Audio pojacalo klase A

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Audio pojacalo klase A

Post by trax »

http://diyaudioprojects.com/Solid/Jean- ... Amplifier/" onclick="window.open(this.href);return false;
Shenda

Re: Audio pojacalo klase A

Post by Shenda »

E da... Tako se to radi! :wink:

Stari provjereni koncept u novom napucanom izdanju... Elementi vrhunske kakvoće, beskompromisan dizajn i vrlo dobra završna obrada... Vrlo vrlo skupa ispravljačka sekcija, kao posljedica lošeg potiskivanja bruma (power supply rejection) samog pojačala... i naravno, zaštita zvučnika...

Sprava za audiofile, sa "samo" 58 W rms-a!!! :wink:

Sviđa mi se!
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Ovo je zgodna stvarcica. Mozda jednom u buducnosti budem radio nesto ovakvo ili slicno. Prilazem i arhivu sa slicnim projektom objavljenim u magazinu Everyday Practical Electronics u kojem ima puno korisnih informacija za samograditelje pojacala.

Code: Select all

megaupload(dot)com/?d=WQIU0X6F
boraomega
Pravo uznapredovao :)

Post by boraomega »

Shenda, nije 58W vec 30W, i to samo na 8 oma. Na 4 oma nece sve vreme biti u klasi A. Vrlo "nespretno" postavljeni izlazni tranzistori na hladnjak.
Inace, vrlo dobra, stara i jednostavna koncepcija.
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!

Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Shenda

Post by Shenda »

A ne znam... negdje sam vidio tih 58 W... :roll:

Taranzistori... e moj kume, nisi vidio kako naši forumaši "znaju" montirati tranzistore... :lol: :lol: :lol:

Ovo je super kako to utrkulja (Race King) izvede :!: Iako... uvijek može bolje!
boraomega

Post by boraomega »

58W je disipacija (u toplotu) po izlaznom tranzistoru a ne korisna izlazna snaga na opterecenju. Za 8 oma je preterao sa mirnom strujom a za 4 oma nije dovoljna. Inace, mirna struja se za PP klasa A odredjuje kao
Ibias = sqrt(P/2Rload) dakle za 30W na 8oma je 30/16=1,875 pa je kvadratni koren (sqrt) iz toga 1,37A. To je dovoljno da na 8oma bude u klasi A i na 30W. On je stavio 1,65A sto dodaje malo margine ali podize disipaciju bespotrebno. Za rad na 4 oma BIAS treba da je 1,94A.
Rođen sam u Srbiji... od toga ću i da umrem!

Imati prijatelje, to znaci prihvatiti da ima lepsih, pametnijih i sposobnijih od vas. Ko to ne moze da prihvati - nema prijatelja!
Post Reply