Sema za Neo model:tv-1426S

Diskusija o popravkama raznih elektronskih aparata. Njihove sheme, dorade i slično.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF

Post Reply
stefan_2009
Penjem se :)

Sema za Neo model:tv-1426S

Post by stefan_2009 »

treba mi sema za Neo model:tv-1426S.
ovaj tv je doshao sa poduveni elektrolit 100mf160v i od vertikala tri kondenzatora isto poduveni.
promenio sam i tv je radio normalno nekoliko dana.onda su mu ispucali sve elektrolite i te sto sam menjao i sve ostale i u tonskom deo,oko vn trafo.mreza ima samo jedan mrezni elektrolit dali je problem u njemu ili treba da menjam blokove u mrezu.Ovo se desilo dok tv je bio u stend-by. hfala
vbmaster
Pravo uznapredovao :)

Re: Sema za Neo model:tv-1426S

Post by vbmaster »

Ocigledno je da ti je neispravan mrezni stepen jer na izlazu daje povisene napone i zbog toga ti eksplodiraju elektroliti..bices srecan ako su samo elektroliti u pitanju...vidi sta je u mrezi i menjaj sve redom i obavezno proveri napone na sekundaru kad zavrsis...
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Ne bi štel mešati, nisasm odatle! Ali sve mi nekako izgleda da si okrenuo polaritet elka. Nije uvijek oznaka mjesta elka šrafirana ili bojna strana na ploči -pol elka. Ima TV i uređaja obrnuto označenih to da je na tom mjestu + elka. Provjeri!
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
stefan_2009

Post by stefan_2009 »

jasno sam rekao da prvi put bili su tri elektrolita,promenio sam i tv je radio edna nedela.nemoze da sam stavio obratno polaritet i tv da radi edna nedela.hfala
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Jesi li uradio ovo sto sam ti rekao na
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... 347#p55721" onclick="window.open(this.href);return false;
ili nisi ni gledao jer postavljas pitanja svuda.
Alexa
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by imocanin »

Imao sam slican problem sa nekom kineskom sasijom...nisam uopce tio da razmisljam sta je u kvaru nego sam prominio sve u primaru i sekundaru i sve elektrolite na ploci...jer sam ima slucaj da popravim dio...nakon par dana opet isti servisira...onda mi puka film i sve prominio :D
Cirkus Kolorado :D
vbmaster

Post by vbmaster »

To je najbolje resenje....najgori su ti periodicni kvarovi, ako svaki put budes menjao sve sto otkaze, neces se ti 'leba najesti od ovog posla!
stefan_2009

Post by stefan_2009 »

promenio sam sve sta mi bilo sumnjivo za sada radi pa videchemo.pozdrav svima
Drago_Zg
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by Drago_Zg »

Upravo zbog ovakovih kvarova, svakako je, isplativo i poželjno napraviti ESR metar. Nakon dva, tri popravka on se već isplati.
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
stefan_2009

Post by stefan_2009 »

Mozes mi objasniti sta znaci ESR-metar?
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Što je ESR?
"ESR" je kratica za ekvivalentni serijski otpor. ESR je jedna od karakteristika koja određuje performanse elektrolitskog kondenzatora. Nizak ESR je poželjan u kondenzatorima, jer struja kroz kondenzator izaziva njegovo zagrijavanje uslijed gubitaka zbog otpora. Zagrijavanje ubrzava propast kondenzatora ubrzano isušujući elektrolit. Tijekom životnog viejka kondenzatora ESR se često povećava 10 do 30 puta ili čak izaziva kratki spoj. Tipičan nazivni životni vijek elektrolita od 2000 do 15,000 sati znatno ovisi o radnoj temperaturi okoline. S povećanjem ESR-a, filtrirajuća svojstva kondenzatora se smanjuju i na kraju sklop ne funkcionira ispravno.
Zašto su ESR metri korisni?
Tipični ispitivač kondenzatora mjeri kapacitet (obično u mikrofaradima) kondenzatora koji se ispituje. Neki napredniji sklopovi mjere čak i gubitak struje. Većina ovih testera zahtijevaju skidanje kondenzatora sa sklopa. Osim ako kondenzator nije potpuno neispravan, takvi uređaji neće detektirati visoku ESR vrijednost. U prosječnom sklopu može biti na desetke ili stotine kondenzatora. Skidanje svakog pojedinačnog kondenzatora zamoran je posao i postoji opasnost oštećenja tiskane pločice. Ovaj tester koristi izmjeničnu struju niskog napona (250 mV) visoke frekvencije (150 kHz) kako bi očitao ESR vrijednost kondenzatora u sklopu. Testiranje unutar sklopa moguće je zbog niskoga napona koji se koristi pri mjerenju. Napon je dovoljno nizak da se solid state elementi uopće ne pobuđuju i ne utječu na nisku vrijednost otpora koju pokušavamo izmjeriti. Dosta ispitivača kondenzatora će se oštetiti ako pokušate ispitati nabijeni kondenzator. Ovaj sklop je kondenzatorski je odvojen i može izdržati naboj od 400 V istosmjerno na kondenzatoru (ali pazite na prste!). ESR ispitivač neće detektirati kratkospojene kondenzatore jer će oni imati vrlo nisku ESR vrijednost. Kada pokušavate pronaći kvar u sklopu, trebat će vam nekoliko instrumenata, uključujući vaš nos, voltmetar i osciloskop kako biste locirati sve moguće izvore kvara. Prema mom iskustvu, ESR metar pronalazi 95 posto problema i potencijalnih problema s kondenzatorima.
Feko
Stariji član
Stariji član

Post by Feko »

Kako mi fali "edit" :lol:
http://www.elektronika.ba/forum/viewtop ... f=9&t=4201" onclick="window.open(this.href);return false;
imocanin
Odlično uznapredovao
Odlično uznapredovao

Post by imocanin »

Iznenadjujuce je kolike su oscilacije u cijenama...tako izmedju chipoteke i orbiter-a npr elco od 470uF/400V na 10 komada je razlika oko 400kn
Attachments
usporedba.jpg
usporedba.jpg (5.2 KiB) Viewed 5443 times
Cirkus Kolorado :D
Post Reply