskopi koji mjerenjem na nekoliko točaka daje točan elektrogram i na njemu možemo promatrati kad smo riješili nepoželjne prijelazne pojave. Ovo su dobronamjerni pokušaja rješenja, po načelu kad bi bilo da bi bilo!
Pošalji povratnu informaciju !
Pozdrav!
Pošalji povratnu informaciju !
Pozdrav!
- sasa45
- Odlično uznapredovao
ok ovo za lc clan sam razumeo...Hvala
to da ima dva napajanja to sam znao..e sad da li sa onim drugim sto ne koristim treba nesto da uradim(zastitim) ili si to cisto napomenuo da znam da su paralelno vezani i da je svejedno koji koristim....
ok ovo za rc clan cu da dodam pa cu da ti okacim sliku da vidis da li smo se dobro razumeli...
e tu nemam nista to sam i hteo da te pitam da li ti imas nesto da procitam...posto ja ne radim nigde u industriji pa nemam pristup tj ne znem ni sta treba da trazim...posto ovaj automat sto ja pravim,ja ga radim kompletno i mehanicke delove automata (sto je vec 95% gotovo) i sad treba da odradim elektroniku i ostalu instalaciju...
to da ima dva napajanja to sam znao..e sad da li sa onim drugim sto ne koristim treba nesto da uradim(zastitim) ili si to cisto napomenuo da znam da su paralelno vezani i da je svejedno koji koristim....
ok ovo za rc clan cu da dodam pa cu da ti okacim sliku da vidis da li smo se dobro razumeli...
e ovo uopste ne razumem ili je to samo neki izraz koji ne razumem ili sam nesto izostavio sto bi trebao da znam(nisam nauci)...Program također treba da to prati sa deburance.
a za ovo....Ne znam koji pravilnik koristite za elektro instalacije u industriji
e tu nemam nista to sam i hteo da te pitam da li ti imas nesto da procitam...posto ja ne radim nigde u industriji pa nemam pristup tj ne znem ni sta treba da trazim...posto ovaj automat sto ja pravim,ja ga radim kompletno i mehanicke delove automata (sto je vec 95% gotovo) i sad treba da odradim elektroniku i ostalu instalaciju...
Samo da se malo uključim...
"Debounce" (ili kako se već piše) je način kako se port PIC-a (ili neka druga logika), vezan za taster štiti od istitravanja tastera... Svaki taster prilikom uključivanja i isključivanja zbog elastičnosti kontakata napravi seriju spojeva (titra), a svaki taj impuls PIC vidi kao poseban... Postoje dva načina, hard i softverski... Hard je ona RC konstanta, a softverski se u kod ubaci rutina za kašnjenje...
"Debounce" (ili kako se već piše) je način kako se port PIC-a (ili neka druga logika), vezan za taster štiti od istitravanja tastera... Svaki taster prilikom uključivanja i isključivanja zbog elastičnosti kontakata napravi seriju spojeva (titra), a svaki taj impuls PIC vidi kao poseban... Postoje dva načina, hard i softverski... Hard je ona RC konstanta, a softverski se u kod ubaci rutina za kašnjenje...
- sasa45
- Odlično uznapredovao
e onda razumem sta je to "Deb...." to se u picbasicu postize komandom BUTTON da li neko ima malo vise iskustva sa ovom komandom da znam koje parametre da stavim u ovoj komandi...da ne moram mnogo da eksperimentisem... i jos jedno pitanje do sledeceg javljanja da li treba da se stavi i hardverska i softverska zastita od "varnicenja kontakta" (to bi ja tako preveo onako kao amater)...
Shenda puno hvala! Dok ja pišem ti već objavljuješ! Samo jednu sitnicu da nabacim:
U programu ili ti softwareu mora biti veća konstanta u debounce delay , od RC konstante na tipkalima.
Tom radnjom smo dobili detekciju zatvorenog ili otvorenog spoja kontakata bez istitravanja. To već spada u grupu poliranih softwarea.
Napajanje PIC-a 16F877 je paralelno postavljenih pinova. Tako da je dovoljno samo jedan blok kondenzator, zalemiti što bliže i što kračih izvoda, a to je idealno na donjoj strani pločice.
To bi bilo u kratkim crtama. Ako si amater, stvarno ti dobro ide, svaka čast!
