Solarni sustav 1Kw
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Solarni sustav 1Kw
nikako ne mozes biti u plusu. kao sto darilo kaze mozes smanjiti racun. ali to se ne isplati. da je prica o par stotina KW ili mozda par MW onda bi bilo svrhe pricati o tome...
a da se isplati sigurno bi svi to kupovali i prodavali energiju, a posto toliko tvrdis da se isplati uzmi kredit, kupi to i ja se kladim da neces uspeti ni kredit za 2 godine da otplatis, ako otplatis ja te castim jos jednim takvim sistemom
a da se isplati sigurno bi svi to kupovali i prodavali energiju, a posto toliko tvrdis da se isplati uzmi kredit, kupi to i ja se kladim da neces uspeti ni kredit za 2 godine da otplatis, ako otplatis ja te castim jos jednim takvim sistemom
a mozda bi i moglo biti isplativo...ili to s 2 prikljucka...al opet kolko kosta prikljucak?
ili da postoji mogucnost da ti hepu prodajes svoju struju....a kupujes njihovu, tak si u plusu...ili bar pozitivnoj nuli
ali ovo bi bila najbolja kombinacija s bilo kakvim sustavom za proizvodnju el. energije iz obnovljivih izvora...jer ti netrebaju akumulatori koji su dosta skupi...nego koristis hepove kapacitete
ja mislim da je to dobra stvar...
a i zivotni vjek solarnih ploca je ja mislim 5 godina, tak da bi se sigurno isplatile, i jos dodatno zaradilo
ili da postoji mogucnost da ti hepu prodajes svoju struju....a kupujes njihovu, tak si u plusu...ili bar pozitivnoj nuli
ali ovo bi bila najbolja kombinacija s bilo kakvim sustavom za proizvodnju el. energije iz obnovljivih izvora...jer ti netrebaju akumulatori koji su dosta skupi...nego koristis hepove kapacitete
ja mislim da je to dobra stvar...
a i zivotni vjek solarnih ploca je ja mislim 5 godina, tak da bi se sigurno isplatile, i jos dodatno zaradilo
- juka vk
- Pravo sam se raspisao :)
pa , i pricamo o tome da se spoji na HEP-ovu mrežu, a vjek trajanja solarnih ploca je 30g mada se rok trajanja sve više po povećava
@pedja089
i vec samo gore naveo da nije isplativost dugorocna nego kratkorocna
A ne razumijem zasto ste tako skepticni, pa da se stavis solarni sustav na kucu sigurno ce ti biti manji racun za struju (mislim da je to svima jasno) i ako se jos spojis na mrežu tako da višak energija prodajes HEP-u onda ces jos dobiti navaca(sad neznam koliko bi to bilo, ovisi o velicini kuce i vrsti trosila), nek se ono sto prodas i sto kupis od HEP-a izjednaci ti si u plusu, imaš besplatnu struju 30godina, i onda promjenis solarne ploce koje ce za 30 godina biti bolje efikasnije i jeftinije, a i onako ih neces ti mjenjat nego tvoja djeca (naravno ako ih budes pravio )
zamisli da imas besplatnu struju, 300kn mjesecno puta 12 mjeseci, i to je 3600kn godisnjem , a za 30 godina je to 108 000kn, ali mislim ba bi zarada bila i veca, jel je cijena struje kad je prodajes 3 puta veca od one kad ju kupis!!!
Znaci ovo je slucaj kad su na nuli(prodano/potroseno), ali mislim da bi ipak bio u plusu, Evo izracuno sam, da si u plusu 100kn, a da potrosis 300kn "svoje" struje, to ti je +400kn i u 30g zarada je 144 000, i za 11 ipo godina isplatis investiciju, i onda zaradujes
ali treba naci podatak koliko stvarno mozes zaraditi, sa sustavom pa onda racunati,
Npr kod mene u kuci radi TV PC i svijetla i bojler, i razni adapteri za telefone i sl, i to je to
@pedja089
i vec samo gore naveo da nije isplativost dugorocna nego kratkorocna
A ne razumijem zasto ste tako skepticni, pa da se stavis solarni sustav na kucu sigurno ce ti biti manji racun za struju (mislim da je to svima jasno) i ako se jos spojis na mrežu tako da višak energija prodajes HEP-u onda ces jos dobiti navaca(sad neznam koliko bi to bilo, ovisi o velicini kuce i vrsti trosila), nek se ono sto prodas i sto kupis od HEP-a izjednaci ti si u plusu, imaš besplatnu struju 30godina, i onda promjenis solarne ploce koje ce za 30 godina biti bolje efikasnije i jeftinije, a i onako ih neces ti mjenjat nego tvoja djeca (naravno ako ih budes pravio )
zamisli da imas besplatnu struju, 300kn mjesecno puta 12 mjeseci, i to je 3600kn godisnjem , a za 30 godina je to 108 000kn, ali mislim ba bi zarada bila i veca, jel je cijena struje kad je prodajes 3 puta veca od one kad ju kupis!!!
