SGTC
Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax, LAF
nemam :D
al imam jedan prastari tv koje je radio do ovog ljeta, sad radi samo ton.
crno bijeli je. mislim da se to ne isplati popravljat iako je kvar vjerojatno mali. prije je radio kad bi ga nalupo dobro jedno par minuta pa opet mrak .
samo je problem sto mi je na moru taj tv.
a kolko sam ih samo bacio prije...
al imam jedan prastari tv koje je radio do ovog ljeta, sad radi samo ton.
crno bijeli je. mislim da se to ne isplati popravljat iako je kvar vjerojatno mali. prije je radio kad bi ga nalupo dobro jedno par minuta pa opet mrak .
samo je problem sto mi je na moru taj tv.
a kolko sam ih samo bacio prije...
ako ih "uparis" dovoljan broj trebalo bit snage , jer imaju 2 ogromne prednosti ne izgaraju lako pri visokim temperaturama [ sto je poluvodicima jos uvijek velika mana , koliko se da primijetit] i nisu prosjetljive na "greskice" oko proracuna ko MOS tranzistori , a mozes i kuhat rucak na njima dok normalno rade , i cuj pa ni snaga im bas nije tako mala , problem TCa je nazalost zicurina ko prst za primar , a to bi rec velika struja a napon "sitan" !!!!!! Tako je jednom davno opisao jedan poznanik TC kad sam ga pito kako to u stvarnosti izgleda. Ali gledajuci kasnije TC na netu , projekte, najvise me se dojmila samorezonantna zavojnica tj trafo i tamo je na primaru poprilican napon , kao sam ja to onako ukratko "skuzio" !!
Solid state TC (ne double resonant nego obicne) s mosfetima (SSTC) i cijevima (VTTC) obicno imaju manji i puno bolje couplan primar.
Debeli primar se koristi kod TC s iskrištem gdje se postižu ogromne peak struje, kondenzator okji se prazni u primar čini LC rezonator.
Da bi iskriste okidalo treba bit barem preko nekih 5kV na primaru.
Obicno se za primar uzme bakrena cijev.
Kod cijevi koristi se hartlijev oscilator, znaci nikakva posebna struja i on se sam dovede u rezonanciju s sekundarom.
Rade na par kv i mikrovalni tansformatori su uglavnom idealni za napajanje.
Za razliku od iskrista ovdje je rad konstantan a ne pulsiran i zato se postize manji napon na izlazu ali zato daleko veća prosječna struja (iskra je vrlo vruća i razorna, cak i mala)...
Debeli primar se koristi kod TC s iskrištem gdje se postižu ogromne peak struje, kondenzator okji se prazni u primar čini LC rezonator.
Da bi iskriste okidalo treba bit barem preko nekih 5kV na primaru.
Obicno se za primar uzme bakrena cijev.
Kod cijevi koristi se hartlijev oscilator, znaci nikakva posebna struja i on se sam dovede u rezonanciju s sekundarom.
Rade na par kv i mikrovalni tansformatori su uglavnom idealni za napajanje.
Za razliku od iskrista ovdje je rad konstantan a ne pulsiran i zato se postize manji napon na izlazu ali zato daleko veća prosječna struja (iskra je vrlo vruća i razorna, cak i mala)...
Multimetar dosta da je koji metar udaljen i nece mu bit nista.
Mzes probat spojit po onoj shemi koju sam stavio (2 mosfeta s povratnom vezom).
Mozda dobijes neku iskricu od 1-2, ja sam pokusavo generatorom signala pogonit mosfet i nije se ni mrdnuo.
Ima par stranica s ovakvim i još manjim transformatorima al nema shema drivera, ja cu pokusat jos par stvari pa cu javit ako mi ista uspije
Mzes probat spojit po onoj shemi koju sam stavio (2 mosfeta s povratnom vezom).
Mozda dobijes neku iskricu od 1-2, ja sam pokusavo generatorom signala pogonit mosfet i nije se ni mrdnuo.
