Selektor - Switch - on off
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax
-
Selektor - Switch - on off
Postovani molim vas za pomoc, izgubio sam svaku nadu da nesto pametno smislim vezano uz sljedeci problem...
Ovako, imam kontroler koji preko tranzistora okida releje (5v), releji sluze selekciji ulaza u jednom projektu koji trenutno radim, no istu tu funkciju zelim obavljati i sa rucnim preklopnikom (montiranim na sasiju),standardna prica.
Imam remote kontrolu preko daljinskoga...uglavnom 4 funkcije se pale odn. gase kada se okine 1 od 4 tranzistora koji tada provedu i pale releje - standardno. Ta funkcija mi sluzi interno za selektiranje ulaza unutar uređaja no isto tako zelio bih dodati i vanjski selektor - preklopnik (montazni na kucistu) kojim bi se isto mogla vrsiti identicna funkcija.
Kao sto vec pretpostavljate kada se okrene polozaj na preklopniku treba iskljuciti prethodni signal koji prolazi kroz tranzistor i okida relej i ukljuciti drugi i obrnuto, kada se okine neki drugi tranzistor i kroz njega potece struja i okine relej treba iskljuciti prethodno ukljuceni relej ukljucen preklopnikom.
Poanta je u tome sto su mi plocice sa kontrolerom i relejim vec gotove tako da bas trebam neko rjesenje izmedju ploce sa kontrolerom i tranzistorima, preklopnika i ploce sa relejima....
Jedino rjesenje koje ja vidim da se isprogramirapic ili nesto sa kombinacijojm logickih vrata...
Pomagajte... shemu cu uploadirati ovih dana... da vam bude malo jasnije
Hvala Unaprijed....
Ovako, imam kontroler koji preko tranzistora okida releje (5v), releji sluze selekciji ulaza u jednom projektu koji trenutno radim, no istu tu funkciju zelim obavljati i sa rucnim preklopnikom (montiranim na sasiju),standardna prica.
Imam remote kontrolu preko daljinskoga...uglavnom 4 funkcije se pale odn. gase kada se okine 1 od 4 tranzistora koji tada provedu i pale releje - standardno. Ta funkcija mi sluzi interno za selektiranje ulaza unutar uređaja no isto tako zelio bih dodati i vanjski selektor - preklopnik (montazni na kucistu) kojim bi se isto mogla vrsiti identicna funkcija.
Kao sto vec pretpostavljate kada se okrene polozaj na preklopniku treba iskljuciti prethodni signal koji prolazi kroz tranzistor i okida relej i ukljuciti drugi i obrnuto, kada se okine neki drugi tranzistor i kroz njega potece struja i okine relej treba iskljuciti prethodno ukljuceni relej ukljucen preklopnikom.
Poanta je u tome sto su mi plocice sa kontrolerom i relejim vec gotove tako da bas trebam neko rjesenje izmedju ploce sa kontrolerom i tranzistorima, preklopnika i ploce sa relejima....
Jedino rjesenje koje ja vidim da se isprogramirapic ili nesto sa kombinacijojm logickih vrata...
Pomagajte... shemu cu uploadirati ovih dana... da vam bude malo jasnije
Hvala Unaprijed....
Re: Molim pomoć - Selektor - Switch - on off
Ajd uploadaj shemu.
Nemoj zaboraviti assembler file!!
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
-
Pozdrav dobri ljudi,
Ovako kontroler uopce nije bitan u cijeloj prici, a ni assembler file....
Uplodao sam sheme u raru jer su prevelike za uploadati direktno.
Na shemi1 jedan su dva odvojena segmenta tranzistori i preklopnik koji obavljaju istu funkciju na ploči sa relejima.
Na drugoj shemi je Blok shema sto bi mi trebalo da stvar radi...
Kratak opis:
1. Signali A,B,C,D propustani kroz tranzistore koji dolaze sa jedne ploče i signali
A,B,C,D koji se selektiraju preklopnikom na izlazu imaju identičnu funkciju.
2. Bilo koji sljedeći selektirani ulaz treba isključivati drugi i na izlaz okinuti
A,B,C ili D, nevezano kako je odbran tranzistorom ili preklopnikom.