Znaci ovo je slucaj kad su na nuli(prodano/potroseno), ali mislim da bi ipak bio u plusu, Evo izracuno sam, da si u plusu 100kn, a da potrosis 300kn "svoje" struje, to ti je +400kn i u 30g zarada je 144 000, i za 11 ipo godina isplatis investiciju, i onda zaradujes
ali treba naci podatak koliko stvarno mozes zaraditi, sa sustavom pa onda racunati,
Npr kod mene u kuci radi TV PC i svijetla i bojler, i razni adapteri za telefone i sl, i to je to
- juka vk
Evo članak http://www.metro-portal.hr/vijesti/ekos ... ati-struju" onclick="window.open(this.href);return false;
kaze da se neisplati trositi svoju struju nego je prodavati hep- jel 1KWh dode 3,40kn, znaci vi ako potrosite svoj kolvat ustedili ste 1 kn jel toliko za njega placate hepu, a ako ga prodate hepu za 3,40kn, pa ga onda kupite za 1kn, zako da zaradite 2,40kn
kaze da se neisplati trositi svoju struju nego je prodavati hep- jel 1KWh dode 3,40kn, znaci vi ako potrosite svoj kolvat ustedili ste 1 kn jel toliko za njega placate hepu, a ako ga prodate hepu za 3,40kn, pa ga onda kupite za 1kn, zako da zaradite 2,40kn
pa bas sam to htel reci...da treba svoju prodavat a njihovu trosit
- juka vk
bilo bi dobro kad bi postojao uređaj koji nije jako skup a da mjeri kolicinu energije koju bi mogao proizvest, i stavis ga na kucu i mjeris koliko po metru kvadratnom proizvodi struje!!!
- Dariolo
- Odlično uznapredovao
Sumnjam da bi i HEP kupovao 5 puta skuplju struju a vama prodavo 5 puta jeftiniju, tim oću reć da vi trošite prvo svoju energiju a tek onaj višak koji nepotrošite prodate HEP-u, a na 1kW zarada na višku neće bit baš izražena.selec1 wrote:...treba svoju prodavat a njihovu trosit
- Feko
- Stariji član
Ima logike, to sto drzava financira poticanje obnovljivih izvora ne znaci da mozes sve prodavati a 5 puta jefninije kupovati. Vjerojatno prica ide da trosis HEPovu struju i njima prodajes proizvedenu struju pa se potrosena oduzima od prodane i sto ostane oni plate 5 puta vise
Mislio sam da sam sve ovo objasnio u svom postu ali čini se da nisam Znači da bi mogo prodavat 5 puta skuplju struju svojeg solarnog sustava a trošit pet puta jeftiniju HEPovu struju moro bi imat dva priključka, s tim da na ovom preko kojeg misliš prodavat struju ne bi smio trošit struju jer inače ne bi bio u zaradi nego bi PLATIO jeftiniji račun za struju. Za neupućene: kad imate bilo kakav sustav za proizvodnju električne energije i želite prodavat struju koju proizvedete morate si nabavit dvosmjerno brojilo. Dvosmjerno brojilo (ovo se može logički zaključit), laički rečeno, ima mogućnost zbrajanja kWh i mogućnost oduzimanja kWh. kWh vam se zbrajaju kad trošite struju od HEPa, a oduzimaju se kad "dajete" struju HEPu, što će reč: ako imate samo jedno brojilo/priključak morate trošit svoju struju a onda ako se nađe višak to prodajete HEPu a ako vaš sustav nije dovoljan za vaše potrebe onda nadopunjavate potrošnju iz mreže od HEPa. Ako imate dva priključka onda brojilo koje je priključano na vaš sustav broji samo kWh predane u mrežu (nikad nisam vidio dvosmjerno brojilo ali vjerovatno je riječ o brojilu s dva brojčanika), i dok prvi brojčanik broji potrošenu struju (u ovom slučaju stoji na nuli) drugi broji do (koliko već proizvedete)kWh. Onda dođe inkasator, upiše potrošeno 0kWh, predano (koliko već proizvedete)kWh, to zbroji i dobije da vam je HEP dužan platit 3,4kn*(koliko već proizvedete)kWh. S tim da vjerovatno ne bi mogli prijavit oba priključka na svoje ime već bi morali jedan prijavit na nekog drugog (npr. tetu iz Njemačke). Ovo se zove: RUPA U ZAKONU. Ko zna možda bi prošlo da napraviš priključak na garažu.
