antensko pojacalo za fm
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
antensko pojacalo za fm
ako sam postavio temu o kojoj je bilo reci izvinjavam se ne videh da ima naime radi se o reciveru pionner vsx 417, za koji sam kupio antenu i stavio je na krov zgrade,antena je ona klasicna za fm prijemnike,zeleo bih neko malo bolje i jace pojacalo da probam da pojacam signal koji vec imam vidim sta mogu da postignem ,nasao sam i jednostavnih i komplikovanih sema ali sam se odlucio za jednu za koju mi nedostaje tranzistor 2sc2570 pa me zanima koja je adekvatna zamena za to,u radio klubu nema ni jedan od ponudjenih na ovoj stranici.....i da li se isplati ovo praviti i ima li ko nesto provereno...toliko
http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/activefm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/activefm.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: antensko pojacalo za fm
Vecina tranzistora BF serije ti mogu zamijeniti ovaj. Najvazniji podatak je granicna frekvencija koja treba biti sto visa.
pa reci neki koji ide uz ovaj sklop...pa da probam ovo cudo,mada je to mrka kpa
A sto vrijedi da ti ja navedem neki tip koji nemas gdje nabaviti. Raspitaj se u svom ili susjednim selima u kojima prodaju elemente - sto nude i trazi nesto za tu namjenu. Ako su ozbiljni, predloziti ce ti nesto, a ako nisu, predloziti ce ti gotovo pojacalo "mejd in čajna".
Transistori BFR91, BFR92, BFR96S, BFT97, mislim da bi moralo iči i sa BF199, ma da bi ja radije one od prije napisanih.
Shema pojačala izgleda uredu, ma da mi smeta jedna stvar. Jedan filtarski krug na početku i onda na kraju pojačala. Znači nema sklopa između. To mi deluje jako usko pojasno. Ako pogledamo, da je UKT na području od 88 do 108 MHz, teško če pokriti to celo područje. Barem na izlaznom delu bi trebao biti sklop od dva nihajna kruga sa induktivnom ili kapacitivnom spregom, ma da radioamateri kod transvertera obično stavimo tri. Tako dobijemo širino od prilike 10MHz, što je kod UKT i potrebno.
Moj rezime bi bio, da je pojačalo dobro za pojačanje nekih određenih stanica na širini oko 1MHz, a odaljavanjem od te frekvencije če pojačanje biti manje.
Jednom je bila negdije (možda i u reviji Radioamater saveza radioamatera jugoslavije, znači više godina u nazad) jedna interesantna shema sa isto usko područnim pojačalom, ali sa varikap diodama u nihajnim krugovima. Napajanje je bilo preko koaksialnig kabla, koji se koristio i za priključenje antene i to se je potenciometrom regulisalo od možda 15 do 30V. Samo pojačalo je trebalo za svoj rad 12V a ono regulirano od 15 do 30 je bilo za napon na varikap diode. Tako si zapravo nastavio, koju frekvenciju želiš pojačati.
Pozdrav, Janko
Shema pojačala izgleda uredu, ma da mi smeta jedna stvar. Jedan filtarski krug na početku i onda na kraju pojačala. Znači nema sklopa između. To mi deluje jako usko pojasno. Ako pogledamo, da je UKT na području od 88 do 108 MHz, teško če pokriti to celo područje. Barem na izlaznom delu bi trebao biti sklop od dva nihajna kruga sa induktivnom ili kapacitivnom spregom, ma da radioamateri kod transvertera obično stavimo tri. Tako dobijemo širino od prilike 10MHz, što je kod UKT i potrebno.
Moj rezime bi bio, da je pojačalo dobro za pojačanje nekih određenih stanica na širini oko 1MHz, a odaljavanjem od te frekvencije če pojačanje biti manje.
Jednom je bila negdije (možda i u reviji Radioamater saveza radioamatera jugoslavije, znači više godina u nazad) jedna interesantna shema sa isto usko područnim pojačalom, ali sa varikap diodama u nihajnim krugovima. Napajanje je bilo preko koaksialnig kabla, koji se koristio i za priključenje antene i to se je potenciometrom regulisalo od možda 15 do 30V. Samo pojačalo je trebalo za svoj rad 12V a ono regulirano od 15 do 30 je bilo za napon na varikap diode. Tako si zapravo nastavio, koju frekvenciju želiš pojačati.