Hvala vam unaprijed,
Sa Postovanjem,
Sake Pliskin
Ovako kontroler uopce nije bitan u cijeloj prici, a ni assembler file....
Uplodao sam sheme u raru jer su prevelike za uploadati direktno.
Na shemi1 jedan su dva odvojena segmenta tranzistori i preklopnik koji obavljaju istu funkciju na ploči sa relejima.
Na drugoj shemi je Blok shema sto bi mi trebalo da stvar radi...
Kratak opis:
1. Signali A,B,C,D propustani kroz tranzistore koji dolaze sa jedne ploče i signali
A,B,C,D koji se selektiraju preklopnikom na izlazu imaju identičnu funkciju.
2. Bilo koji sljedeći selektirani ulaz treba isključivati drugi i na izlaz okinuti
A,B,C ili D, nevezano kako je odbran tranzistorom ili preklopnikom.
Hvala vam unaprijed,
Sa Postovanjem,
Sake Pliskin
- Attachments
-
- Sheme.rar
- (58.95 KiB) Downloaded 185 times
-
Dobri ljudi,
Ama baš nitko ,
ok nestrpljiv sam, svi spavate subotom...
odmarate....
i odmarate....
i odmarate....
Ama baš nitko ,
ok nestrpljiv sam, svi spavate subotom...
odmarate....
i odmarate....
i odmarate....
jednostavno zakaci preklopnik na kontroler, edituj program tako da bira ulaz uvek sa onog na kojem se desila poslednja promena i to je to. ne vidim zasto bi kompliokovao sa logickim kolima i ostalim...
-
Dragi Pedja,
ako sam rekao da je kontroler "out of topic", onda kontroler kao da ne postoji.... postoji samo ono iza...
upce zaboravite da neki kontroler drajva tranzistore....
Pojasnjenje:
Kontroler je zakljucan za citanje, pisanje, iscupan iz nekog drugog davno zaboravljenog vremena, i ono sto radi, radi savrseno... za ono sto ti predlazes dragi Pedja znanje * vrijeme * experimentiranje = neisplativo pogotovo sto stvar radi....
Sa Postovanjem,
Sake Pliskin
ako sam rekao da je kontroler "out of topic", onda kontroler kao da ne postoji.... postoji samo ono iza...
upce zaboravite da neki kontroler drajva tranzistore....
Pojasnjenje:
Kontroler je zakljucan za citanje, pisanje, iscupan iz nekog drugog davno zaboravljenog vremena, i ono sto radi, radi savrseno... za ono sto ti predlazes dragi Pedja znanje * vrijeme * experimentiranje = neisplativo pogotovo sto stvar radi....
Sa Postovanjem,
Sake Pliskin
ondas ubaci jos jedan kontroler. i ulazi ce mu biti izlazi sa postojeceg kontrolera i sa preklopnika. a izlaze mu vezes na reeje. i isprogramiras ga tako da prosledi ulaze na kojima se desila promena. sto znaci ako prebacis rucno on ce proslediti u;laze sa preklopnika, ako promenis sa daljincem on ce proslediti ulaze sa daljinca, to nije nikakav problem uraditi...
Dakle kontroler definitivno otpada...
Logika... za početak, tranzistori iza kontrolera, a ispred logike isto otpadaju... nemaju smisla. Ali bi imalo smisla staviti 4 flip-flopa (recimo 74HC175) i vezati na ulaze kontroler i preklopnik (preko dioda, naravno), a onda tranzistori i releji... E sad bi to trebalo razraditi...
edit -> jesi brz Peđa!
Logika... za početak, tranzistori iza kontrolera, a ispred logike isto otpadaju... nemaju smisla. Ali bi imalo smisla staviti 4 flip-flopa (recimo 74HC175) i vezati na ulaze kontroler i preklopnik (preko dioda, naravno), a onda tranzistori i releji... E sad bi to trebalo razraditi...
edit -> jesi brz Peđa!
