detektor laži

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
vulja.wicked

detektor laži

Post by vulja.wicked »

našao sam na netu dvije sheme detektora laži,jednostavnu sa ampermetrom i složeniju sa ledicama,mene zanima ova sa ledicama.
koje tranzistore koristiti,nemaju nikakvu oznaku?

http://www.hackcanada.com/ice3/wetware/ ... rcuit.html

i da li je netko isprobao to??
inače ja to radim za neko izlaganje pa ne želim pokupovat dijelove napravit pa da skužim da i nije baš nešto,koliko je to sigurno za očitavanje laži kod običnog puka?
ne vjerujem baš da će se čovjek odmah početi znojiti ko prase čim slaže,to je jako lako kontrolirati,stvar koncentracije
zna netko u kojoj trgovini u zagrebu bih dijelove mogao kupiti,chipoteka ili...?
Dejan
Napredujem
Napredujem

Post by Dejan »

NPN tranzistori (BC107)
Dejan
Napredujem
Napredujem

Post by Dejan »

Inače ti to nije neka 100%-tna stvar. Princip rada je previše jednostavan da bi bio siguran. :lol:
vulja.wicked

Post by vulja.wicked »

a znam
thx
bobi7

Post by bobi7 »

jel radi ti kome ? mislim ne mora tocno zasvijetliti ako je laz ili istina nego dali opce svijetli to mi je bitno
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Detektori lazi se vise temelje na psihologiji i strahu, a tehnologija je samo popratno pomagalo. Ako onaj tko je na detektoru nema nikakvog straha od onog tko ga ispituje, i ako pouzdano zna da za bilo kakvo (ne)djelo nece snositi nikakve posjedice, nema tog detektora koji ce otkriti da laze. Medjutim, ako je situacija potpuno suprotna, onda se laz moze otkriti i ommetrom.
bajro17
Penjem se :)

Re: detektor laži

Post by bajro17 »

moze li mi neko objasniti kako bih ovo mogao napraviti i odakle bih mogao povaditi djelove jer ako mislim kupovati moram ici 100km a nemam nikoga da ode i moze li se ikako pojacati da bolje detektujee laz i istinu hvala unaprijed
r2d2
Pravo uznapredovao :)

Post by r2d2 »

a gdje ti ti zivis pa da moras ici 100 km po djelove? u hrvatskoj srbiji bosni kao i u sloveniji postoje firme koje salju djelove postom.
...:::SVAKO "ZASTO", IMA SVOJE "JEBIGA":::...
bajro17

Post by bajro17 »

ma u bosni ali nemogu postom jer mi nedaju stariji a najlakse mi opet povaditi iz nekih starih uredjaj lekse nego da placam it tv, radija i tako
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Uzmi dvije vece kvacice za rublje (stipaljke) i oslabi im opruge (federe) da ne stiscu jako prste. Na svakoj kvacici oko jedne njene polovice (gdje su "zubi" - povrsina koja se stisce) omotaj malo licnaste zice s koje prethodno skini izolaciju. Po jednu kvacicu stavi na jedan od prstiju lijeve odnosno desne ruke ispitivane osobe, tako da zica dodiruje jagodice prstiju, a na preostale krajeve tih zica spoji ommetar i postavi ga tako da ga ispitivana osoba ne vidi, a da ga ispitivac vidi. Zatim postavljaj neka uobicajena pitanja medju kojima treba biti i neko pitanje za koje si siguran da ce ispitivana osoba odgovoriti netocno (slagati). U tom trenu otpor na ommetru ce se znacajno smanjiti sto je indikacija da osoba laze.
To psiho-fizicki i bioloski izgleda ovako. Kad se ispitivanoj osobi postavi neko "skakljivo" pitanje na koje je nezgodno i nelagodno odgovoriti istinito, upravo zbog te nelagode osoba se pocne znojiti. Buduci da znamo da znoj sadrzi sol, ista smanjuje otpor koze koji je na vrhovima prstiju najmanji.

Profesionalni uredjaji - pored otpora koze - mjere i brzinu otkucaja srca, te brzinu disanja.
bajro17

Post by bajro17 »

ovo bi bilo zanimljivije kad bi se moglo namjestiti da je skroz osjetljivo
vukboban

Post by vukboban »

pa ni da je super osetljivo,nema sanse da znas da li neko laze ili ne!
evo recimo osumnjicen si za ubistvo...policija te ispituje...
sve to te vec dovoljno uzbudi,postajes nervozan,znojis se,iako nemas veze sa tim...
onda ti vezu neke silne zice na prste,grudi....
i pita te lik "da li ste ubili osobu XY ?"
pa znojis se ,srce ti ubrzano kuca makar da nikad nisi ni mrava zgazio!
nije to bas tako jednostavno
bajro17

Post by bajro17 »

dal mi neko moze objasniti kako naruciti ove djelove za ovaj detektor nemogu da se snadjem
Post Reply