Pozdrav, Janko
pa od 80 do 100mhz tacnije od 90 do 100mhz ako je bas usko odredjeno pojacanje,imas li neku dobru preporuku dojadilo i da mi suste stanice nocu dok spavam a muzika na njima vrh
Samo mi napiši, dali možeš nabaviti tranzistor BF982, pa čemo nešto složit.
Pozdrav, Janko
Pozdrav, Janko
Ono pojacalo na gornjem linku ne valja. Tranzistor, sa svojim dielovima je uredu, a nihajni krugovi nisu. Ulazni krug ima uticaj, ali je jako uski, a izlazni nikako da dobijem nešto koristno. Samo za test sam ulazni krug izvadio, a na izlazu sam stavio tri sklopljena nihajna krugova. Zapravo mi je bio gušt da utvrdim, kako se sklapa teorija u praksi . Tranzistor sa svojim dijelovima je po gornjoj shemi i BFR91.
Tako je nastalo ovo http://lea.hamradio.si/~s55wt/Razno/UKV_ojac.JPG , a karakteristika svega toga izgleda ovako http://lea.hamradio.si/~s55wt/Razno/UKV_ojacevalnik.pdf .
Nula je na -20dB što znači, da je pojačanje svega skupa oko 13dB. Označene su granice -3dB i vidi se, da je krivulja u koristnom dielu prilično ravna, što je i poželjeno kod široko pojasnih pojačala.
Ja bi tu radije upotrebio tranzistor BF982 i na ulazu vezja bi stavio još jedan nihajni krug.
Problem je jedino, kako to nastaviti na pravu frekvenciju, bez pravog instrumenta .
"blentavi" ili sam ja možda na krivom putu, ti želiš pojačalo za cielo područje ili želiš slušati samo određeno stanicu, jer bi u tom slučaju ipak bilo bolje nešto usko pojasno .
Pozdrav, Janko
Tako je nastalo ovo http://lea.hamradio.si/~s55wt/Razno/UKV_ojac.JPG , a karakteristika svega toga izgleda ovako http://lea.hamradio.si/~s55wt/Razno/UKV_ojacevalnik.pdf .
Nula je na -20dB što znači, da je pojačanje svega skupa oko 13dB. Označene su granice -3dB i vidi se, da je krivulja u koristnom dielu prilično ravna, što je i poželjeno kod široko pojasnih pojačala.
Ja bi tu radije upotrebio tranzistor BF982 i na ulazu vezja bi stavio još jedan nihajni krug.
Problem je jedino, kako to nastaviti na pravu frekvenciju, bez pravog instrumenta .
"blentavi" ili sam ja možda na krivom putu, ti želiš pojačalo za cielo područje ili želiš slušati samo određeno stanicu, jer bi u tom slučaju ipak bilo bolje nešto usko pojasno .
Pozdrav, Janko
- Feko
- Stariji član
Janko, gdje nabavljaš posrebrenu žicu...imam osjećaj da ti toga imaš na "bacanje" kada si samo za probu ovog pojačala radio sa posrebrenom žicom
Žica je stvarno posrebrena 0,8mm. Nabavio sam jednom kod Conrad_a u Grazu ArtNr: 605603 - 62. Špula košta sada oko 10€ i ima negdije 20m žice. To zapravo jako dugo ne potrošiš, ali se jako lepo lemi . Nije mi se dalo glodati izolacijo sa lakirane Cu žice .
Janko
EDIT: svašta, baš sam pogledao na Conrad stranicu i imaju istu cjenu za srebreno i cinkano žico. Jedino lak žica je malo jeftinija .
Janko
EDIT: svašta, baš sam pogledao na Conrad stranicu i imaju istu cjenu za srebreno i cinkano žico. Jedino lak žica je malo jeftinija .
- Feko
- Stariji član
ajd mi reci jel ima posrebrene žice i da je još i lakirana?
...ne snalazim se baš najbolje na conradu...de mi link do tih žica.
...ne snalazim se baš najbolje na conradu...de mi link do tih žica.
Pozdrav Feko,
kod velikog C ima posrebrene žice od 0,6mm pa do 1,2mm. Čemu bi služila lakirana posrebrena žica? Toga još nisam vidio. Ne sviđa ti se možda to, da nakon nekog vremena oksidira i izgleda crna, jer nekog drugog razloga, kao optičnog, ne vidim. U tom slučaju možeš sam zaštititi nakon lemlenja recimo Plastic sprayem.