a kolko bi kostalo rađenje novog prikljucka?
malo je off topic al je isto dobivanje el energije prirodnim putem,vjetrom...
http://www.instructables.com/id/DIY-100 ... d-turbine/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ne bi je trebalo biti tesko napraviti..vidio sam svasta po net-u sta su ljudi radili,od odpada...
http://www.instructables.com/id/DIY-100 ... d-turbine/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ne bi je trebalo biti tesko napraviti..vidio sam svasta po net-u sta su ljudi radili,od odpada...
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
- Feko
- Stariji član
Pa to je ono što sam rekao a ovo je u stvari traženje rupe u zakonuzen-x wrote: Mislio sam da sam sve ovo objasnio u svom postu ali čini se da nisam Znači da bi mogo prodavat 5 puta skuplju struju svojeg solarnog sustava a trošit pet puta jeftiniju HEPovu struju moro bi imat dva priključka, s tim da na ovom preko kojeg misliš prodavat struju ne bi smio trošit struju jer inače ne bi bio u zaradi nego bi PLATIO jeftiniji račun za struju. Za neupućene: kad imate bilo kakav sustav za proizvodnju električne energije i želite prodavat struju koju proizvedete morate si nabavit dvosmjerno brojilo. Dvosmjerno brojilo (ovo se može logički zaključit), laički rečeno, ima mogućnost zbrajanja kWh i mogućnost oduzimanja kWh. kWh vam se zbrajaju kad trošite struju od HEPa, a oduzimaju se kad "dajete" struju HEPu, što će reč: ako imate samo jedno brojilo/priključak morate trošit svoju struju a onda ako se nađe višak to prodajete HEPu a ako vaš sustav nije dovoljan za vaše potrebe onda nadopunjavate potrošnju iz mreže od HEPa. Ako imate dva priključka onda brojilo koje je priključano na vaš sustav broji samo kWh predane u mrežu (nikad nisam vidio dvosmjerno brojilo ali vjerovatno je riječ o brojilu s dva brojčanika), i dok prvi brojčanik broji potrošenu struju (u ovom slučaju stoji na nuli) drugi broji do (koliko već proizvedete)kWh. Onda dođe inkasator, upiše potrošeno 0kWh, predano (koliko već proizvedete)kWh, to zbroji i dobije da vam je HEP dužan platit 3,4kn*(koliko već proizvedete)kWh. S tim da vjerovatno ne bi mogli prijavit oba priključka na svoje ime već bi morali jedan prijavit na nekog drugog (npr. tetu iz Njemačke). Ovo se zove: RUPA U ZAKONU. Ko zna možda bi prošlo da napraviš priključak na garažu.
edit:
kada ne čitam do kraja neka admin obriše ovaj post
vecinom su "rupe" glavni predmet raspravljanja,svada i tuca...svi se bore da produ kroz "rupu" ili da nadu "rupu"...
...dok citash ovaj tekst,tvoje karlovacko je sve toplije i toplije...
pa za se nebi mogao napravit uređaj koj bi struju iz uticnice slao kroz dvosmjereno brojilo u mrezu?
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Pa ustvari ta "struja iz utičnice" i ide kroz dvosmjerno brojilo ali samo kad je ta utičnica (ili više njih) opterečena sa manjom snagom od nazivne snage solarnog sustava, s tim da je taj spoj izveden u samom brojilu a ne preko utičnice. Nadam se da si shvatio. Pozdrav