Pedja089, ti je "maher" za pic basic, njega zamoli da pregleda software. Zato sam na početku pitao kako pišeš program.
Pozdrav!
U programu ili ti softwareu mora biti veća konstanta u debounce delay , od RC konstante na tipkalima.
Tom radnjom smo dobili detekciju zatvorenog ili otvorenog spoja kontakata bez istitravanja. To već spada u grupu poliranih softwarea.
Napajanje PIC-a 16F877 je paralelno postavljenih pinova. Tako da je dovoljno samo jedan blok kondenzator, zalemiti što bliže i što kračih izvoda, a to je idealno na donjoj strani pločice.
To bi bilo u kratkim crtama. Ako si amater, stvarno ti dobro ide, svaka čast!
Pedja089, ti je "maher" za pic basic, njega zamoli da pregleda software. Zato sam na početku pitao kako pišeš program.
Pozdrav!
- sasa45
- Odlično uznapredovao
cek da vidim da li sam razumeo to znaci da u BUTTON komandi vreme kasnjenja mora da mi je veca od RC konstante na tipkama (onih 10mSec sto si rekao)U programu ili ti softwareu mora biti veća konstanta u debounce delay , od RC konstante na tipkalima
EDIT:
Jesam mogu da kazem da sam amater ali sa lektronikom radim sa mnogo "ljubavi" i sa zeljom da radim sa razumevanjem....zato vas i ovoliko i gnjavim za pomoc jer zelim da naucim od boljih od mene...
a sto se projekta tice jedva cekam da ga zavrsim,vec sam jako poceo da budem nestrpljiv da propradi u kompletu i da mogu i ja da otvorim temu u gotovim projektima...a i zelim da vidim kako radi uredjaj koji sam ja i tata sami konstruisali svaki deo masine i sami ga napravili...a i lep je osecaj kad znas da radis projekat koji je vredan nekoliko hiljada eura...
Za 10 usec otprilike je 1K i 10nF. Da me ne ispravljaju oni koji to znaju , treba množiti sa constantom 0.603, ali za praksu je i to dovoljno točno. Na kontakte se postavlja 1 usec do 10 usec. Ako si postavio hardwarsku rutinu za blokadu istitravanje , nije potrebno raditi debounce delay u programu, ali može jedno i drugo. Treba probati. Eksperimentalnim putem se dobiju egzaktni rezultati.
To znači ako sve zbrojimo i ništa ne oduzmemo Shenda, Smješko i ja, dobili smo čevapčiće i pivo!
Pozdrav!
To znači ako sve zbrojimo i ništa ne oduzmemo Shenda, Smješko i ja, dobili smo čevapčiće i pivo!
Pozdrav!
- sasa45
- Odlično uznapredovao
e hvala na savetima sad treba jos samo ja sve to da uradim pa da se javim kako je proslo...
e jos samo pitanje...rekao si da RC clan treba da vezem i na ulaze i na izlaze...
ulaz mislim da sam ukapirao evo je i slika
http://img211.imageshack.us/my.php?image=ulaz.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
a za izlaz ne razumem gde da dodam RC clan
http://img155.imageshack.us/img155/1103/izlaz.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
da li ide paralelno tu sa diodom...tu kod kontakta za spulnu relea ili treba da je stavim negde na drugo mesto...
e jos samo pitanje...rekao si da RC clan treba da vezem i na ulaze i na izlaze...
ulaz mislim da sam ukapirao evo je i slika
http://img211.imageshack.us/my.php?image=ulaz.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
a za izlaz ne razumem gde da dodam RC clan
http://img155.imageshack.us/img155/1103/izlaz.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
da li ide paralelno tu sa diodom...tu kod kontakta za spulnu relea ili treba da je stavim negde na drugo mesto...
Izlaz je u redu! Tu nemaš što stavljati RC konstante.
- sasa45
- Odlično uznapredovao
jeste da je ovo glupo pitanje ali bolje da proverim nego da se stidim da pitam pa da pogresim....Napajanje PIC izvesti sa LC filterima ( 100nF, 100uH )
kalem je 100 mikro henrija
- Feko
- Stariji član
Ajd ubacit cu se ja....po meni je uH (mikro henria) a mH (mili henrija) mada ljudi nekada znaju pisati mH a misle na mikro henria...dakle u pravu si potrebna ti je zavojnica od 100uH (mikro henria).
