a da se isplati sigurno bi svi to kupovali i prodavali energiju, a posto toliko tvrdis da se isplati uzmi kredit, kupi to i ja se kladim da neces uspeti ni kredit za 2 godine da otplatis, ako otplatis ja te castim jos jednim takvim sistemom

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Sumnjam da bi i HEP kupovao 5 puta skuplju struju a vama prodavo 5 puta jeftiniju, tim oću reć da vi trošite prvo svoju energiju a tek onaj višak koji nepotrošite prodate HEP-u, a na 1kW zarada na višku neće bit baš izražena.selec1 wrote:...treba svoju prodavat a njihovu trosit
Pa to je ono što sam rekao a ovo je u stvari traženje rupe u zakonuzen-x wrote:![]()
![]()
![]()
Mislio sam da sam sve ovo objasnio u svom postu ali čini se da nisam
Znači da bi mogo prodavat 5 puta skuplju struju svojeg solarnog sustava a trošit pet puta jeftiniju HEPovu struju moro bi imat dva priključka, s tim da na ovom preko kojeg misliš prodavat struju ne bi smio trošit struju jer inače ne bi bio u zaradi nego bi PLATIO jeftiniji račun za struju. Za neupućene: kad imate bilo kakav sustav za proizvodnju električne energije i želite prodavat struju koju proizvedete morate si nabavit dvosmjerno brojilo. Dvosmjerno brojilo (ovo se može logički zaključit), laički rečeno, ima mogućnost zbrajanja kWh i mogućnost oduzimanja kWh. kWh vam se zbrajaju kad trošite struju od HEPa, a oduzimaju se kad "dajete" struju HEPu, što će reč: ako imate samo jedno brojilo/priključak morate trošit svoju struju a onda ako se nađe višak to prodajete HEPu a ako vaš sustav nije dovoljan za vaše potrebe onda nadopunjavate potrošnju iz mreže od HEPa. Ako imate dva priključka onda brojilo koje je priključano na vaš sustav broji samo kWh predane u mrežu (nikad nisam vidio dvosmjerno brojilo ali vjerovatno je riječ o brojilu s dva brojčanika), i dok prvi brojčanik broji potrošenu struju (u ovom slučaju stoji na nuli) drugi broji do (koliko već proizvedete)kWh. Onda dođe inkasator, upiše potrošeno 0kWh, predano (koliko već proizvedete)kWh, to zbroji i dobije da vam je HEP dužan platit 3,4kn*(koliko već proizvedete)kWh. S tim da vjerovatno ne bi mogli prijavit oba priključka na svoje ime već bi morali jedan prijavit na nekog drugog (npr. tetu iz Njemačke). Ovo se zove: RUPA U ZAKONU. Ko zna možda bi prošlo da napraviš priključak na garažu.
![]()
![]()
![]()