Adapteri
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Adapteri
Zanima me kolika je realna snaga adaptera, mota me ono W i VA
npr.
ovome piše da ima 10.2W ali dolje piše 3.6VA
ili npr. ovaj:
piše 25W, a dolje 12VA
Da li da gledam samo watte ili mi vat amperi više govore? Zanima me prvenstveno ako spojim gore ventilator od kompa. znam da nesmije prelaziti max. amperažu, ali me mota snaga, kao što rekoh ovih w i va
npr.
ovome piše da ima 10.2W ali dolje piše 3.6VA
ili npr. ovaj:
piše 25W, a dolje 12VA
Da li da gledam samo watte ili mi vat amperi više govore? Zanima me prvenstveno ako spojim gore ventilator od kompa. znam da nesmije prelaziti max. amperažu, ali me mota snaga, kao što rekoh ovih w i va
Re: Adapteri
Vati (W) su ti u krugu primara (izmjenicna struja) i tu ti se mnoze volti i amperi sa kosinus fi, a volt-amperi (VA) su ti u krugu sekundara i odnose se na istosmjernu struju.
ako ces samo ventilator kopcati, pogledaj kolika je struja na ventilatoru i na adapteru, i ako je veca na adapterru onda moze.
ok, znači trebam gledati samo max amperažu. Ali ako recimo imam adapter od max. 1A/25W/12VA i trošilo koje guta 25W ali manje od 1A to je uredu? mislim, netrebam razmišljati o ovome VA od 12?
na jako malo uređaja pise i W i VA.
ali kod kojih pise bitno ti je VA.
ali kod kojih pise bitno ti je VA.
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Znači realna snaga mu je 12VA (iliti 12W) a ne ono 25W?
da grubo receno...
u W ti pise snaga koju adapter trosi, a u VA je snaga koju daje na izlazu.
ako nemas napisano VA pomnozis kao sto pise V*A
u W ti pise snaga koju adapter trosi, a u VA je snaga koju daje na izlazu.
ako nemas napisano VA pomnozis kao sto pise V*A
Sačuvajte drveće => pojedite dabra.
Imam slicno pitanje.
Imam adapter od 12 V 1.25A i zelim da na njega povezem 2 fana(a mozda samo i jedan prikopcam) od 12 V 0.25 A .Zanima me jel smijem posto je razlika u Amperima.Ne znam sta ce se desiti poslije duzeg koriscenja,mislim jeli mu opterecenje da radi na toj amperazi?Hvala
Imam adapter od 12 V 1.25A i zelim da na njega povezem 2 fana(a mozda samo i jedan prikopcam) od 12 V 0.25 A .Zanima me jel smijem posto je razlika u Amperima.Ne znam sta ce se desiti poslije duzeg koriscenja,mislim jeli mu opterecenje da radi na toj amperazi?Hvala
Slobodno ga prikljuci. Tvoj ispravljac ima mogucnost da snabdeva potrosace strujom 1.25A a oni (ventilatori) ce trositi ukupno 500mA.
Alexa
Hvala alexa_pg na brzom odg.