Battery tester

Rasprava o el. shemama, pitanja i diskusije. Ako ti treba neka shema, ovdje pitaj.

Moderators: pedja089, stojke369, [eDo], trax

Post Reply
buco22
Pravo uznapredovao :)

Re: Battery tester

Post by buco22 »

Ja sam samo iscrtao pločicu za nekoga, neznam više za koga. Nisam isprobao sklop. Kasnije ću prekontrolirati štampu.

Pozdrav, buco22
buco22

Post by buco22 »

Šema je dobra, pločica je dobra. Uključi uređaj BEZ PRIKLJUČENE BATERIJE ZA MJERENJE. Okreći trimer dok se ne upale LED-ice, a zatim lagano nazad i STANI KAD SE UGASI POSLJEDNJA LED-ica. Tako si naštelao minimum.

MJERENJE BATERIJE MORA BITI VRLO KRATKO (1-2 sekunde MAXIMUM) JER JE PARALELNO SPOJEN TRIMER KOJI NE PODNOSI VEĆE STRUJE.

Možda ti je pregorio trimer???
Jesu li sve LED-ice pravilno okrenute?

Pozdrav
Marko Enter
Pocetnik na forumu
Pocetnik na forumu

Post by Marko Enter »

Pa kakav je to merac kad nesmes drzati vise od 2 sec.. :) ja imam jedan merac analogni videcu da skinem semu pa da vam dam da pravite, baterija je nabolje kada se ispitue da se drzi jedno 5-6 secc... i ako ne pocne da pada skala onda je dobro, meni se mnogo puta sesavalo da npr tako drzim 4 sec i ono pocne da opada jer je bilo samo malo u bateriji, a pri merenju napona pokazivala je da je dobar napon
evo sta meri ovaj moj - Buton cell 1,5v 1mA, lit hium 3v 1mA opterecenje , AAA.N 50mA, AA.C.D 150 mA ,photo 6V , 9v , 12v , 15v , i 24 v
Image
Image
Smjesko
Stariji član
Stariji član

Post by Smjesko »

Taj mjerac kome crkava trimer je takozvani "drek mjerac". Sigurno ga je projektirao jedan malo jaci majstor.
Dobar mjerac mora imati mogucnost izbora opterecenja baterijskog clanka na kojem onda mjeri napon i ne smije mu nista crkavati nakon 2 sekunde niti nakon 2 sata.
buco22

Post by buco22 »

Kolko vidim šema je maknuta. Opet ponavljam da sam samo iscrtao pločicu za nekoga.
"(1-2 sekunde MAXIMUM)" napisao sam zato što vrijednost otpora ispada oko 50R, što je na trimeru od 1K ili 5K (na kojemu sam probao) fizički vrlo blizu 0. Lako se dogodi, kao meni da odeš u nulu - sklop radi par sekundi, anda krepa jer se klizač zašmelcao.
Inače ima boljih rješenja sa LM3914. Imam negdje šemu za mjerač od 0-1v koji sam koristio za testiranje LAMBDA SONDE i to radi OK.

Pozdrav
Post Reply