Ima par stranica s ovakvim i još manjim transformatorima al nema shema drivera, ja cu pokusat jos par stvari pa cu javit ako mi ista uspije
Probaj, mozes i 2, 3 paralelno ako ti bude malo
Obavezno stavi malo leziste za kondenzator tako da ga mozes mijenjat po volji
Primar bi trebalo napajati sa sto visim naponom i nekim jakim mosfetom, obicno se koriste IRFp150 na 300V samo se bojim da ce se to razletit trenutacno (jer obicno mora nesto poc po zlu)
ja sam se drzo niskih napona da ne dignem mosfete u zrak, al nisam dobio bogzna kako dobre rezultate...
Moj signal injektor steka (inace vrlo slican tvom driveru)
Ako rastavis onaj TV mogo bi naprimjer uzet PL509 elektronku i koristit isti driver za pogon resetke, ta cijev sigurno nece pregorit al neznam kako ce radit s tim minijaturnim TC...
Mozes uzet npr. i flyback, ispravit pa napravit s iskristem (to provjereno radi, ja sam s tim postizo i 5 centimetarske iskre bez problema, koristio sam bobinu od auta za napajanej...)
Ugl. sklop mozes upotrijebit na hrpu nacina jednom kad proradi, ispitat ga mozes jednostavno malim 8 ohm zvucnikom s 100uF kondenzatorom u seriji, umjesto 100pF kondenzatora stavi 10nF i vrti potenciometar, moras cut kako generira finu frekvenciju na zvucniku...
Obavezno stavi malo leziste za kondenzator tako da ga mozes mijenjat po volji
Primar bi trebalo napajati sa sto visim naponom i nekim jakim mosfetom, obicno se koriste IRFp150 na 300V samo se bojim da ce se to razletit trenutacno (jer obicno mora nesto poc po zlu)
ja sam se drzo niskih napona da ne dignem mosfete u zrak, al nisam dobio bogzna kako dobre rezultate...
Moj signal injektor steka (inace vrlo slican tvom driveru)
Ako rastavis onaj TV mogo bi naprimjer uzet PL509 elektronku i koristit isti driver za pogon resetke, ta cijev sigurno nece pregorit al neznam kako ce radit s tim minijaturnim TC...
Mozes uzet npr. i flyback, ispravit pa napravit s iskristem (to provjereno radi, ja sam s tim postizo i 5 centimetarske iskre bez problema, koristio sam bobinu od auta za napajanej...)
Ugl. sklop mozes upotrijebit na hrpu nacina jednom kad proradi, ispitat ga mozes jednostavno malim 8 ohm zvucnikom s 100uF kondenzatorom u seriji, umjesto 100pF kondenzatora stavi 10nF i vrti potenciometar, moras cut kako generira finu frekvenciju na zvucniku...
Nece, moras stavit 25Vvaljda de ovaj 470uF 16V kond iidrzat 18V...
Obavezno leziste tako da mozes vadit i stavlja rukom, neces prelemljivat 10nF za probu pa poslje opet za svaki...zamjenit cu onda taj kond 10nF
Valjda si skuzio da ti to treba za promjenu frekvencijskog pojasa (jako grubu, sve fine promjene radis potenciometrom)
Ako neams onih SIL konektora mozes izrezat dio podnozja za IC ili sl.
I integrirce nemoj NIKADA lemit na plocicu, u ovakvoj sluzbi lako moze umrijet cijeli sklop i kako ces ga zamijenit onda...
a jebga....Firkragg wrote:Nece, moras stavit 25Vvaljda de ovaj 470uF 16V kond iidrzat 18V...
Obavezno leziste tako da mozes vadit i stavlja rukom, neces prelemljivat 10nF za probu pa poslje opet za svaki...zamjenit cu onda taj kond 10nF
Valjda si skuzio da ti to treba za promjenu frekvencijskog pojasa (jako grubu, sve fine promjene radis potenciometrom)
Ako neams onih SIL konektora mozes izrezat dio podnozja za IC ili sl.
I integrirce nemoj NIKADA lemit na plocicu, u ovakvoj sluzbi lako moze umrijet cijeli sklop i kako ces ga zamijenit onda...
mislim si uvijek taj ic kosta kunu a leziste isto tolko pa se ne isplati, iscupam rađe ic van nasilu.