Vitroplast ili pertinaks?
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
- srdjan_bss
- Odlično uznapredovao
Vitroplast ili pertinaks?
Pozdrav.Zanima me da li je bolji vitoplast ili pertinaks i kakva je uopste razlika izmedju ova dva materijala?Koji vi materijal najvise koristite?(ja radim na pertinaksu jer mi je jeftiniji)
Last edited by srdjan_bss on 21-02-2009, 22:48, edited 2 times in total.
http://www.pik.ba/artikal/512243/led-strip-letvice-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crvena-tuba.net" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pik.ba/artikal/512227/mini-f ... redajnik-/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.crvena-tuba.net" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Vitoplast ili pertinaks?
Da jeftiniji, ali slabiji, ja koristim vitroplast, malo je skuplji, ali je kvalitetniji, tvrđi i trajniji 

Kako virtoplast moze biti trajniji?
Kako ne može, naslov teme promjeni, radi se o VITROPLASTU.
Re: Vitroplast ili pertinaks?
Mislim da je nemoguce, kao da sad recem da je plasticna boca trajnija od staklene 

ma daj sta lupate gluposti. vidjao sam pertinax star po 30-40 godina, pa mu nista ne fali.
verovatno cemo svi pocrkati pre nego sto se nae plocice raspadnu, nebitno dali su od pertinaksa ili vitroplasta....
plocice sluze samo da nose delove na sebi...
verovatno cemo svi pocrkati pre nego sto se nae plocice raspadnu, nebitno dali su od pertinaksa ili vitroplasta....
Dok se radi o običnim uslovima je to istina. Ali kada neka sprava radi u uslovima povečane temperature, treba napomenuti, da pertinaks mnogo rado razpadne.pedja089 wrote:ma daj sta lupate gluposti. vidjao sam pertinax star po 30-40 godina, pa mu nista ne fali.
Jeste vitroplast je kao material čvršči. No moglo bi se debatirati jel to bolje ili nije. Ako čvrstoču ne trebamo onda nam vitroplast samo uništava burgije.
Kada se radi o štampanim kolima za visoke učestanosti treba biti oprezan. Pertinaks t tom slučaju nije baš dobar material jer ima mnogo veče gubitke. Na pertinaksu je praktički nemoguče napraviti neki štampani propusni filter učestanosti recimo oko 1 Ghz, dok se na vitroplastu to obično pravi.
Mnogo manje poznat a za jako visoke frekvencije obavezan je teflonski laminat. kako izgleda možete vidjeti u LNA od satelitske TV (oko 11GHz). Treba napomenuti, da je to jako skup material, pa se ga u amaterske svrhe u glavnom ne koristi.
No ima nekih majmuna (medžu njima sam i ja) koji ipak bacaju lovu za te stvari.
pedja089 wrote:ma daj sta lupate gluposti. vidjao sam pertinax star po 30-40 godina, pa mu nista ne fali.
To mu ja pokusavam objasniti. Koristim vitroplast zato da tupim borere na njemu i da mi traje 500 godina umjesto 300 a ne radim uređaje koji rade na visokoj frekvenciji

ja koristim vitroplast zato sto imam jedno 10 fotooslojenih plocica u ladici
inace kad god narucim fotooslojeni pertinaks njega nemaju... a 10dinara gore dole mi nista ne znaci...

Vitroplast se buši sa vidija svrdlima. Ako bušimo sa svrdlom za željezo, što je uobičajno, jasno da zatupi vrh svrdla. Svrdlo sa vidija vrhom 0,8 mm košta 35 Kn.
[URL=https://meettomy.site]Beautiful Womans in your city[/URL]
Uglavnom koristim vitroplast i bušim ga dijamantnim zubarskim svrdlima... ne znam cijenu, uglavnom, kad mi trebaju skoknem do kolega stomatologa
Jednostavno i precizno. Ta svrdla su napravljena tako da su sigurna - ne pucaju, (koje bi kino bilo da pucaju u ustima pacijenata!)

Jednostavno i precizno. Ta svrdla su napravljena tako da su sigurna - ne pucaju, (koje bi kino bilo da pucaju u ustima pacijenata!)

Ja imam virtoplasta neoslojenog pa ga sam sprejam. Ne uspije ploca bas svaki put..pedja089 wrote:ja koristim vitroplast zato sto imam jedno 10 fotooslojenih plocica u ladiciinace kad god narucim fotooslojeni pertinaks njega nemaju... a 10dinara gore dole mi nista ne znaci...

i ja sam to radio, da kazem uspe svaki 3-4 put. tako da mi se ne ispati, pa dok se osusi, pa ovo pa ono. cak sam drzao plocice na gramofonu(malo ga nakrivim) pa se onda lak ravnomernije rasporedi.... pa se onda uvek nadje nekopametan pa iskljuci gramofon, kaze samo se dzabe vrti pa se slije lak na jednu stranu, pa pizdarije 

Meni od 5 puta uspije 3-4 puta
Stavim plocu u kutiju od cipela, posprejam, brzo zatvorim kutiju da ne upada prasina i stavim to ispod kreveta. Lak je suh za mozda 2h
Inace uspije svaki put, ali imam neki lak star preko godinu dana

Stavim plocu u kutiju od cipela, posprejam, brzo zatvorim kutiju da ne upada prasina i stavim to ispod kreveta. Lak je suh za mozda 2h
Inace uspije svaki put, ali imam neki lak star preko godinu dana
ja sam koristio foropozitiv 20 i njemu je trebalo bar 12H da se stvrdne inace i ja sam samo poklapao poklopcem od kutije.
Nije mi problem oprat sa NaOH i ponovo nasprejat kad ne uspije, nego je problem sta na pocetku treba ribat plocicu sa onim za lonce 

- Feko
- Stariji član
Ima tava i bez teflona
Shenda, koliko dugo duraju ti zubarski boreri....mogao bih do zubara...nisam bio vec 2 godine

Shenda, koliko dugo duraju ti zubarski boreri....mogao bih do zubara...nisam bio vec 2 godine

Duraju...
Precizno, pola godine, godinu... To ti ne mogu reći, ovisi o kvaliteti (i tu ima kineza), koliko ih koristiš... Uglavnom su oko 50 puta dugotrajniji, trebaš se naviknuti da radiš sa njima... posebno je bitna brzina bušilice, da se od temperature ne raskali vrh, bolje je bušiti nešto sporije...
Ja sve rupice prvo izbušim sa 0,6 ili 0,7mm, a onda one koje treba proširiti idem širim svrdlom, koje i ne mora biti dijamantno...
Tih svrdla imaš različitih oblika vrha, okruglih, valjkastih... meni je najbolji konusni. Kad ih budeš vidio, skužičeš o čemu pričam!
Pravac zubaru
Dvije godine
Sram te bilo 
Precizno, pola godine, godinu... To ti ne mogu reći, ovisi o kvaliteti (i tu ima kineza), koliko ih koristiš... Uglavnom su oko 50 puta dugotrajniji, trebaš se naviknuti da radiš sa njima... posebno je bitna brzina bušilice, da se od temperature ne raskali vrh, bolje je bušiti nešto sporije...
Ja sve rupice prvo izbušim sa 0,6 ili 0,7mm, a onda one koje treba proširiti idem širim svrdlom, koje i ne mora biti dijamantno...
Tih svrdla imaš različitih oblika vrha, okruglih, valjkastih... meni je najbolji konusni. Kad ih budeš vidio, skužičeš o čemu pričam!

Pravac zubaru

Dvije godine

- Attachments
-
- Zubizareta.jpg (95.41 KiB) Viewed 8737 times