-
Hey Dragi pedja,
Hvala ti na brzom odgovoru,
Pogledao sam malo tvoje postove, vidim da si guru za piceve i kontrolere i programiranje istih....
Kada sam postao ovu temu zadnja recenica u kojoj vidim rjesenje je i bila takva kao sto ti predlazes...
Ubaciti jedan kontroler isprogramirati ga i on bi rjesio taj problem... (samo to...)
Mislim da si vidio blok shemu gdje sam i predocio sto mi treba no ostalo je pitanje kako to sloziti ,
a postoje i 3 problema :
1. slab sam u digitalnoj
2. neznam programirati piceve i kontrolere
3. pedja mozda mi mozes dirktno pomoći oko programiranja...
i netko tko ce nesto dodati, ako ce dodati "pa kako neznas" - ne sramim se priznati svoje neznanje....
Sa Postovanjem,
Snake
Hvala ti na brzom odgovoru,
Pogledao sam malo tvoje postove, vidim da si guru za piceve i kontrolere i programiranje istih....
Kada sam postao ovu temu zadnja recenica u kojoj vidim rjesenje je i bila takva kao sto ti predlazes...
Ubaciti jedan kontroler isprogramirati ga i on bi rjesio taj problem... (samo to...)
Mislim da si vidio blok shemu gdje sam i predocio sto mi treba no ostalo je pitanje kako to sloziti ,
a postoje i 3 problema :
1. slab sam u digitalnoj
2. neznam programirati piceve i kontrolere
3. pedja mozda mi mozes dirktno pomoći oko programiranja...
i netko tko ce nesto dodati, ako ce dodati "pa kako neznas" - ne sramim se priznati svoje neznanje....
Sa Postovanjem,
Snake
snakepliskin wrote:... ne sramim se priznati svoje neznanje...
To je početak znanja
-
Dragi Shenda,
Hvala ti na odgovoru,
Slazem se s tobom da bi se tranzistori mogli izbaciti ako ide digitalija iza i ovako ide siknal okidanje iz kontrolera....
Nije ti losa ideja, no ja je pokusavam razraditi vec neko vrijeme i nikako...
Poludio sam vec sa flip flopovima, ili vratima, nili, or, nor itd....
zato sam se i obratio za pomoc....jel sam shvatio da sam ne mogu rijesiti problem,
jednostavno trbam neko rjesenje.... probati cu malo razmisliti oko ovoga sto si predlozio
Shenda, probaj i ti pa ako izadjes s necim konkretnijim super...
Sa postovanjem,
Snake
Hvala ti na odgovoru,
Slazem se s tobom da bi se tranzistori mogli izbaciti ako ide digitalija iza i ovako ide siknal okidanje iz kontrolera....
Nije ti losa ideja, no ja je pokusavam razraditi vec neko vrijeme i nikako...
Poludio sam vec sa flip flopovima, ili vratima, nili, or, nor itd....
zato sam se i obratio za pomoc....jel sam shvatio da sam ne mogu rijesiti problem,
jednostavno trbam neko rjesenje.... probati cu malo razmisliti oko ovoga sto si predlozio
Shenda, probaj i ti pa ako izadjes s necim konkretnijim super...
Sa postovanjem,
Snake
imas ovde sto se tice proghramiranja...
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=3&t=4249" onclick="window.open(this.href);return false;
mada to je u principu skolski zadatak iz digitalne, ako hoces resavati sa logickom kolima. treba da napravis tablicu, minimiziras funkcije i iz funkcija nacrtas semu eto samo toliko
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=3&t=4249" onclick="window.open(this.href);return false;
mada to je u principu skolski zadatak iz digitalne, ako hoces resavati sa logickom kolima. treba da napravis tablicu, minimiziras funkcije i iz funkcija nacrtas semu eto samo toliko
-
Dragi Pedja,
Upravo ovakav odgovor mi ne treba.... bez ljutnje,
Mozda da ti predocim ovako:
(Vrijeme * znanje)* problem koji rjesavas = novac
(Vrijeme * znanje)* problem koji rjesavas < novac koji zaradjujes * ono sto znas
mozes iz toga izvuci razne formule
Sa Postovanjem,
Snake
Upravo ovakav odgovor mi ne treba.... bez ljutnje,
Mozda da ti predocim ovako:
(Vrijeme * znanje)* problem koji rjesavas = novac
(Vrijeme * znanje)* problem koji rjesavas < novac koji zaradjujes * ono sto znas
mozes iz toga izvuci razne formule
Sa Postovanjem,
Snake
ok, ja sam samo hteo pomoci...
