SHEMA ZA PREMOSCAVANJE FAZA

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
laki78

SHEMA ZA PREMOSCAVANJE FAZA

Post by laki78 »

Mozda ovo nije oblast o kojoj se ovde diskutuje ali imam jedan problem koji me muci vec neko vreme.naime treba da sastavim pomocu releja konstantno napajanje monofaznog potrosaca(npr sijalica) i to sve usled nestanka jedne ili dve faze?!znaci imam tri faze koje dolaze u razvodnu tablu i usled nestanka bilo koje od te tri faze ili dve od tri da imam napajanje za taj potrosac.
unapred hvala
Firkragg

Post by Firkragg »

Evo zanimljivo nesto... :)
Treba samo malo promozgati i shema se da nacrtati...

Probacu nacrtat do sutra shemu :shock: ...

pozdrav
laki78

Post by laki78 »

LJUDI NIJE VALJDA DA NIKO NEMA IDEJU KAKO BI OVO MOGLO DA SE RESI?
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Mislim da ja imam tu shemu negdje na kompjuteru. Probacu je pronaci!!!
trax
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by trax »

Firkragg

Post by Firkragg »

Covjeku treba sklop koji ce prespajat uredaje kako nestaju faze, moze se napravit s relejima (treba samo malo logike)
Evo kad uhvatim vremena nacrtat cu shemu, na internetu ces tesko nac takvo sto... :shock:
laki78

Post by laki78 »

hvala svima na pomoci.trax to bi bilo to ali se radi o malo jacim strujama,u svakom slucaju na pomoci.Firkragg posebno hvala.tako elegantno resenja a opet tako ,meni bar,kompilikovano!
laki78

Post by laki78 »

MORACES MALO DA MI POJASNIS OVU TVOJU SEMU!MENI OVDE NEKE STVARI NISU BAS NAJJASNIJE! STA JE OVDE MIRNI A STA RADNI KONTAKT?KAKO REAGUJU OVI RELEJI?IZVINI STO TE MUCIM ALI J... GA!
alexa_pg
Pravo sam se raspisao :)
Pravo sam se raspisao :)

Post by alexa_pg »

Koliko sam shvatio tebi treba nesto ovako kao u prilogu.

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... 1_Sema.JPG
Firkragg

Post by Firkragg »

Da al ovdje je to izvedeno s 2 releja, bez ikakvog senzorskog ili logickog sklopa.
MORACES MALO DA MI POJASNIS OVU TVOJU SEMU!MENI OVDE NEKE STVARI NISU BAS NAJJASNIJE! STA JE OVDE MIRNI A STA RADNI KONTAKT?KAKO REAGUJU OVI RELEJI?IZVINI STO TE MUCIM ALI J... GA!
Releji su nacrtani u ''opustenom'' polozaju, kontakt se podize prema sulama kad su pod naponom.

Kad ima R faze (ostale dvije nisu bitne) prvi relej privuce, istodobno pali i drugi relej koji napaja trosilo.

Nestankom R faze prvi relej otpusta ali kad padne na S fazu drzi drugog aktivnim i dalje napaja trosilo, nije bitno ima li ili nema T faze.

Ako nestane i S faze oba releja otpustaju i prespajaju trosilo na T fazu, ako nestane i nje onda je... ga :)

Ugl. nestankom bilo koje dvije (ili jedne) faze trosilo ima konstantno napajanje

:shock:
laki78

Post by laki78 »

hvala na objasnjenju!imas pivo od mene
stojke369
Administrator sajta
Administrator sajta

Post by stojke369 »

Evo nasao sam semu ali sluzi za nestanak jedne faze pa ako nekom treba...... :D

http://www.elektronika.ba/forum/uploadz ... motora.zip
Post Reply