Ja tu srebreno žico držim u originalnoj embalaži i ni slučajno ne diram prstima više od onoga, koliko mi trenutačno treba. Zbog toga je i posle nekoliko godina mog vlastništva još uvek sjajna. Kada sam radio veliko pojačalo za 144MHz sa posrebrenim delovima, koristio sam rokavice od pamuka i još uvek nisu oksidirani.
Janko
kod velikog C ima posrebrene žice od 0,6mm pa do 1,2mm. Čemu bi služila lakirana posrebrena žica? Toga još nisam vidio. Ne sviđa ti se možda to, da nakon nekog vremena oksidira i izgleda crna, jer nekog drugog razloga, kao optičnog, ne vidim. U tom slučaju možeš sam zaštititi nakon lemlenja recimo Plastic sprayem.
Ja tu srebreno žico držim u originalnoj embalaži i ni slučajno ne diram prstima više od onoga, koliko mi trenutačno treba. Zbog toga je i posle nekoliko godina mog vlastništva još uvek sjajna. Kada sam radio veliko pojačalo za 144MHz sa posrebrenim delovima, koristio sam rokavice od pamuka i još uvek nisu oksidirani.
Janko
- Feko
- Stariji član
Hvala Janko...dobra ideja sa rukavicama...nema mi druge neko kod CONRAD-a naruciti
...da barem ima manje pakiranje...naravno i jeftinije pa uzeti sve od 0,6mm do 1,2mm
...da barem ima manje pakiranje...naravno i jeftinije pa uzeti sve od 0,6mm do 1,2mm
treba mi da pojacam stanicu koja je na 92,7 mhz sad ako moze nesto malo sire od toga to bi bilo ok
Taj 2SC2570 se koristi u VCR kao izlazno antensko pojačalo, a f mu ide preko 5GHz, tako da ove BF zamjene mogu raditi, ali i ne moraju...
Nađi par starih VCR i raskopaj im onu metalnu kutijicu na kojoj je antenski izlaz za TV, tamo ih mora biti... obično su dva unutra...
Antensko pojačalo ima smisla samo ako imaš prijem te stanice koju želiš slušati i bez pojačala, da podigneš nivo signala. Kako pojačalo pojačava sve, i signal i šum (a dodaje i svoj šum), odnos signal-šum će biti ograničavajući faktor pojačanja! Što je uži spektar koji pojačavaš imaš manje šuma!
Kvalitetna UKV pojačala radila su se i još se rade sa 3SK101 ili 3SK 103 - GaAs fetovima...
Nađi par starih VCR i raskopaj im onu metalnu kutijicu na kojoj je antenski izlaz za TV, tamo ih mora biti... obično su dva unutra...
Antensko pojačalo ima smisla samo ako imaš prijem te stanice koju želiš slušati i bez pojačala, da podigneš nivo signala. Kako pojačalo pojačava sve, i signal i šum (a dodaje i svoj šum), odnos signal-šum će biti ograničavajući faktor pojačanja! Što je uži spektar koji pojačavaš imaš manje šuma!
Kvalitetna UKV pojačala radila su se i još se rade sa 3SK101 ili 3SK 103 - GaAs fetovima...
pa konkretno mi treba za 92,7 sad ne znam dal cu nesto postici....na koji nacin mogu da izostrim tu stanicu tj da izolujem sum taj koji se jalja povremeno nego da pravim pojacalo...
- Feko
- Stariji član
Ako imas mogucnosti staviti vanjsku antenu onda napravi antenu baš za tu frekvenciju i nece ti trebati pojacalo.
imam vec antenu za fm i stoji na zgradi a za antenu samo za 92,t mhz nisam cuo,kako to izgleda?
- Feko
- Stariji član
napraviš usmjerenu yagicu i gdje ju usmjeriš mora da "čupa" signal bez šuma a elemente režeš da budu baš za tu frekvenciju...imao sam negdje dos program za proračun antena no mislim da Janko to ima na dohvat ruke ili
bolje receno u malom prstu...ako te nije mrsko malo piliti-rezati mislim da uspješan rezultat nece izostati.
bolje receno u malom prstu...ako te nije mrsko malo piliti-rezati mislim da uspješan rezultat nece izostati.