- sasa45
- Odlično uznapredovao
evo mene ponovo ne mogu da nadjem za LC filter 100uH nasao sam od 150uH da li moze taj i ako moze da li i onda ostaje 100nF ili treba i njega promenuti u nesto drugo...
UUUU kako me nervira ova ploca bas kad mi je bitno da je uradi onda bas strasno zeza...imam razvojni sistem i program mi ok radi naravno bez izlaznih releja....
e sad kad ga prebacim na stampanu plocu koju sam napravio zeza na samom ukljucenju nisam jos ni izlaze ni ulaze prikljucio...samo sam elemente polemio...znaci cim ga ukljucim displej brka...a kad ga iz vise puta ukljucim da displej ok radi onda ne radi mikrocip...posto mu je prvo da ispise na displej dobrodosli,ceka 5sec i onda pocinje podesavanje masine...kad uspem da ga ukljucim i da se na displeju pojavi dobro dosli...tako i ostane ne prebaci mi na pocetna podesavanja....
da li ima tj koliko vi stavljate debljinu vodova i koliki je razmak izmedju vodova kad pravite PCB ploce...I da li mozda duzina vodova utice da mi shema ovako cudno radi...kvarc i kondenzatore sam pazio da su skroz blizu nozica pic-a...
a da posumljao sam i u kvalitet napajanja posto nemam jos taj LC clan pa sam dolemio zice na plocu i napajanje za moju plocu skinuo sa razvojnog sistema,ni onda ne radi dobro...
UUUU kako me nervira ova ploca bas kad mi je bitno da je uradi onda bas strasno zeza...imam razvojni sistem i program mi ok radi naravno bez izlaznih releja....
e sad kad ga prebacim na stampanu plocu koju sam napravio zeza na samom ukljucenju nisam jos ni izlaze ni ulaze prikljucio...samo sam elemente polemio...znaci cim ga ukljucim displej brka...a kad ga iz vise puta ukljucim da displej ok radi onda ne radi mikrocip...posto mu je prvo da ispise na displej dobrodosli,ceka 5sec i onda pocinje podesavanje masine...kad uspem da ga ukljucim i da se na displeju pojavi dobro dosli...tako i ostane ne prebaci mi na pocetna podesavanja....
da li ima tj koliko vi stavljate debljinu vodova i koliki je razmak izmedju vodova kad pravite PCB ploce...I da li mozda duzina vodova utice da mi shema ovako cudno radi...kvarc i kondenzatore sam pazio da su skroz blizu nozica pic-a...
a da posumljao sam i u kvalitet napajanja posto nemam jos taj LC clan pa sam dolemio zice na plocu i napajanje za moju plocu skinuo sa razvojnog sistema,ni onda ne radi dobro...
Možeš slobodno da postaviš taj L, ili umjesto njega otoprnik od 100E. Vodovi su dobri na tiskanoj pločici.
Garant. Nego si ti negdje nešto "zabrljo". Imaš vremena i polako pregledaj gdje si pogrešio? U kojem programu radiš PCB.
Garant. Nego si ti negdje nešto "zabrljo". Imaš vremena i polako pregledaj gdje si pogrešio? U kojem programu radiš PCB.
- sasa45
- Odlično uznapredovao
PCB raim u Protel 98...40milsa mi je sirina vodova a medjurastojanje dva voda je min 13milsa.
a pregledao sam vec pcb i sve mi izgleda ok...sad cu malo da se smirim pa idem ponovo sve detaljno da pogledam...
a pregledao sam vec pcb i sve mi izgleda ok...sad cu malo da se smirim pa idem ponovo sve detaljno da pogledam...
- sasa45
- Odlično uznapredovao
evo mene ponovo...detaljno citam sve sto smo ispisali gore i nasao sam jos jedan nejasan red...
Povečati deburance na ulaznim linijama LCD
Sad se vraćaš na početak priče. To smo govorili kad se programira PIC . To u žargonu znači treba dati vremena LCD da obavi radnju po radnju. LCD je brz u odnosu na tvoje zahtjeve, ali ako nešto je osjetljivo na prijelazne pojave to treba pokušati na razne načine eliminirati. U tvom slučaju PIC može raditi na cca 200kHz, pa umjesto quartza postaviš RC konstantu. Sad vidiš kako još nisi na "TI" sa PICom , a želio bi preći na 18 seriju. Sve u svoje vrijeme!