Racunarski problemi

Forum o svemu i svačemu, ALI vezanim za elektroniku.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
Che

Racunarski problemi

Post by Che »

Pozdrav...

Novi sam ovdje, a kako vidim dosta se razumijete oko elektronike. Mislim da bi mi mogli pomoci.

Problem je sljedeci.

Prilikom koristenja racunara desava se da se comp sam restartuje, poslje restarta je nemoguce podici sistem ako ga ja sam ne restartujem manualno 5-6 puta. Ponekad ni to nije dovoljno nego ga moram iskljuciti iz napona pa ponovo ukljuciti, tada dize sistem bez problema.

Neku noc prilikom restartovanja sam cuo jako pistanje na zvucnicima, pistanje s prekidima.

Ne mogu biti pametan da odgonetnem do cega je, zasto se to sve desava?

Radio sam skeniranje s Avastom, nasao 4 trojanca koja sam obrisao, poslje toga sam obrisao Avast, instalirao Kaspersky, s njim sam nasao 8 trojanaca koje je takodje obrisao, radio sam skeniranje s Vortex toolsima, blokirao 80 000 stranica s kojih su se skidali trojanci, i blokirao bruku malware-a. Sada sam obrisao Kaspersky i instalirao NOD s licencom, ishao na skeniranje i nije nasao nist. Radio sam i disc, ram, i memory scan, sve troje je 100% ispravno.

Trenutna temperatura je

HDD - 28 C
GPU Core - 62 C
AMD Core 1 - 2 do 4 C / Core 2 - -4 do - 1

Komponente su sljedece

AMD Athlon 64 X2 Dual Core
Core Processor 4000+
2.11 GHz, 2 GB RAM ( G.SKILL RAM )
256 Grafika
Operativni sistem Microsoft Windows XP, Professional, Vista Look and Vortex tools.

Unaprijed hvala.
Feko
Stariji član
Stariji član

Re: Racunarski problemi

Post by Feko »

hm, može biti svašta, kada pišti kod paljenja ili je u pitanju memorija ili grafička kartica....jedino kako to možeš riješiti je da mijenjaš dio po dio...probaj drugu grafičku, pa probaj promijeniti RAM, može biti i sama matična a može i ispravljač...sad sam ti skoro sve nabrojao, no svakako probaj tako. Povadi sve što imaš a što ti ne treba dok isprobavaš..daklem odvoji sve dodatne PCI i ostale kartice diskove ostavi samo systemski disk, matičnu i memoriju pa vidi...ako i dalje zeza onda moraš od nekoga posuditi drugi DDRAM i grafičku, pa napajanje...ako ne pomogne onda je matična otegla papke :wink:
srdjan_bss
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by srdjan_bss »

I meni se slicno desavalo sa starim kompom da mi se sam resetuje nekoliko puta i kada sam ga odnio na profesionalni servis utvrdili su mi da je kvar u HDD-u(vjerovatno ili je "crko" ili je bio ostecen)pa sam ga zamijenio novim HDD-om
http://www.pik.ba/artikal/512243/led-strip-letvice-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crvena-tuba.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Che

Post by Che »

Danas me je smarao pri paljenju...nije htio da digne sistem odmah.

Kada ga je digao, opetertio sam ga sa svakojakim glupostima, download, upload, winamp, msn i josh kilometar stvari...nije se restartao

Radio 3 sata bez prestanka..... Ugasio ga pa upalio nakon nekih sat sat i po vremena, vech sam online 4 sata i nije se restartovao.

Razlika je u tome shto sam centralnu podigao na stol i skinuo lim s centralne...
Asmir_Hadzic
Napredujem
Napredujem

Post by Asmir_Hadzic »

hmm meni to zvuci kao da se pc grije ? Da nije blizu zida bio ? Ako si skinuo lim i sad radi normalno to je vjerovatnoda nije imao ventilaciju zraka ili prasina unutra ?

Naravno to je jedan od mogucih uzrokaa
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

koliko komponenti imas u kompu..broj hardova,rezaca i slicno....i koliko ti je W napajanje....da ti nije slabo napajanje za tvoj komp i onda ako ti je malo slabije hladjenje ili vruci vazduh oko kompa da ti dodje do gasenja same naponske jedinice....ili ako imas monofaznu struju a zimi dosta trosis struje pa dolazi do velikog pada napona, znaju elektroliti u napajanju da se osuse i da zbog toga lose radi komp...
mirzza
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by mirzza »

To je lako moguce da se nesto desava oko procesora jer on sam sebe stiti ako predje neku odredjenu temperaturu on se sam restartuje.

Pa sad otvori i vidi jel ti ladnjak od procesora zaprljan pa ne moze od te prasine da ventilator hladi, onda skini ventilator i ocisti hladnjak.
Takodje pogeledaj da ti nije postolje puklo od procesora zna puknut jedan zubac od onog sto cuva.

Meni se znalo desavat da je sve uredu samo da je do sistema, pa se rastartuje.

eto to za sad provjeri pa cemo vidit dalje..
sasa45
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by sasa45 »

bice da si u pravu nisam dobro procitao njegove podatke....

GPU Core - 62 C

A automatske zastite su pretezno podesene na 70 C....proveri zaprljanost procesora i moj ti je savet zameni pastu izmedju procesora i hladnjaka...jer ako se pregrevao jako isusi se pasta i onda ne provodi toplotu....
pepi
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by pepi »

Meni je tako cooler otiso. Komp se restarto, a procesor grijo na 100˚C (to nisam odmah skuzio)
Cooler se je vrtio - al nisam primjetio da je brzina manja i da ima hrpa prasine oko onih rebarca. Kompresorom ga treba dobro ispuhat

Mogo bi napravit neku tubu pa hladit tekucim dusikom ili onim suhim ledom :)
Post Reply