Swap file ti je nešto kao radna memorija ali na HDD-u tj u nju se pune i koriste ju svi trenutno pokrenuti programi. Swap file određuju windowsi u odnosu na slobodni prostor HDD-a i mislim da je bolje da je swap file na nekoj drugoj particiji da bi windowsi brže radili i da bi se bolje mogla napraviti defragmentizacija systemskog diska.
...no neka me netko ispravi ako sam u krivu
Evo, podigao sam Ubuntu i sad pišem post sa njega . Imam još neka pitanja jer što se tiče Linuxa, o tome ne znam apsolutno ništa pa bih molio da mi objasnite. Nastavit ćemo temu ovjde: http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... =10&t=5218" onclick="window.open(this.href);return false;
Feko wrote:Skini si Hiren's BootCD 9.6 i na njemu imas sve potrebno!
Kada instaliraš sve, podigneš but sa tog CD-a napraviš image C diska i kada ti se sjebu windowsi na isti nacin sve vratiš natrag...normalno sve ti se vrati na datum kada si napravio image tako da sve što si nakon image-a instalirao moraš ponovo
edit:
Kada ga skineš i spržiš na CD onda cu ti objasniti detaljni postupak...jer na njemu imaš puno stvari, dijagnostickih programa itd itd...
evo ja imam cd...ajde moze kratko uputstvo kako se koristi ne snalazim se bas najbolje...
ok pronasao sam...izvinjavam se sto nisam detaljno procitao postove...kad sam video da se pise o rezanju a to znam preskocio sam postove a posle sam video svoj post tako da dalje znam sta se pisalo i promaklo mi tih nekoliko tvojih postova sa objasnjenjem...
kolika mu je max kompresija...tj da li mu velicina fajla zavisi od velivcine c: ili od kolicine podataka na c:
pitam zato sto ti spominjes 15Gb nekih 5-6Gb.... a meni je c: 80Gb...pa me zanima da li ce moci da mi je kompresuje na jedan dvd...
hm, teško da ce 80Gb stati na 2 DVDa....sve ovisi koliko se podaci daju kompresirati...pa šta imaš toliko na C disku da je 80 Gb ....ti probaj prvo napraviti na jedan disk pa ces vidjeti koliki ce ti image biti pa si sracunaj koliko ce ti DVD-a trebati
nemam ja 80Gb podataka nego mi je c particija 80Gb...pa sam to i hteo da pitam da li je onaj tvoj primer bio 15Gb podataka na c staje na 5-6Gb ili 15Gb particija nevezano za kolicinu podataka na njoj staje na 5-6Gb...
Veličina particije ti ne ovisi o tome koliki će image biti, nego koliko imaš podataka na particiji .
Ja imam C particiju od 30gb i 8gb podataka na njoj. Sve je kompresirano na 3gb... Neki dan sam napravio image. Image ne pržim na nikakav DVD nego ga držim na E particiji.
Ma taj image je super stvar! Šteta što se toga prije nisam sjetio. Sada kad mi se nešta shebe, za 10 min. sve nazad
On to odradi automatski...no uvjek dokumente spremaj na neki drugi disk tj particiju jer se sve vraca na datum kada si pravio image pa tako i gubiš sve podatke nakon tog datuma, zato MyDocuments drži na nekom drugom disku a također i mailove, favorits i bookmarks... backupiraj prije nego što vracas image, a najbolje je za sve to promijeniti putanje da se to drži i snima na nekom drugom a ne na C disku!
A hvala i na savetu i ako se vec pridrzavam toga...ja nista nemam u MyDocuments imam na D: folder MOJKUTAK i tu cuvam sve meni bitne podatke...a mail mi je Gmail.com tako da sa tim nemam problema...
E sad imam sve sad mogu da se bacim na posao...
he he imam ja jos pitanja....ja ovo mogu da odradim sa osnovnim programima koji trebaju na svaki komp...i tako da odradim goust ili kako se vec kaze...i onda kad stavljam sistem na tudji racunar mogu da nabacim ovaj goust i onda samo da nabacim drajvere koji su potrebni i neke dodatne programe ako im jos sta treba i to je to...
U teoriji moze...samo ces onda kod dizanja sistema trebati dati potrebne drivere za njegovu maticnu, graficku itd, no uvijek postoji mogucnost da windowsi negdje zapnu kod podizanja...onda prepicis repair instalaciju