onda nadji nekog ko ce ti dati gotovu semu... problem je malo specifican, ali mozda se i moze naci neko gotovo resenje...
onda nadji nekog ko ce ti dati gotovu semu... problem je malo specifican, ali mozda se i moze naci neko gotovo resenje...
-
Dragi Pedja,
Nemoj da se vrijedjas, nismo ovdje da se vrijedjamo....
ljepo sam ti objasnio u cemu je problem i to dokumentirao formulom...
Recimo npr. ja napisem program za pic a ti ga isprogramiras....
Recimo i da odaberes koji pic ti je najlakse za isprogramirati i promjenis samo adrese
ulaznih i izlaznih portova....
A mozes mi ponuditi i gotovo rjesenje, a mozes mi i pomoci konkretno.....
Zamisli kada bi svatko postavio pitanje i da mu kao odgovor lupe tutorial....
Nije bas ono konkretno....Ne bih bio ovdje...jel tako....
Dragi moj Pedja, pomozi mi...
Sa Postovanjem,
Snake
Nemoj da se vrijedjas, nismo ovdje da se vrijedjamo....
ljepo sam ti objasnio u cemu je problem i to dokumentirao formulom...
Recimo npr. ja napisem program za pic a ti ga isprogramiras....
Recimo i da odaberes koji pic ti je najlakse za isprogramirati i promjenis samo adrese
ulaznih i izlaznih portova....
A mozes mi ponuditi i gotovo rjesenje, a mozes mi i pomoci konkretno.....
Zamisli kada bi svatko postavio pitanje i da mu kao odgovor lupe tutorial....
Nije bas ono konkretno....Ne bih bio ovdje...jel tako....
Dragi moj Pedja, pomozi mi...
Sa Postovanjem,
Snake
ne vredjam se ni najmanje. sad nemam na cemu raditi, jer mi je sve u stanu, a iskreno nemam bas ni vremena...
-
Dragi pedja,
Zao mi je sto nisi blize,
da ti posle dve tri pive sve objasnim....
sve bi se dogovorili....
Sa Postovanjem,
Snake
Zao mi je sto nisi blize,
da ti posle dve tri pive sve objasnim....
sve bi se dogovorili....
Sa Postovanjem,
Snake
Ovo je malo off...
Interesantno razmišljanje... koje se može prevesti i kao ->
"Ja bi jeo ribu, ali me nemojte učiti kako se riba lovi! I nemoj da mi ko slučajno da štap i udicu, ja to ne znam!"
Postoji samo jedna solucija - ribarnica
"Ali tamo se mora platiti!"
Tako je!
Btw. očigledno je da svoje vrijeme znaš cijeniti... i da znaš da se vrijeme i znanje plaćaju! Čak si to i egzaktno matematički formulirao... Sad samo uvrsti neke jedinice i cijenu po jedinici vremena... ali ne u pivama... to je i više nego jeftino!
Interesantno razmišljanje... koje se može prevesti i kao ->
"Ja bi jeo ribu, ali me nemojte učiti kako se riba lovi! I nemoj da mi ko slučajno da štap i udicu, ja to ne znam!"
Postoji samo jedna solucija - ribarnica
"Ali tamo se mora platiti!"
Tako je!
Btw. očigledno je da svoje vrijeme znaš cijeniti... i da znaš da se vrijeme i znanje plaćaju! Čak si to i egzaktno matematički formulirao... Sad samo uvrsti neke jedinice i cijenu po jedinici vremena... ali ne u pivama... to je i više nego jeftino!
- Feko
- Stariji član
....što bi u prijevodu značilo da Peđa kaže okvirnu cijenu od par stotina € i rok isporuke 30 dana