![Rolling Eyes :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
hvala svima na odvojenom vremenu!
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
sta zneci korpuskularnuRadijacija ima dvojnu prirodu: korpuskularnu i valnu
Taj izraz nije hrvatski, vec je iskrivljen poput mnogih kad ih veliki pametnjakovici - u zelji da se sami pred sobom pokazu velikima i pametnima - koriste, umjesto da ih objasne materinjim jezikom.sasa45 wrote:...a i malo mi pravi problem neki hrvatski izrazi sa kojima se ne srecem svaki dan...
sta zneci korpuskularnuRadijacija ima dvojnu prirodu: korpuskularnu i valnu
Elektro magnetni talasi prolaze kroz sve materije pri cemu im frekvencija ostaje konstantna a brzina i duzina talasa se menjaju...pri prolasku elektromagnetnog talasa kroz neko telo,elektromagnetni talas odaje svoju energiju tom telu(ovo se odnosi na onaj deo tvog pitanja stetnost talasa na coveka ponovicu malo kasnije)....talasi se dele na dve glavne grupe visokofreventni i niskofrekventni talasi.Brzina širenja elektromagnetskih valova (c), valna dužina (λ) i frekvencija (n) povezani su relacijom: c = λn
Niskofrekventni talasi su talasi koji imaju malu frekvenciju i veliku talasnu duzinu...ovi talasi imaju manju energiju...U tu grupu spadaju kozmičke, g i x-zrake
zaboravio sam da dodam i da visokofrekventni talasi osciliraju cestice (fotoni) a kod niskofrekventni su oscilacija energije...(npr. antene TV i radio stanica),
Netočno... to su im osobine, ne sastoje se od toga...sasa45 wrote:Elektro magnetni talasi se sastoje od Frekvencije,Talasne duzine, i Brzine...
Netočno... samo neki valovi imaju dovoljnu energiju da prodiru kroz materiju, a predaja energije je osobina jonizirajučeg zračenja. Kad se govori o zračenju misli se na jonizirajuče zračenje...sasa45 wrote:Elektro magnetni talasi prolaze kroz sve materije pri cemu im frekvencija ostaje konstantna a brzina i duzina talasa se menjaju...pri prolasku elektromagnetnog talasa kroz neko telo,elektromagnetni talas odaje svoju energiju tom telu(ovo se odnosi na onaj deo tvog pitanja stetnost talasa na coveka ponovicu malo kasnije)....talasi se dele na dve glavne grupe visokofreventni i niskofrekventni talasi.
Glupost!sasa45 wrote:zaboravio sam da dodam i da visokofrekventni talasi osciliraju cestice (fotoni) a kod niskofrekventni su oscilacija energije...
Nije!!!sasa45 wrote:e ako je sve ovo gore sto sam napisao i tacno...
Visokofrekventna kratkovalna radijacija povezana je s velikom energijom - da bi nastala takva radijacija mora doći do poremećaja u jezgri ili elektronima unutarnje ljuske atoma.
Na primjer, uzroci mogu biti:
- preskakanje atoma iz ljuske veće u ljusku manje energije, pri čemu se oslobođena energija pretvara u fotone.
- raspad jezgre.
- bombardiranje jezgre s neutronima ili elektronima.
- oscilacija i akceleracija nabijenih čestica.
Priroda takvog zračenja je korpuskularna, jer počiva na česticama, fotonima. U tu grupu spadaju kozmičke, g i x-zrake, koje su jako prodorne
I dugovalno zračenje, koje nastaje promjenom električkog potencijala