Problem TV Quadro
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
Re: Problem TV Quadro
Velika verovatnoca, s obzirom na simptome je da ti ne valja dump u memoriji (24Cxx). Pokusaj naci odgovarajuci dump i napuni memoriju sa njim....onda ce verovatno sve biti u redu. Znaci moras posedovati EEprom programator da bi to odradio i naravno sadrzaj memorije koji za odredjeni tip TV-a mozes naci na netu...naravno treba tip TV-a !
Evo da ne otvaram novu temu, nadovezat ću se na ovu. Imam tv marke T-vision, a broj šasije je GBJL7.820.199-1 (barem mislim da je to broj šasije, ima na ploči više brojeva). Taj tv ima apsolutno isti problem kao i navedeni Quadro. E sad ono što mene zanima je kako izgleda ta zenerica na 33V i gdje se ona nalazi, jer mi se čin da sam ju našo ali nisam siguran. Ja sam našo neku diodu kod napajanja u staklenom kućištu (tipa 1N4148) ali jedno tri puta veću bez ikakve oznake na njoj (na ploči nema nacrtanog simbola, jer da ima barem to onda bi znao jel u pitanju zenerica ili nije). Mjerio sam napon na njoj i on iznosi 20V (istosmjerni napon, izmjenični je normalno 0V), što bi značilo (ako je u pitanju ta zener dioda od 33V) da je neispravna.
Pozdrav
Pozdrav
Ova dioda koju sam opiso nije zener dioda, na ploči sa druge strane ima oznaka obične diode (a može bit i da je greška?). Uglavnom, još uvjek ne znam gdje bi trebo tražit tu zenericu?
Pozdrav
Pozdrav
Ne valja ti dump u memoriji. Pronadji na Netu dump za taj model i napuni EEProm i bice sve ok...
-
- Penjem se :)
promeni elektrolitne kondenzatore oko procesor i stavi novi snimak na eprom.imao sam isti kvar na samsung.pa probaj.
Zahvaljujem se što ste se javili na moj upit i cijenim to, ali ja bi prvo htio bit siguran da je u pitanju eeprom jer:
1)nemam programator
2)ne mogu nigdje nać dump
3)nikad nisam programiro eeprom
Molim vas ako mi možete reć gdje da tražim tu zenericu i koje napone da očekujem kad mjerim po tuneru? Tuner ima osam izvoda i kineski je (zato i hoću prvo njega provjerit), model tunera je AVT5/R100.
1)nemam programator
2)ne mogu nigdje nać dump
3)nikad nisam programiro eeprom
Molim vas ako mi možete reć gdje da tražim tu zenericu i koje napone da očekujem kad mjerim po tuneru? Tuner ima osam izvoda i kineski je (zato i hoću prvo njega provjerit), model tunera je AVT5/R100.
- Feko
- Stariji član
malo je deblja od 1N4148 i obično je žute bojezen-x wrote:...E sad ono što mene zanima je kako izgleda ta zenerica na 33V...
Popravak savremenih tv-a zahteva i nesto malo opreme...Prvo, EEPROM programator moras imati...napravi Pony programator a imas i jednostavne verzije iskljucivo EEprom programatora. Dalje Feko ti je rekao kako cesto izgleda ta zenerica...medjutim u novijim televizorima ona lici na tranzistor (bc639 ili sl.) i ima dve kratko spojene nozice...i vrlo retko strada u ovim kineskim tv-ima. Pogledaj da li imas varikap napon na tuneru...pusti TV na autosearch i meri napon...on mora da se menja 0-30V. ako ga imas, ne trazi zenericu vec vidi sta ces za dump...
Puno hvala majstore! Evo mijenjam post. Prvo sam pročito šta si napiso pa sam onda nakon nekog vremena išo mjerit pa sam zaboravio da si reko da mjerim napon na tuneru a ne na zenerici. U pravu si, napon se mjenja od 0-30V.To znači da je tuner ispravan? Ne preostaje mi ništa nego napravit programator i ubacit novi dump u eeprom. To će sad malo pričekat. Kad napravim programator i ubacim dump u eeprom javit ću rezultate. Pozdrav
Sto si se uhvatio za tu zenericu ko pijan plota. Kvar ti nije do nje. Napon na toj "zenerici" koju opisujes je dobar i treba da je stalan toliko koliko si izmjerio. Nemoj da je mijenjas. Ne znam kakvu si planirao da ugradis ali ta sto je u aparatu nije obicna zenerica vec je to integralno kolo. Ugradnja "obicnih" zenerica nije preporucljiva jer nisu temperaturno stabilne. Ako ti aparat nema slike i tona a ima samo snijeg na ekranu, najcesce je neispravan tjuner ili damp i ja bih krenuo odatle.
Alexa
@alexa_pg Hvala na komentaru. Inače bio je edit u međuvremenu. Ovo što sam se uhvatio zenerice je samo zato što je moj moto: kreni od jednostavnog i moli Boga...
Btw zaboravio sam napisat da katodna cijev cijelo vrijeme pišti (fijuuuu, fijuuu,....) a zvučnici nakon minute počnu krckat. Inače ovo što si reko snijeg je cijelo vrijeme na ekranu, tv ustvari čak i nađe programe, ali slika snježi jako, negledljiva bude (antena je ukopčana i ispravna, provjereno).
Ne da je bio mali edit, nego si kompletan post izbrisao. Ko nije u toku moze da pomisli "o cemu ova dvojica pricaju"zen-x wrote:...Inače bio je edit u međuvremenu....
Posto je slika snijezna, ako mozes nabavi tjuner i prvo probaj njega. Ja bih tako uradio.
Alexa
E ova prica sve menja...to imas losu sliku? Onda prvo promeni tuner, dobro ti je alexa rekao...